שתף קטע נבחר

"אבא ואחותי, מחובקים בבוץ. מתים". קורבנות הרעש והצונאמי

מספר ההרוגים באינדונזיה עלה ליותר מ-840, אבל אזורים רבים מנותקים – ויש חשש שיגיע לאלפים. מאות נקברו ב"התנזלות קרקע", תופעה גיאולוגית הרסנית: "האדמה נסדקה, טבענו בבריכות של בוץ". 34 ילדים נהרגו ב"מחנה תנ"ך", גבר חולץ חי אחרי 3 ימים. 191 אלף זקוקים לסיוע הומניטרי

במשך יומיים סייע אדי סטיוואן לחלץ מהבוץ ומההריסות את המתים ואת החיים, כולם קורבנות רעידת האדמה הקטלנית ביותר שידעה אינדונזיה זה שנים. ואז, קבורות למחצה בבוץ החום, הוא ראה שתי גופות ללא תזוזה – ולבו נשבר. "ראיתי את אבא שלי עדיין מחבק את אחותי", סיפר היום (ב') על הרגע הנורא ההוא ליד ביתם בעיר פאלו. "פשוט בכיתי. אנשים אחרים הצלחתי להציל, אבל את המשפחה שלי – לא".

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

אינדונזיה רעידת אדמה צונאמי (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
צוותי חילוץ רעידת אדמה צונאמי ב פאלו האי סולוואסי ב אינדונזיה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
מחפשים חפצים להציל בהריסות רעידת אדמה צונאמי פאלו האי סולוואסי ב אינדונזיה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
חפירה קבר המוני הרוגים רעידת אדמה אינדונזיה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
ברעידת האדמה שפקדה את אינדונזיה ביום שישי, 7.5 דרגות עוצמתה, ובצונאמי שבא אחריה, נהרגו יותר מ-840 בני אדם ואלפי בתים נהרסו. כעת מתמודדת המדינה המוסלמית הגדולה בעולם עם משבר הומניטרי: המונים זקוקים למזון, למים ולדלק. לפי הערכות האו"ם, 191 אלף בני אדם זקוקים לסיוע.

 

רוב ההרוגים מתו ברעידה ובצונאמי עצמם, אבל מאות אחרים נקברו חיים ב"התנזלות קרקע", תופעה גיאולוגית שמתרחשת כשאדמה חלשה הנמצאת קרוב לפני השטח קורסת. בתופעה זו קרקע לא מלוכדת הרוויה במים מתנהגת כנוזל צמיג בשל עומס יתר או תנודות עזות: לחלל שבין הגרגרים מחלחלים מים, והם גורמים להחלשת אחיזתם זה בזה כך שהקרקע מתחילה להתנהג כנוזל. דובר הסוכנות לניהול אסונות של אינדונזיה סיפר כי שכונת פטובו בעיר פלאו, שבה גר סטיוואן, נפגעה קשה במיוחד, ומאות עדיין לכודים שם בבוץ.

אינדונזיה צונאמי צונמי מפה ()

צוותי חילוץ רעידת אדמה צונאמי ב פאלו האי סולוואסי ב אינדונזיה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ההרס באינדונזיה בעקבות רעידת האדמה והצונאמי (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אינדונזיה רעידת אדמה צונאמי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אינדונזיה רעידת אדמה צונאמי (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

פאלו, שבה גרים כ-380 אלף בני אדם, היא העיר שנפגעה אולי קשה מכול באי סולאווסי, שספג את ההרס הגדול ברעידה. קריסתם של עמודי תקשורת סלולרית מקשים ליצור קשר עם רוב האזורים בעיר, והקריסה של עמודי חשמל הותירה אזורים רבים בעלטה בשעות שלאחר שקיעת השמש. אלפי נשים וילדים צבאו היום על נמל התעופה של העיר בניסיון נואש לעלות על מטוס צבאי שהגיע עם סיוע, ובינתיים החלו הרשויות לקבור את הגופות זו לצד זו בקברי אחים שזה עתה נכרו.

