שתף קטע נבחר

מלחמת ההישרדות של מדינות האיים: "עלולים להיעלם"

ראשי מדינות האיים באוקיינוס השקט התייחסו בנאומים שלהם בעצרת האו"ם במיוחד לנושא אחד - התחממות כדור הארץ והסכנה כי עליית מפלס פני הים תגרום למחקית האיים. "שינוי האקלים הוא נשק להשמדה המונית", אמר ראש ממשלת טובאלו

הגרעין האיראני ממש לא מעניין אותם, גם לא המשא ומתן התקוע בין ישראל לפלסטינים או אפילו מלחמת האזרחים העקובה מדם בסוריה. ראשי מדינות האיים באוקיינוס השקט, שנאמו בימים האחרונים בעצרת האו"ם בניו יורק, דיברו על הסכנה הגדולה הנשקפת להם - שינוי האקלים, שאחת מהשלכותיו עלולה להיות עליית מפלס פני הים, דבר שיגרום להיעלמות האיים הפסטורליים.

 

 

כמה שעות אחרי שיו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן וראש הממשלה בנימין נתניהו דיברו על ענייני המזרח התיכון - עלה לאותו דוכן ראש ממשלת טובאלו אנל סופואגה. הוא לא הזכיר את ישראל, את הפלסטינים ואפילו לא את סוריה ואיראן, אבל את המילים "שינויי אקלים" הוא אמר 22 פעמים במהלך נאומו. "שינוי האקלים הוא נשק להשמדה המונית", אמר ראש ממשלת טובאלו. "הוא טובח בבני האדם בכל העולם". בשלב זה הוא קרא להפחית באופן דרמטי את פליטת גזי החממה, הגורמים בסופו של דבר להתחממות כדור הארץ ולהמסת קרחונים בקטבים.

 

ראש ממשלת טובאלו אנל סופואגה (צילום: אתר האו
ראש ממשלת טובאלו אנל סופואגה(צילום: אתר האו"ם)

 

טובאלו היא רפובליקת איים זעירה בדרום מערב האוקיינוס השקט, מדרום לקו המשווה. רק 11 אלף תושבים מתגוררים באיים, ששטחם כ-26 קמ"ר בלבד. סכנה גדולה נשקפת למדינה שבה האיים בגובה של כ-5 מטרים מעל פני הים.

 

סופואגה דיבר על הסכנה המיידית לטובאלו: "זה יהיה מביש אם האנושות כולה תאפשר לטובאלו להיעלם". הוא הוסיף כי הזמן אוזל: "טובאלו מתקרבת להיעלמותה מכדור הארץ". ראש ממשלת טובאלו הבטיח לעשות הכל כדי להגן על האיים, אך למעשה ללא תמיכת מדינות העולם - ייתכן שגורלה של המדינה הקטנה כבר נחרץ.

 

סופואגה פנה לנשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, שפרש מהסכם האקלים בפריז, על מנת שינקוט פעולה למניעת פליטת גזי חממה: "טובאלו, ששימשה במהלך מלחמת העולם השנייה בסיס לכוחות האמריקנים במלחמתם באויב באזור הפאסיפי, קוראת לנשיא טראמפ ולארצות הברית לחזור להסכם פריז, כדי שכולנו נוכל לפעול יחד כדי להציל את העולם מפני האויב המאיים ביותר - שינוי האקלים".

 

נשיא מיקרונזיה, פיטר כריסטיאן, אחת המדינות הבודדות שתומכות כמעט בכל הצבעה באו"ם בישראל, לא התייחס בנאומו למזרח התיכון, אלא הקדיש גם הוא את רובו לסכנות הנובעות מהתחממות כדור הארץ. הוא אמר כי שינוי האקלים הוא "איום קיומי", שהופך ליותר מוחשי בשנים האחרונות. נשיא מיקרונזירה דיבר על ההוריקנים, סופות הטייפון, שריפות הענק וגלי החום הנגרמים כתוצאה משינויי האקלים בכל רחבי כדור הארץ.

 

נשיא מיקרונזיה, פיטר כריסטיאן (צילום: אתר האו
נשיא מיקרונזיה, פיטר כריסטיאן(צילום: אתר האו"ם)

 

במיקורנזיה מתגוררים למעלה מ-100 אלף תושבים ושטחה כ-700 קמ"ר. "במצב הנוכחי איים רבים יאבדו, בתים רבים יהרסו והרבה אנשים יאלצו לעזוב את בתיהם", הוא אמר. "אבל אנחנו עדיין יכולים למנוע זאת".

