שתף קטע נבחר

התגלית שתשמיד את חדקונית הדקל

כבר שנים שחיפושית חדקונית הדקל האדומה מטילה אימה על מגדלי התמרים ואחראית לקריסתם של מאות עצי דקל בארץ. חוקרי מכון וולקני פיתחו תכשיר שמבוסס על תולעים זעירות שחודרות לגוף החדקונית והורגות אותה

 

 

חוקרי מכון וולקני ערכו ניסוי מוצלח בנשק ביולוגי שעשוי לנצח את חדקונית הדקל האדומה, אותו פולש שהצליח להכחיד ולפגוע במאות דקלים ברחבי הארץ.

  

זה שנים שבמכון וולקני מנסים להילחם בחיפושית שנמצאת כמעט בכל מקום בארץ, מלבד בערבה. עד היום הטיפול היחיד בארץ למיגורה היה תכשירי הדברה חריפים, אבל חוקרי המכון מנסים למצוא ולפתח גם נשק ביולוגי, נקי מרעלים, שיתמודד מולה.

 

חדקוניות הדקל  (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)

חדקוניות הדקל  (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)

  

בעבר ניסו החוקרים להדביק את החדקונית בפטרייה, במטרה להוביל למגיפה קטלנית בקרב אוכלוסיית החדקונית, אך פרויקט הפטרייה הקטלנית נחל הצלחה חלקית בלבד ורק כ-20% מהחדקוניות נדבקו בפטרייה ומתו.

 

חדקונית הדקל  (צילום: אלעד גרשגורן)
חדקונית הדקל (צילום: אלעד גרשגורן)

 

הנשק החדש שפיתחו חוקרי המכון מבוסס על נמטודות - תולעים מיקרוסקופיות שמטרתן לחסל את החדקונית העיקשת.

 

הניסוי של תכשיר הנמטודות - שהובא מגרמניה - נערך במטע דקלים באשדות יעקב שבעמק הירדן, ואתמול (יום ד') הגיעו החוקרים לבחון את אחוזי ההצלחה שלו וגילו שהתוצאות מבטיחות. החוקרים ניסרו דקלים וחיפשו וגילו בתוכם חיפושיות חדקונית רבות, שמתו כתוצאה מפעולת תכשיר הנמטודות. לשמחת החוקרים אחוזי הצלחה עמדו על יותר מ-70%.

 

ענף התמר בישראל הוא מהחזקים ומהמשמעותיים מבחינת שווי כלכלי בייצוא ומחציתם הם אורגניים. על מנת להתחרות עם השוק העולמי התקבלה החלטה להפחית את השימוש בחומרי הדברה חריפים ולשלב תכשירי הדברה ביולוגיים שבטוחים לאדם ולסביבה, וכך למתג את התמר הישראלי כנקי משאריות חומרי הדברה.

 

דנה מנט, פתולוגית חרקים במכון וולקני (צילום: אלעד גרשגורן)
דנה מנט, פתולוגית חרקים במכון וולקני(צילום: אלעד גרשגורן)

 

"הנמטודות הן תולעים שנמצאות בקרקע באופן טבעי ויודעות לאתר את הטרף שלהן", הסבירה דנה מנט, פתולוגית חרקים במכון וולקני. "כשהן מוצאות אותו הן נכנסות לתוך הגוף ומפרישות לדם של החרק חיידק שמתחיל להתרבות, מייצר רעלנים והורג את החרק. הנמטודות עושות את זה גם לחדקונית בדקל".

 

הייתה זו הפעם הראשונה שבה נערך הניסוי להדברת החדקונית באמצעות תכשיר הנמטודות החדש שפותח. בכל דקל יש חיישן שמראה אם הדקל בריא או נגוע בחדקונית. במסגרת הניסוי, הדקלים שאותרו כנגועים קיבלו טיפול בתכשיר הביולוגי החדש שמבוסס על הנמטודות. 

 

הטיפול בדקלי תמר נגועים בחדקונית באמצעות תכשיר נמטודות הוא הראשון מסוגו בעולם. באירופה משתמשים בנמטודות להדברה של עש, שגורם לנזקים בתירס ולהדברת חיפושיות, שגורמות נזקים בתפוחי אדמה.

 

התכשיר עדיין לא מאושר לשימוש בארץ, אך במכון וולקני מאמינים שהנמטודות הן נשק ביולוגי מעולה נגד החדקונית. "אנחנו מאוד מרוצים מהתוצאות", אמרה מנט. "אמנם מדובר בתכשיר מסחרי שבו משתמשים באירופה ללא רישוי, אך בארץ יש לעבור הליך רישוי בדומה לחומרים כימיים, ולכן הנמטודות לא זמינות עדיין לחקלאים ולעיריות. היתרון בחומר הזה הוא שאפשר לשים אותו בחצר, בגן משחקים ובמטע. אין בו שום דבר רעיל".

 

המחקר הוא שיתוף פעולה בין מכון וולקני, ביובי, חוות עדן ומו"פ ערבה דרומית ומגדלי התמרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
חדקונית הדקל
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים