שתף קטע נבחר

הציפורים שביקרו לראשונה בישראל

בשבועיים האחרונים תועדו בארץ לראשונה תוכי ים אטלנטי שנמצא ללא רוח חיים בחוף הים צפונית לעכו ובאילת הגיעה לביקור במהלך החג עלווית צפונית, ציפור שיר קטנטנה שנודדת מצפון אירופה לאסיה. בבת ים תיעד תושב העיר את הטבע המופלא מתחת למים ומרתון אימוצים בשרון יעניק תקווה לעשרות כלבים נטושים מכל הארץ

אלה שילה, מקיבוץ עין המפרץ טיילה עם משפחתה בשעות הערב המוקדמות בחוף הים צפונית לעכו והבחינה בציפור מתה על החוף. "כשהתקרבתי וראיתי את המקור שלה. זה ישר הזכיר לי פאפין (תוכי ים. א.א.) ולא נראה לי הגיוני. יצא לי לראות באיסלנד תוכי ים חיים והם מאוד דומים. אמרתי לעצמי שאין סיכוי", היא אומרת ל-ynet. "שלחתי את התמונות למשפחה המורחבת וגם הם אמרו שהם חושבים כך, אך אמרו לי שזה לא הגיוני".

 

תוכי ים (צילום: אלה שילה)
(צילום: אלה שילה)
 

פלג, בנה של אלה העלה את התמונות לקבוצת ציפורים וצפרות בפייסבוק במטרה לסיוע בזיהוי בעל הכנף. הצפר איתי שמשון, שראה את הדיווח בקבוצה, קיבל את פרטי מיקום תוכי הים מבני המשפחה ויצא למקום כדי לאסוף את פגר בעל הכנף והעבירו לידי מוזיאון הטבע ע"י שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, להמשך בדיקות במטרה לנסות ולקבוע את סיבת המוות.

 

תוכי ים (צילום: shutterstock)
תוכי ים שתועד באזור ספרד(צילום: shutterstock)

זו הפעם הראשונה בה תועד תוכי ים אטלנטי בישראל ולהערכת ד"ר יואב פרלמן, חוקר מרכז הצפרות הישראלי, החברה להגנת הטבע, תוכי הים האטלנטי מסוגל לנדוד לישראל. "מדובר במין שנודד באוקיינוסים למרחקים ארוכים מאד", הוא מסביר.

 

"תוכי-ים אטלנטי דוגר בצפון האוקיינוס האטלנטי, ולאחר הקינון האוכלוסייה העולמית מבלה את החורף בעיקר בלב האוקיינוס האטלנטי. אוכלוסייה קטנה יותר חורפת בקביעות במערב הים התיכון. יתכן שטעות בניווט הביאה אותו למזרח הים התיכון, או סערה חזקה סחפה אותו לכיווננו",

 

לדבריו, "לא ברור לפני כמה זמן הפרט הזה מת וכמה זמן שהה בים עד שנסחף לחופינו. סיבת המוות של הפרט הספציפי הזה לא ברורה, אך יתכן שמת מרעב, מזיהום או מתשישות".

 

תוכי ים (צילום: shutterstock)
תוכי ים אטלנטי בטבע (צילום: shutterstock)

 

כיום מצבו של תוכי הים האטלנטי הוא בדרגת פגיעות בטבע הנחשבת לשלישית בחומרתה. לדברי פרלמן, "בעשורים האחרונים חלה צניחה דרמטית בגודל האוכלוסיה האירופית, המהווה 90 אחוז מהאוכלוסיה העולמית", הוא מפרט. "אם קצב הירידה הנוכחי ימשך, תחזית של אירגון שמירת הטבע "BirdLife International", צופה ירידה של 50-79 אחוז עד שנת 2065. הירידות החדות מיוחסות בעיקר לשינויי אקלים, שגורמים לשינוי בטמפרטורת הים ולשינויים בדגה הנגרמים מכך, יחד עם דיג יתר של מזונו של התוכי-ים".

 

אורחת צפונית באילת 

תוכי הים לא היה האורח הנדיר שפקד את ישראל. במהלך חג הסוכות הגיעה לביקור ראשון ציפור שיר מסוג עלווית צפונית. היא נלכדה במהלך טיבוע ציפורים שנועד לעקוב אחרי הציפורים הנודדות והיציבות באילת.

 

עלווית צפונית (צילום: נועם וייס, מרכז צפרות אילת)
(צילום: נועם וייס, מרכז צפרות אילת)

לדברי נועם ווייס, מנהל פארק הצפרות מטעם החברה להגנת הטבע מדובר בציפור ירקרקה בעלת "גבה לבנה בולטת, ששוקלת כ-7 גרם בלבד". לדבריו, העליות "מגיעות מהאזורים הצפוניים ביותר של אירופה (פינלנד וצפון רוסיה), סיביר ואלסקה, שם הן מאכלסות את היערות הצפוניים. בעונת הסתיו הן נודדות אל דרום מזרח אסיה, מרחק של אלפי קילומטרים".

 

בתום הטיבוע, שכלל שקילה, מדידה והצמדת טבעת זיהוי זעירה על אחת מרגליה של העלווית, היא שוחררה בחזרה לטבע וצפוייה להמשיך בנדידת הסתיו. "אנו פוגשים מדי פעם עופות שנודדים לאתרים חדשים, בהם הן לא נצפו קודם לכן, אולי כדי לבדוק אתרי חריפה חדשים עבור בני מינה". מרכז הצפרות אילת, המנוהל על ידי עיריית אילת, החברה להגנת הטבע, קק"ל, רשות הטבע והגנים, החברה הממשלתית לתיירות והמועצה האזורית חבל אילות. 

 

עלווית צפונית (צילום: נועם וייס, מרכז צפרות אילת)
(צילום: נועם וייס, מרכז צפרות אילת)

 

פסטיבל צילום בינלאומי בערבה

ואם נשארים באזור הערבה, בחודש הבא ייערך לראשונה פסטיבל צילום בינלאומי בערבה, שזכה לשם "Planet Arava" ובמהלכו תתקיים תחרות פרסים לצלמי טבע ובעלי חיים, במטרה להגדיל את המודעות לצורך להגן על ערכי הטבע באזור ולהפגיש בין צלמים. פסטיבל הצילום יתקיים בין ה-18-20 לאוקטובר. במהלכו יעבירו צלמי טבע מישראל ומבריטניה סדנאות צילום.

 

צבאי נגב (צילום: ארז טופיקיאן)
צבאי נגב (צילום: חן טופיקיאן)

שועל מצוי (צילום: אילן ביאל)
(צילום: אילן ביאל)

עכן (צילום: אילן ביאל)
(צילום: אילן ביאל)

הצלמים שיגישו מועמדות, יוכלו לעשות זאת במספר קטיגוריות: צילום ציפורים ובעלי חיים, נוף ואסטרונומיה, צילום מאקרו וסיפור ברצף (סדרת 3-5 תמונות). כשההצלמים המשתתפים בתחרות יוכלו לשלוח צילומים שצולמו בערבה הדרומית בלבד. בתחרות יחולקו פרסים בשווי של 11 אלף אירו והפרס הראשון לזוכה הוא 5,000 אירו. ההשתתפות בפסטיבל / תחרות היא בתשלום (400 שקלים). בצוות שופטים ניתן לציין את יוסי אשבול, רועי גליץ, רון מנדיל, שחר כהן, האלוף במיל' יצחק איתן וצלם הטבע הבריטי כריס גומרסל.  המועד האחרון לשליחת צילומים לתחרות הוא עד ה-1.10 בחצות והגשת צילומים שצולמו במהלך הפסטיבל הוא עד ה-20.10 ב-12 בצהריים.

 

מגלן מצוי (צילום: אבירן הלוי)
(צילום: אבירן הלוי)

סלעית (צילום: אבי מאיר)
(צילום: אבי מאיר)

קטה בערבה (צילום: יעל שיף)
(צילום: יעל שיף)

טבע בערבה (צילום: ארז הרנשטט)
(צילום: ארז הרנשטט)

 

טבע במרחק נגיעה מחוף בת ים

רוני זיו, צולל וצלם התת ימי המתגורר בבת ים, תיעד במהלך צלילה חופשית את בעלי החיים המצויים בסמוך לחופי העיר.

 

 

על פי הודעת העירייה, כחלק ממהלך פיתוח וקידום תחום התיירות בעיר הם בוחנים הפיכת האזור בו תועדו הדגים ובעלי החיים הימיים, לאתר צלילה במטרה למשוך למקום תיירים וצוללים.

 

מרתון אימוץ כלבים מכל הארץ

מחר (ד') יגיעו עשרות כלבים מכל רחבי הארץ בסיוע של עמותות למען בעלי חיים אל מתחם האימוץ בקניון "דרורים" באזור השרון. היוזמה המאורגנת זו השנה השמינית ע"י עמותת "המלאכים של רקסי" ובשיתוף הנהלת הקניון וגופים נותני חסות, מצאה בשנה שעברה נמצאו בתים מאמצים ל-54 כלבים ועוד מספר חתולים. כך זה נראה בשנה שעברה:

 

 

יום האימוץ יתקיים בין 16:00-20:00 בקניון דרורים. מגוון גדול של כלבים לאימוץ מעמותות מכל רחבי הארץ. מתנה לכל מאמץ. ייעוץ והדרכה מווטרינר ומאלפת, פעילויות לילדים. האימוץ בתשלום "חבילת אימוץ" לעמותה, מזומן או צ'ק בלבד. אימוץ ייעשה בנוכחות כל בני המשפחה.


פורסם לראשונה 25/09/2018 22:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תוכי ים פאפין
צילום: shutterstock
מומלצים