 

הוא קרא לנקוט פעולה מהירה ואמר כי יש לאמץ במהירות את הסכם פריז. כריסטיאן הוסיף: "מיקרונזיה ושכנינו קיריבטי, איי מרשל וטובאלו שבאוקיינוס השקט יהיו בין הראשונים, פשוטו כמשמעו, להיעלם".

 

טונגה (צילום: shutterstock)
טונגה(צילום: shutterstock)

 

מדינת איים נוספת באוקיינוס השקט, שחוששת מאסון היא טונגה - שבה מתגוררים למעלה מ-100 אלף תושבים. מלך טונגה, טופו השישי, דיבר גם הוא מעל דוכן הנואמים בעצרת האו"ם על שינויי האקלים. "שינויי אקלים ממשיכים להוות איום ביטחוני משמעותי עבורנו, מדינות האיים", אמר מלך טונגה. "אנחנו עוקבים בדאגה אחר ההשפעות ההרסניות של שינויי האקלים על הסביבה הימית שלנו".

 

מלך טונגה, טופו השישי (צילום: אתר האו
מלך טונגה, טופו השישי(צילום: אתר האו"ם)

 

נשיאת איי מרשל, הילדה היינה, הצטרפה לקריאה למדינות העולם לפעול כדי שמפלס פני הים לא יעלה. "אין לנו זמן", היא אמרה והזכירה את פסגת האקלים הבאה שאמורה להתקיים ב-2019 . היא הודיעה כי איי מרשל, שבה מתגוררים כ-75 אלף בני אדם, תעבור לאפס פליטות גזי חממה עד לשנת 2050. "אני יודעת שלא נהיה לבד", היא אמרה.

 

נשיאת איי מרשל, הילדה היינה (צילום: אתר האו
נשיאת איי מרשל, הילדה היינה(צילום: אתר האו"ם)

 

גם היינה אמרה כי שינוי האקלים הוא האיום הגדול ביותר הנשקף לאזור מדינות האיים באוקיינוס השקט. היא הוסיפה כי יכולת ההישרדות של האיים נמצאת בסכנה.

 

איי מרשל (צילום: shutterstock)
איי מרשל(צילום: shutterstock)

 

ראש ממשלת סמואה, טוילאפה סייללה מליאלגאוי (צילום: אתר האו
ראש ממשלת סמואה, טוילאפה סייללה מליאלגאוי(צילום: אתר האו"ם)

 

ראש ממשלת סמואה, טוילאפה סייללה מליאלגאוי, היה ישיר בדבריו. כבר בפתח נאומו, הוא דיבר על שינוי האקלים. "שינוי האקלים מהווה את האיום הגדול ביותר, במיוחד עבור המדינות הקטנות כמו סמואה", הוא אמר.

 

הוא הוסיף המצב המאיים אינו  בחירה של מדינות האיים ולכן על מדינות העולם לעשות מאמץ אמיתי וכמה שיותר מהר כדי לעצור את התחממות כדור הארץ.

 

"שינויי האקלים מהווים את מלוא המציאות של סמואה", הוא אמר. "הדבר משפיע על הכלכלה שלנו, התרבות שלנו, דרך החיים שלנו. זו תמשיך להיות הדאגה העיקרית שלנו היום ובעתיד".  ראש ממשלת סמואה, שבה מתגוררים כ-200 אלף בני אדם, אמר בהמשך נאומו כי "רק פעולה שאפתנית ודחופה היא האופציה היחידה". 

 

ומה עם המדינות הגדולות? הנשיא טראמפ לא התייחס לנושא התחממות כדור הארץ, אבל נשיא צרפת עמנואל מקרון דווקא הקדיש חלק מנאומו לנושא. מקרון אמר כי 100 מיליון בני אדם יהפכו לעניים אם מגמת ההתחממות תימשך, הוא הוסיף ואמר כי מדובר במאבק ש"צריך לאחד אותנו". הנשיא הצרפתי הוסיף: "כמה מדינות כאן סובלות יותר מאחרות ואנחנו חייבים להזדהות איתן. אבל אנחנו נהיה חייבים לספק הסבר לתושבי המדינות שלנו ולילדים שלנו על העלייה במספר אסונות הטבע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים