שתף קטע נבחר

מתחמקות מטראמפ: חברות סיניות מעבירות את הייצור מסין

מוותרות על תווית ה-"made in china": יותר ויותר חברות סיניות החלו להעביר את הייצור למדינות כמו וייטנאם, סרביה ומקסיקו, זאת כדי "להתחמק" מהמכסים של טראמפ על תוצרת המגיעה מסין לארה"ב

חברות סיניות מצאו דרך "לעקוף" את המכסים שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על יבוא מסין - להסיר את תווית "תוצרת סין" ממוצריהן על ידי העברת הייצור למדינות כמו וייטנאם, סרביה ומקסיקו.  

 

על רקע מלחמת הסחר המתחוללת בין 2 המעצמות, ממשל טראמפ כבר הטיל מכסים על סחורות המיובאות מסין בהיקף של 50 מיליארד דולר ומתכוון להטיל עוד מכסים של 25 אחוזים על סחורות בהיקף של 200 מיליארד דולר. מכסים אלו הובילו מפעלים סיניים רבים שמייצרים בין היתר אופניים, צמיגים, פלסטיק וטקסטיל להתחיל ולהעביר את פסי הייצור שלהם מחוץ למדינה, כדי להמנע מהטלת המכסים הגבוהים על יצוא התוצרת שלהם לארה"ב.

 

טראמפ בעצרת באינדיאנה (צילום: AP)
מבריח את הייצור מסין. דונלד טראמפ(צילום: AP)

מפעלים סיניים רבים שמייצרים בין היתר אופניים, צמיגים, פלסטיק וטקסטיל החלו להעביר את פסי הייצור שלהם מחוץ למדינה, כדי להמנע מהטלת המכסים הגבוהים על יצוא התוצרת שלהם לארה"ב.

 

"המכסים החדשים יובילו את החברות לבדוק את שרשראות האספקה שלהן ברחבי העולם - מכיוון שבין לילה הן יהפכו ל -25% פחות תחרותיות מכפי שהיו", אמר כריסטופר רוג'רס, מומחה לרשתות לוגיסטיות ​​בחברת Panjiva.

 

שרשראות אספקה ​​כבר החלו לצאת מסין בשנים האחרונות, משום שעלויות העבודה והגברת הפיקוח על איכות הסביבה הפכו את המדינה לפחות אטרקטיבית. המכסים "מוסיפים דלק למדורה", אומרים מומחים ונציגי החברות.

 

הרשימה ההולכת וגדלה של חברות זרות אשר מוציאות את שרשראות האספקה שלהם מחוץ לסין כוללת את חברת הצעצועים "הסברו", יצרנית המצלמות "אולימפוס", ומותגי נעליים כמו "סטיב מאדן", כבר מתחילה להדאיג את גורמי הממשל בסין. כעת נראה כי עליהם לדאוג גם מהמפעלים שמחפשים את הדרך החוצה. 

 

חברת הי קורפ, אשר ממוקמת בעיר שנזן שבסין, ומייצרת חלקים לאופניים, הבהירה למשקיעים בחודש שעבר שחלק גדול מהסיבה להעברת הייצור של החברה לוייטנאם נובע מהמכסים. בהנהלת החברה אמרו כי כך יוכלו "להפחית ולהתחמק" מהשפעת המכסים של טראמפ, שכוללים גם חלקי אופניים.

 

חברה אחרת, בשם "Zhejiang Hailide New Material" המייצרת טקסטיל, מייצאת את רוב התוצרת שלה מהמפעל בסין לארה"ב ומדינות אחרות. גם היא מתכוונת להעביר את הייצור לוייטנאם. "נכון לעכשיו רוב הייצור שלנו מתבצע בסין. אחרי בחינת מעמיקה של המצב החלטנו להקים מפעל בוייטנאם", כך כתבו מנהלי החברה בהודעה למשקיעים בחודש שעבר.

 

"אנו מקווים להאיץ את הבנייה כדי שבעתיד המפעל יוכל להתמודד עם האספקה לשוק האמריקאי" אמר סגן נשיא החברה על ההשקעה שביצעו בסך 155 מיליון דולר בתקווה להגדיל את הייצור ב-50%.

 

חברות סיניות נוספות אשר מתכוונות להעביר את הייצור כוללות: יצרנית בגדים שעוברת למיאנמר, יצרנית מזרנים שפותחת מפעל בתאילנד, ויצרנית מנועים אלקטרוניים שרכשה מפעל במקסיקו. כך על פי דיווחיהן של החברות לבורסה. 

 

טראמפ לאפל: "תעברו לייצר בארה"ב במקום בסין"

לפני כמה ימים צייץ טראמפ מסר ישיר לענקית הטכנולוגיה אפל, שבו קרא לה להעביר את מפעליה לארצות הברית: "המחירים של אפל עלולים להתייקר בגלל המכסים המאסיביים שאנחנו עשויים להטיל על סין - אבל יש פתרון קל שבו יהיה מכס אפסי ותמריץ מס. תייצרו את המוצרים שלכם בארצות הברית במקום בסין. תתחילו לבנות מפעלים חדשים עכשיו. מרגש". טראמפ חתם את הציוץ שלו בתגית #MAGA ("לעשות את אמריקה גדולה מחדש").

 

השבוע פנתה אפל לנציבות הסחר והתריעה שהטלת מכסים על תוצרת סין תוביל להתייקרות מוצריה, כולל שעוני אפל, אוזניות ומק מיני. החברה מייצרת חלק גדול ממוצריה בסין. הפנייה נעשה במסגרת שימוע לקראת הטלת המכסים הנוספים על סין.

 

באפל אמרו השבוע כי "הדאגה שלנו היא שארצות הברית תיפגע באופן הקשה ביותר מהמכסים, ושהתוצאה תהיה פגיעה בצמיחה ובתחרותיות ומחירים גבוהים יותר לצרכנים".

 

כלכלנים ומשקיעים רבים חוששים שמלחמת הסחר בין שתי המדינות עלולה לדרדר את הכלכלה הגלובלית. טראמפ דורש מסין לבצע שינויים גדולים בסחר בין שתי המדינות ובמדיניות שבמסגרתה היא דורשת גישה לטכנולוגיות מחברות זרות: "אני חזק ביחס לסין כי אני חייב להיות", אמר לכתבים במטוס "אייר פורס 1". הוא הזהיר כי המכסים בהיקף של 200 מיליארד "עשויים להתממש מוקדם מאוד. תלוי מה יקרה איתם. במובן מסוים, זה תלוי בסין. אני שונא לומר את זה, אבל בדרך יש עוד (מכסים) בהיקף 267 מיליארד שעשויים להתממש בהתראה קצרה אם ארצה. זה ישנה לחלוטין את המשוואה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
צילום: AFP
מומלצים