שתף קטע נבחר

"חוקרים פרטיים": מחלת הכבד שאנחנו יכולים לרפא בעצמנו

המסר המעודד הוא שמחלת הכבד השומני ניתנת לטיפול על ידי שינוי קל וממש לא דרסטי במשקל ובאורחות החיים

 

  ()

 

מה גורם לחוקרת להקדיש 20 שנה מחייה למחלת כבד שלא הרבה אנשים מכירים? מעל לכל, העובדה שאפשר לרפא אותה בלי תרופות ובלי ניתוחים "רק" עם מודעות ושיפור התנהגות, ועל כמה מחלות כבר אפשר להגיד את זה?

 

חוקרים פרטיים - הכתבות הקודמות

 

כבד שומני הוא מחלה מאוד נפוצה: ל-30% מהאוכלוסייה יש כבד שומני, ל-70% לפחות מהסוכרתיים יש כבד שומני, ולמחצית לפחות מבעלי עודף משקל, כולל ילדים! כבד שומני, שאינו נובע משתייה מופרזת של אלכוהול, הוא מחלת הכבד השכיחה ביותר בעולם המערבי, פי 10 יותר ממחלות כבד אחרות.

 

אי שם בתחילת המאה ה-21, כבד שומני נחשב לבעיה קלה שלא מצריכה טיפול. אבל עם השנים, הגיעו יותר ויותר חולים להשתלת כבד בלי שיש להם מחלת כבד ידועה, ובלי שהפריזו בצריכת אלכוהול. מה שאפיין את החולים היה עודף משקל וסוכרת. לאט לאט הבנו שאלו אנשים שהיה להם כבד שומני שהתפתח לשחמת כבד, כשל כבדי ולעתים לסרטן הכבד והביא אותם לצורך בהשתלת כבד. בנוסף התברר עם השנים כי מעבר לנזק הכבדי, כבד שומני גם מעלה סיכון למחלות המאה ה-21: סוכרת ומחלות לב ואף סרטן.

 

בשנים האחרונות הוספה המילה "מחלה" לכבד השומני, והיום הוא אחד העיסוקים המרכזיים במרפאות כבד בארץ ובעולם. חוקרים רבים מנסים למצוא טיפול למחלה, ואני ביניהם. הכבד הוא צומת מרתקת: שמשלבת השפעות סביבתיות תזונתיות והתנהגותיות חזקות עם ניהול המטבוליזם של הגוף (משק הסוכר, החלבון והשומן).

 

  ()
פרופ' שירה זלבר-שגיא

 

לכן, ברור כיום שלאורח החיים שלנו יש השלכות משמעותיות ביותר על בריאות הכבד ובריאותינו בכלל. מחלת הכבד השומני קשורה בחוזקה לאורחות חיים כולל תזונה, פעילות גופנית, עישון, זמן ישיבה ועוד. איתור מוקדם של המחלה הוא בעל חשיבות רבה כיוון שיש לחולים הרבה מאוד יכולת למנוע ולטפל במחלה הזו באמצעות שיפור אורחות חיים.

 

בתואר הראשון באוניברסיטה העברית למדתי תזונה, והקשר שלה למניעת מחלות תמיד ריתק אותי. לכן, הקשר החזק של כבד שומני לאורחות חיים, שהלך והתבהר עם השנים, חיבר אותי לתחום זה מאז ועד היום. לאורך השנים הצלחנו לגלות שכבד שומני הוא מחלה שכיחה מאוד באוכלוסייה הישראלית, ושאי אפשר לסמוך על בדיקת דם שמראה אנזימי כבד גבוהים כדי לדעת אם יש מחלה, אלא צריך אולטרסאונד של הכבד. עוד גילינו כי עליית משקל לאורך השנים ("השמנה מנחת") אפילו בטווח המשקל הנורמלי עשויה לגרום לכבד שומני, ושירידת משקל אפילו של פחות מ-10% מהמשקל ההתחלתי משולבת עם תזונה ים-תיכונית עוזרת בכל שלבי המחלה עד כדי היעלמות מלאה.

 

מחקר נוסף הראה שפעילות גופנית מפחיתה את כמות השומן בכבד בשליש תוך שלושה חודשים, ואפילו רק אימון התנגדות (אימון משקולות) יכול לעזור.

 

 

שותפיי למחקר ואני גילינו את החשיבות הרבה של מרכיבים ספציפיים בתזונה: שתיה ממותקת בסוכר מזיקה לכבד וכך גם אכילה מופרזת של בשר אדום ומעובד, בעוד שקפה עשוי להגן על הכבד מפני הצטלקות וסרטן הכבד. פרוביוטיקה, לעומת זאת, כנראה לא עוזרת. כבד שומני הוא מקרה מעניין - מצד אחד, עד היום אין תרופה מוכחת למחלה הזו. מצד שני, מחקרים הראו שוב ושוב שאורח חיים בריא מועיל, והוא הטיפול המרכזי בכל הקווים המנחים הרפואיים בעולם. אותו אורח חיים בריא ייסייע גם במניעת סוכרת ומחלות לב וכלי דם - אם דרך שיפור בריאות הכבד ואם באופן ישיר. לאורך השנים נתנו, אני ושותפיי למרפאה ולמחקר, עשרות הרצאות לרופאים בארץ ובעולם וכמובן לקהל רחב על מנת להביא את חשיבות המחלה לידיעת הציבור. המסר המעודד הוא שהמחלה ניתנת לטיפול על ידי שינוי קל וממש לא דרסטי במשקל ובאורחות החיים – (די) קל לשמור על הכבד!

 

פרופ' שירה זלבר-שגיא, ראש התוכנית לתזונה, בריאות והתנהגות, בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה.

 

קווים מנחים למניעה ולטיפול בכבד שומני לא אלכוהולי באמצעות אורחות חיים מטעם עמותת הדיאטניות בישראל ובהובלת פרופ' שירה זלבר-שגיא - מתוך ויקירפואה

 

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים