שתף קטע נבחר

חוף מבטחים: השמורה שתגן על הדולפין המצוי, צבי ים וסוסוני ים

"שמורת חולות ניצנים" שבין אשדוד לאשקלון צפויה להתרחב לתוך הים התיכון ולהגן גם על הסביבה הטבעית של שוכני המעמקים. דולפינים, צבי ים, סוסוני ים ודגים ייחודיים יזכו ל"בריכה" טבעית ובטוחה בשטח 70 אלף דונמים. חובבי הצלילות והשנורקלים - היכונו

פליפר הדולפין לא צריך לחשוש עוד לשחות בין אשדוד לאשקלון: מול חופי חולות ניצנים צפויה לקום שמורת טבע ימית שתתפרש על כ-70 אלף דונם ותגן על דגים, צבי ים ויצורים ימיים נוספים.

 

 

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה דרום שבמינהל התכנון, החליטה לקדם תוכנית להקמת שמורת טבע ימית בין אשדוד ואשקלון, שתמוקם במרחב שבין כ-300 מטר מקו החוף ועד כשבעה ק"מ ממנו.

  

המין החשוב ביותר באזור הוא דולפין מצוי. "זה מין נדיר שדורש הרבה מאוד הגנה", הסבירה ד"ר רות יהל, אקולוגית ימית ברשות הטבע והגנים. "יש באזור להקה קבועה של כמה עשרות פרטים של דולפין מצוי, שלמרות שמו הוא מין נדיר יחסית שדורש הגנה כדי שלא ייעלם". מינים נוספים הם צבי ים ירוקים, מין בסכנת הכחדה, שחולות השמורה משמשים עבורו שנים ארוכות אזור של מפגש, הזדווגות והטלת ביצים.

 

דולפינים בשמורת הטבע (צילום: אורי פירו)
דולפינים בשמורת הטבע(צילום: אורי פירו)

שטח השמורה ()
שטח השמורה

 

מעבר לכך, יש דגי סחוס באזור החולי ומינים רבים של דגים דוגמת סוסוני ים, שבית הגידול שלהם אינו מוגן כמעט באף מקום בחופי ישראל. חוץ מהשמירה על הדגה, השמורה החדשה אמורה להוות גם מוקד תיירותי: בשמורה תותר תנועת מטיילים, צוללים ומשנרקלים. בנוגע לדיג, רשות הטבע והגנים נמצאת במשא ומתן עם משרד החקלאות.

 

התוכנית להקמת השמורה הימית בניצנים, ולמעשה שמורות ימיות נוספות, נרקמה כבר לפני 15 שנה - אולם היא הוקפאה עד כה. למרות שכעת הוחלט לקדם אותה בשיתוף מנהל התכנון ורשות הטבע והגנים, נציגי משרד החקלאות עדיין מתנגדים לה.

 

 

שמורת ים אבטח היא למעשה "פארק חולות ימי", המשך ישיר של פארק החולות היבשתי "שמורת חולות ניצנים", הנמצא מזרחית לה. בשמורה הימית החולות מכוסים ב"עמודת מים", שבה שוחים דגים, צבי-ים ואף להקת דולפינים. כמו כן, ניתן לצפות באזור זה גם בעופות ים ייחודיים. בעוד שהחולות ביבשה מעוצבים על ידי פעולות הרוח, הרי שהחולות שמתחת למים מעוצבים על ידי הזרמים. זרמי הים והשפעות הגלים מייצרים בתי גידול משתנים. בכל רצועת עומק ישנם בעלי חיים שונים, ולכן יש חשיבות להגנה על טווח עומקים נרחב, כדי להגן על כל החברות האקולוגיות של המצע החולי הרך בים. המצע הרך של החולות (שמקורם בדלתת הנילוס), שוקק חיים.

 

סוסון ים (צילום: עומרי עומסי, רשות הטבע והגנים)
סוסון ים(צילום: עומרי עומסי, רשות הטבע והגנים)

סוסון ים (צילום: חגי נתיב)
סוסון ים(צילום: חגי נתיב)

צבת ים בשמורת הטבע (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
צבת ים בשמורת הטבע(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

  

בלב שטחי החול הרך שבשמורה, מצויה גבעה סלעית נדירה המתנשאת לגובה של ארבעה מטרים מעל הסביבה החולית, והיא שקועה מתחת למים. זהו קצהו העליון של רכס הכורכר התת ימי, שמהווה בית גידול ייחודי. בתי גידול סלעיים או שוניות סלעיות (rocky reefs) הינם בתי גידול טבעיים עשירים ביותר מבחינה אקולוגית. גבעה זו מהווה אי של יציבות בסביבה דינמית. היא מאפשרת ליצורים להתיישב על מצע המורכב מתצורות סלע מגוונות - משטחי סלע, כוכים, מחילות, מערות וסדקים - שכל אחת מהן מהווה בית ליצורים בעלי מאפיינים שונים. הגבעה מספקת עושר ביולוגי לשמורה ולשטחי החול מסביב.

 

התוכנית נעשתה בהתאמה למסמך המדיניות למרחב הימי של ישראל שהוכן במינהל התכנון, לפיו ניהול ותכנון המרחב הימי של ישראל כסביבה דינאמית ומאוזנת באופן שיבטיח תיאום אפקטיבי של השימושים השונים ומיצוי הפוטנציאל הכלכלי והחברתי במרחב לצד שימור ערכי הטבע הנוף והמורשת.

 

אלון רוטשילד, מנהל תחום המגוון הביולוגי בחברה להגנת הטבע, אמר: "לאחר שנים של הזנחת ההגנה על הקרקעות החוליות של הים התיכון, בחברה להגנת הטבע מקווים כי בית גידול זה יוכל להשתקם במסגרת השמורה, כולל מיני אלמוגים ייחודיים, המכונים 'נוצות ים'. "החברה להגנת הטבע הוציאה לאחרונה מסמך בנושא שמורות ימיות, שבו נחשף כי רק שמורות טבע גדולות, אשר נאסר בהם לחלוטין הדיג ושימושים פוגעניים אחרים, מצליחות לספק תועלות ציבוריות ולהשתקם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פירו
דולפינים בשמורה
צילום: אורי פירו
מומלצים