 

כבר לא שומעים קולות

סטיוואן בן ה-32 מספר שכשהרעידה אירעה ביום שישי הוא היה עסוק בפינוי הריסות מרעידת אדמה אחרת, שסדקה קירות בביתו כמה שעות קודם לכן אך לא גרמה לקריסתו. "האדמה שצעדתי עליה נסדקה. יצאו מים ובוץ, עוד ועוד מכל הכיוונים". באותם רגעים נראה כאילו השכונה שלו טובעת. אשתו ובתו ניצלו, אבל בני משפחה אחרים, חברים ושכנים הפכו לנעדרים.

 

סטיוואן ניסה להגיע לבית הוריו, כ-300 מטר מביתו, אבל ים הבוץ שכיסה את האזור לא אפשר לו. יחד עם תושבים אחרים הוא פנה במקום זאת להציל את מי שהוא יכול. "סחבתי ילד בן שנתיים על הראש וילדה בת שלוש על הגב, והחזקתי ילד בן חמש תוך כדי שאני מנסה לשחות החוצה מהבוץ אל כביש האספלט", סיפר.

 

ההרס באינדונזיה בעקבות רעידת האדמה והצונאמי (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ההרס לאחר רעידת האדמה באינדונזיה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

התושבים השליכו חבלים אל מי שנותרו תקועים בבריכות של בוץ סמיך שנראה כמו חול טובעני, ומשכו אותם בידיים. כמה מהם הצילו את אמו. עד יום שבת הם הספיקו להציל 11 מבוגרים ושני ילדים, ואחר כך פנו לחלץ את המתים, והוציאו ארבע גופות. זה היה הרגע שבו ראה סטיוואן את אביו ואחותו המתים, מחובקים בתוך הבוץ כפי שהיו ברגע האחרון לחייהם.

 

אידרוס, תושב בן 52, מספר: "עד יום שבת ראינו עדיין הרבה אנשים צועקים לעזרה מהגגות, אבל לא יכולנו לעזור להם. עכשיו הצעקות שלהם כבר לא נשמעות".

 

חולץ חי אחרי 3 ימים

בשל קשיי התקשורת קשה עדיין להעריך כמה בני אדם נהרגו ונפצעו באסון הטבע. בארבעת המחוזות שבהם הייתה הרעידה חזקה במיוחד גרים כ-1.4 מיליון בני אדם, ולא מן הנמנע שמספר ההרוגים יגיע לאלפים. דוברת הצלב האדום האינדונזי סיפרה כי בין ההרוגים 34 ילדים שההשתתפו ב"מחנה תנ"ך" נוצרי בכנסייה באזור סיג'י, שמדרום לפאלו. הרשויות באינדונזיה הודו אתמול שכ-1,200 אסירים ברחו מבתי כלא בחסות הצונאמי והרעש ביום שישי, והחיפושים אחרי רבים מהם עדיין נמשכים.

ההרס לאחר רעידת האדמה באינדונזיה (צילום: AP)
(צילום: AP)

ההרס באינדונזיה בעקבות רעידת האדמה והצונאמי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מדי פעם יש גם חדשות טובות. הערב נודע כי המחלצים הצליחו להוציא בחיים גבר בן 38 שנלכד חי מתחת להריסות בניין שקרס. הוא חולץ שלושה ימים אחרי הרעידה והצונאמי.

 

רעידות אדמה חזקות הן דבר נפוץ באינדונזיה, ובעבר גרמו רעידות לאסונות עצומים. בשנת 2004 גרמה רעידת אדמה לצונאמי שפגע ב-13 מדינות לחופי האוקיינוס ההודי, והרג 226 אלף איש – בהם 120 אלף באינדונזיה. בעקבות האסון ההוא הוכנסו לשימוש מערכות התרעה מפני צונאמי, ונראה שאחרי הרעידה ביום שישי המערכות האלה כשלו.

 

הסוכנות המטאורולוגית והגיאופיזית BMKG פרסמה אזהרת צונאמי אחרי הרעידה ביום שישי, אבל הסירה אותה בחלוף 34 דקות. עם זאת, גורמים רשמיים מעריכים שהגלים פגעו כשהאזהרה הייתה עדיין בתוקף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים