שתף קטע נבחר

רוצים שהילד יצליח בלימודים? כך תתכננו פינה שתעודד ללמוד

ביום ראשון הקרוב יחזרו ילדי ישראל אל ספסל הלימודים. וכשהם יחזרו ממנו הביתה, היכן יעשו את שיעורי-הבית? האם בשנת 2018 פינת הלימוד המסורתית עדיין רלוונטית, היכן כדאי למקם אותה ומה לגבי לימוד בחלל המשותף? אתר "המקצוענים" עם טיפים לתכנון פינה שתעודד ריכוז, למידה ויצירתיות

מי לא רוצה שהילד שלו ישקיע בלימודים? ביום ראשון הקרוב יחזרו אל ספסל הלימודים מיליון וחצי תלמידים. אז נכון, שכבר מזמן אין "ספסל", ולכל ילד יש כיסא משלו, אך מה קורה כשמגיעים הבייתה? האם גם אצלכם ספריות הלימוד של פעם נותרות "מיותמות" והילדים מעדיפים לעשות שיעורי-בית במטבח, בסלון או על הפוף? איך מייצרים לילד סביבה שתהיה ה"ממלכה" שלו, לא פחות מ"המקדש" הפרטי והמעוצב שלו? מתייעצים איתו, בתור התחלה.

 

כיצד מתכננים לו פינה שתאפשר לו לשמור בה על סדר וארגון, מה מגביר את הריכוז, כיצד "מגדירים" את החלל בעזרת צבע ותאורה? אם בחופש הייתם עסוקים בלבלות והשארתם את המשימה לרגע האחרון או לתקופת "בין החגים", המדריך הזה בשבילכם.

 

   (צילום: יח
(צילום: יח"צ, באדיבות איקאה)

    (צילום: ליאור טייטלר, באדיבות בן איתי לדן דיזיין סנטר)
(צילום: ליאור טייטלר, באדיבות בן איתי לדן דיזיין סנטר)

חנוך לילד על-פי דרכו

אין דרך אחת שמתאימה לכולם, ולכן כדאי מאוד לשאול את הילד מהן העדפותיו, ובהתאם אליהן לתכנן את פינת הלימוד שלו. אם בעבר ההורים היו מבצעים את הרכישה בעצמם, בשנת 2018 נראים אתכם מנסים לעצב חדר לילדה דעתנית בת 8. תתפלאו, אבל פעמים רבות הילדים יודעים הרבה יותר טוב מכם מה טוב להם. ניסיון לכפות עליהם את הטעם שלכם יכול להיות הרבה פחות חכם מאשר לתכנן איתם יחד, לשמוע את דעתם ולבחור יחד איתם. כמובן, שמתוך מטרה להקנות להם הרגלי למידה נכונים. לעתים, מספיק שתראו להם עשר דוגמאות שונות, שמקובלות עליכם ובהתאם לתקציב שהגדרתם ותתנו להם לבחור מתוכם.

 

תכנון מקדים יחסוך בהוצאות וימנע פשרות במחיר ובעיצוב

"ערכו רשימה של כל מה שהילד יזדקק לו בפינת הלימודים, לפני שאתם יוצאים לדרך", ממליצים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "תוכלו להיעזר ברשתות החברתיות, במגזינים ובאתרים שונים לקבלת השראה. רק אחרי שתכננתם, כדאי להתחיל להזיז רהיטים, לצבוע ולאבזר את הפינה. אחרת, בדיעבד, תצטרכו להתפשר או לבצע שינויים שיעלו לכם יותר מאשר אם תקדישו מחשבה לתכנון מקדים. זכרו לבחור בריהוט שעומד בתו תקן ישראלי, להשתמש בצבעים ידידותיים לסביבה שאינם רעילים לחשוב על בטיחות כשאתם תולים ריהוט על קירות, בפרט על קירות גבס ללא קונסטרוקציה מתאימה".


   (צילום: טלי דברת, באדיבות טמבור)
(צילום: טלי דברת, באדיבות טמבור)

   (צילום: ישראל כהן, באדיבות נירלט)
(צילום: ישראל כהן, באדיבות נירלט)

    (צילום: אור אלופי, באדיבות אינסטבלוק של מעצב ההום סטיילינג מושיק גלאמין)
(צילום: אור אלופי, באדיבות אינסטבלוק של מעצב ההום סטיילינג מושיק גלאמין)


    (צילום: איתי סיקולצקי, באדיבות רהיטי דורון)
(צילום: איתי סיקולצקי, באדיבות רהיטי דורון)

    (צילום: יח
(צילום: יח"צ, באדיבות blinds-us)

מאיפה מתחילים?

"ערכו סקיצה מלאה של החדר, מידדו אותו (רוחב, אורך, גובה תקרה)", ממליצה מעצבת הפנים עדי קליין מסטודיו דולו. "סמנו מיקומי דלתות, חלונות, נקודות חשמל ואת גובהם. זכרו להתייחס לאלמנטים מגבילים בחלל (בליטות בקיר, ריהוט קיים, מיקום דלתות וחלונות) ובהתאם בחרו את פינת הלימוד".

 

"אחד החללים המאתגרים ביותר בעיצוב הבית הוא חדר הילדים", מוסיפה מעצבת הפנים יפעת טופול, המעצבת על-פי שיטת הפנג-שואי לבית דן דיזיין סנטר. "הקושי העיקרי הוא שחדר ילדים הוא חלל אחד המשמש לכמה צרכים שונים: שינה, משחק ולימודים. בנוסף, לעיתים קרובות גדלים בחדר אחד כמה אחים בעלי צרכים שונים ובשלבים ההתפתחותיים שונים".

 

לדבריה, "כדי להתחדש, אין צורך במהפכות בחדרי הילדים מדי שנה. כבר בשלב התכנון, חשבו כמה שנים קדימה ודאגו לכך שמיקום המיטה יאפשר גם שדרוג למיטה גדולה יותר כעבור מספר שנים".

 

"בהתאם למידות החדר ולכמות הילדים שבו יש לבחור את גודל שולחן הכתיבה", מסבירה לילך הלוי, מעצבת חדרי ילדים ונוער ומעצבת רשת עצמל'ה. "אם מדובר בשולחן עבור ילד אחד רצוי לבחור שולחן שאינו גדול מידי כך שהחדר יישאר מרווח ונעים. אחסון הוא דבר חשוב ומהותי בכל הנוגע לחומר הלימודי ולציוד הנדרש לביה"ס, לכן חשוב להוסיף כוורת לתלייה מעל השולחן או כוננית לאחסון ספרי הלימוד. בבחירת הריהוט מומלץ להישאר בפלטת גוונים בהירים וניטרליים שישמשו את הילדים למשך שנים ארוכות. את הצבע הכניסו באקססוריז".



    (צילום: ישראל כהן, באדיבות עצמל'ה)
(צילום: ישראל כהן, באדיבות עצמל'ה)

דור בהפרעה: כשרבים מאותגרי קשב וריכוז, דאגו למעט הסחות דעת בפינת הלימוד 

כשההורים בעצמם מוסחי דעת תמידית, קשה לבוא בטענות ובדרישות אל הילדים. ואולם, כדי להפחית את התזזיתיות הפיזית והמחשבית, חשוב לתכנן עבור הילד סביבה ברורה ומוגדרת. פעמים רבות, תהיה לכך השפעה על יכולת הריכוז שלו ועל עצם הנכונות שלו לשבת וללמוד.

 

"יש הרבה יותר מודעות להורית ומעורבות לכל מה שקשור לריכוז, לסדר ולארגון", אומרת עמית שבתאי, מנהלת סחר בקרביץ. "שולחן עבודה נקי הוא מאוד רלוונטי, בלי הרבה גירויים מסיחי דעת לעין. כמו כן, קיימים כל מיני אלמנטים מקלים שמאפשרים לאחסן את כלי הכתיבה ואת המחברות בצורה נוחה יותר".

 

כשלכל מקום יהיה חפץ, וכשתכנון פתרונות האחסון יהיה כזה שנוח לשלוף ולהחזיר את החפצים למקומם, הילד יוכל לשמר את הסדר. טופול: "סדר היא מילת המפתח בסיפור, מדפים וארגזי אחסון צריכים לעבור ארגון ומיון מתמידים, מומלץ לפנות משחקים שאינם בשימוש, לטובת חפצים חדשים רלוונטיים – וכך יתפנה מקום לאנרגיה חדשה להיכנס. צריך לסדר את החדר על בסיס קבוע".

 

עוד כתבות בנושא:

עשה זאת בעצמך: צביעה וחידוש רהיטים  

חיפוש בעלי מקצוע: ההמלצות שיעזרו לכם  

הנדימן או בעל מקצוע מומחה?

 

האם מומלץ להצניע במגירות ובארונות את כלי הכתיבה ומרבית החפצים המשמשים ללימוד או לתלות אותם בצורה נגישה בחוץ?

שבתאי: "זה נורא תלוי. לכיתות הנמוכות, צריך להיות בול מה שהילד צריך. אני ממליצה על אחסון של כלל החפצים בתוך מגירה ושל כלי הכתיבה שנדרשים לשימוש יומיומי בקלמר. קלמר הוא חפץ שממילא לוקחים בתיק, זה מאפשר לילד לשמור על מרבית כלי-הכתיבה שלו במקום אחד ולנייד אותם בקלות מבלי לשכוח חלק מהם בבית, ולהגיע לשיעור לא החפץ שהמורה ביקשה. כדאי להרגיל אותו לשלוף בכל פעם את כלי הכתיבה הרלוונטי גם כשהוא לומד בבית, ולא לפזר את כל כלי הכתיבה על השולחן, דבר שיקשה עליו יותר להתרכז".


    (צילום: יח
(צילום: יח"צ, באדיבות עמינח)


   (צילום: עמית גרון, באדיבות יעקבס יניב אדריכלים )
(צילום: עמית גרון, באדיבות יעקבס יניב אדריכלים )

   (צילום: מרקו אנטונלי, באדיבות מילאנו סמארט ליווינג. פינת לימוד עם מיטה נפתחת)
(צילום: מרקו אנטונלי, באדיבות מילאנו סמארט ליווינג. פינת לימוד עם מיטה נפתחת)

הקיר שממול: פחות עיצוב, יותר רשימות ומערכת-שעות

אז נכון שהילד עדיין לא מנכ"ל בכיר של חברה הנסחרת בבורסה, אך גם הוא זקוק ללוח משימות, מערכת-שעות ברורה לנגד עיניו וגישה נוחה אליהם. השאירו את הקיר שאליו הוא מישיר מבט לצורך הקניית הרגלי למידה ותכנון משימות, והשאירו את העיצוב לקירות ולפינות אחרים בחדרו. כמה שפחות הסחות דעת וגירויים יאפשרו לו להתרכז בלימודים בקלות רבה יותר.

 

שבתאי: "אם בעבר הייתה מגמה של עיצוב קיר מאוד מנצנץ בפינת הלימוד, עם המון אביזרים ומינייטרות, כיום המגמה היא לקיר יותר מינימיליסטי עם כמה שפחות פיצ'פקעס. כזה שיש בו את מערכת השעות וכן לוח מחיק המאפשר רישום נוח של משימות".  



    (צילום: אבי כהן, באדיבות אורוגון)
(צילום: אבי כהן, באדיבות אורוגון)

בחירת מיקום פינת הלימוד: בחדר שלו או בחלל המשותף?

"פעמים רבות עולה השאלה האם לאפשר לילד ללמוד במטבח או רק בחדרו", אומרת טופול. "לטעמי זה מאוד אינדיבידואלי, וכדאי להתחשב בבקשה של הילד ולתת לו את אפשרות הבחירה בין אם להכין שיעורי בית בחדר או בחלל המשפחתי. בכל מקרה, בעת תכנון פינת לימוד בחדרו או בסביבת המגורים המשותפת, חשוב לבחור במיקום שיאפשר לו להתרכז. אם הפינה היא בחדרו, מאוד לא מומלץ שהוא ישב כשהוא עם הגב לדלת החדר. מומלץ למקם אותה עם הפנים לדלת, או לצד הדלת, כך שבהטיית ראש קלה הוא יוכל לראות מי נכנס לחדרו. ברגע שהפנים שלו הן לכיוון אזור פתוח והגב שלו "מוגן" הוא מרגיש שהוא בעמדת כוח ושליטה. כך, הוא יכול להתרכז בצורה הרבה יותר טובה. גם מיקום של פינת לימוד באזור הסלון או המסדרון צריכה לאפשר את אותה תחושה. כלומר, לבחור בפינה שתהיה יחסית שקטה ומרוחקת משאר פעילות בני-המשפחה, אך עדיין במיקום שמאפשר תחושת שליטה".

 

שבתאי: "כמו כן, מומלץ להימנע ממיקום פינת לימוד שמפנה גב לדלת הכניסה או לעיקר ההתרחשות בבית, וכן במידת האפשר לא למקם את פינת הלימוד ישירות מול הטלוויזיה שמאוד יכולה להסיח את הדעת".

 

בכתבה הבאה נפרט על צבע, תאורה ומשטח העבודה.

 

צריכים צבע? לחצו כאן

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אור אלופי, באדיבות אינסטבלוק של מעצב ההום סטיילינג מושיק גלאמין
צילום: אור אלופי, באדיבות אינסטבלוק של מעצב ההום סטיילינג מושיק גלאמין
מומלצים