שתף קטע נבחר

בקריוקי ובאוהל: העבודה ביפן יוצאת מהמשרד

העובדים סובלים מלחץ אדיר, ויפן הוורקוהולית משנה את סביבת העבודה: ישיבות עוברות לאוהלים, פרילנסרים עובדים מחדרי שירה, ולאנשי העסקים שלא רוצים להרעיש ברכבת – יש "משרדי לוויין"

מִתאים ברכבת התחתית, דרך אוהלים מוקפים גורדי שחקים ועד מועדוני קריוקי: ביפן, מדינה וורקוהולית למדי, לעובדים יש עכשיו סוגים חדשים – ולא שגרתיים – של חלל לעבודה. חללים כאלה צצים בכל רחבי המדינה, במסגרת הניסיון של חברות שלא לכבול עוד את עובדיהן לשולחנות העבודה המסורתיים ולמשרדים המחניקים.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

יפן חללי עבודה חדשים (צילום: AFP)
תא עבודה בתחנת הרכבת. כיסא, מחשב ו-WiFi(צילום: AFP)

יפן חללי עבודה חדשים (צילום: AFP)
אוהל בין גורדי שחקים. "כאן עולים רעיונות חדשים"(צילום: AFP)

כך למשל, סביב שולחן נמוך באוהל על מדרכה במרונוצ'י, אזור כלכלי בטוקיו, יושבות על כריות קבוצות של אנשי עסקים מצוידים במחשבים ניידים. את "המשרד החיצוני" הזה הקימה עבורם חברת Snow Peak Business Solutions, וכמותו אפשר למצוא גם בפארקים בפרברי טוקיו. מקומות כאלה כבר הוכיחו את עצמם כלהיט בקרב חברות המבקשות לאפשר לעובדיהן לשאוף קצת אוויר צח במהלך העבודה השוחקת.

 

יאסויוקי מינאמי, העובד בזרוע התוכנה היפנית של חברת SAP, אומר שהסביבה הלא שגרתית שמקיפה אותו ואת העובדים האחרים הצליחה לעורר בהם רעיונות עסקיים חדשים במהלך ישיבה שערכו בתוך האוהל, המגן עליהם מהשמשת הקופחת. הבוס שלו, סגן נשיא SAP Japan צוטומו אושידה, מסכים. "בדרך כלל כשאנחנו במשרד אנחנו נוטים להעלות רעיונות קבועים ונדושים. העבודה באוויר הפתוח הייתה חוויה טובה, זה משהו שאנחנו לא חווים בכל יום".

יפן חללי עבודה חדשים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

יפן חללי עבודה חדשים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ריו מורסה, יו"ר החברה שמקדמת את פעילויות החוץ האלה, מסביר: "אנחנו חיים בעולם שבו בינה מלאכותית ורובוטים משתלטים על חיינו. אני מאמין שאנחנו כבני אדם צריכים לעשות משהו יותר רגשי, מעורר השראה ומרגש".

 

שה! ברכבת לא מדברים

פתרון משרדי אחר, כזה שאינו נמצא מחוץ לבניין אבל ודאי שונה מאוד מהמשרד המסורתי, הוא חדר הקריוקי לעבודה שמפעילה חברת הקריוקי הגדולה ביותר ביפן, "דאיצ'יקושו". החברה השיקה את השירות באפריל של השנה שעברה, וכעת היא מאפשרת ללקוחות להשתמש בחדרי השירה שלה כחללי עבודה.

 

השירות מוצע ב-33 סניפים קרוב למרכזי עסקים בערים גדולות: בתמורה ל-60 ין בשעה (5.30 דולר) יכולים המשתמשים להקרין תמונות היישר מהמחשב הנייד שלהם למסך גדול על הקיר, שמשמש בדרך כלל להצגת המילים בערבי קריוקי. מי שמתביישים לדבר בציבור יכולים להקרין שם מצגות תוך שימוש במיקרופון של חדר הקריוקי ובלוח לבן – וכל זה בחדר אטום וחסין קול.

יפן חללי עבודה חדשים (צילום: AFP)
בחדר הקריוקי. שאף אחד לא ישמע(צילום: AFP)
 

הידייוקי אואקי, עובד בחברת NTT Communications, משתמש בשירות הזה כמה פעמים בשבוע. "בהתחלה הרגשתי שלא בנוח, אבל ברגע שהשתמשתי בחדר – גיליתי שהוא נעים מאוד". טקיוקי סוזוקי מחברת "דאיצ'יקושו" אומר שרבים מהפרילנסרים ואנשי העסקים שנמצאים בנסיעות עבודה נוהגים ללכת לעבוד בבתי קפה, אבל חוששים לפתוח שם מסמכים רגישים מחשש שמי שסביבם יראו אותם. "במועדון הקריוקי יש לך חלל סגור משלך, כך שאתה יכול לעבוד בלי לדאוג שמידע ידלוף".

 

גם Fuji Xerox ומערכת המטרו של טוקיו מציעות חלל עבודה מיוחד, ובתחנות גדולות של הרכבת התחתית בבירת יפן ובסביבתה הן התקינו "משרדי לוויין". מדובר בתאים בצבעי שחור-לבן המצוידים בשולחן, כיסא, מסך מחשב וחיבור WiFi. עלות השימוש בהם היא 200 ין ל-15 דקות.

יפן חללי עבודה חדשים (צילום: AFP)
הנימוס כערך עליון. חלל עבודה בתחנת רכבת(צילום: AFP)

יפן היא מדינה שבה הנימוס הוא ערך חשוב מאוד, ושלא כמו בערים גדולות רבות אחרות בעולם – היפנים שנוסעים לעבודה כמעט שאינם משתמשים בטלפון הנייד שלהם בתחבורה הציבורית משום שהם אינם רוצים להפריע לסובבים אותם. התאים החדשים ברכבת התחתית נותנים להם הזדמנות להתקשר ולקיים שיחת עבודה ללא היסוס. "חלל העבודה הקונבנציונלי לא ייעלם, אבל אנחנו רוצים להפוך את דרכי העבודה למגוונות יותר", אומר יסוטארו טאנו, בכיר ב-Fuji Xerox.

 

מומחים אומרים שהתכווצות כוח העבודה והזדקנות האוכלוסייה ביפן יאלצו את החברות יותר ויותר לשנות את דרכי העבודה שלהן ולספק לאנשי הצוות שלהן, המתמודדים עם לחץ רב, גמישות רבה יותר בכל הנוגע למקום העבודה. יתרה מכך: העבודה כפרילנסר, שהייתה נפוצה מאוד לזמן מה בארה"ב ובמדינות מפותחות אחרות, הולכת ומתפשטת כעת ביפן. השנה צפויים להיות ביפן כבר 11.2 מיליון פרילנסרים לעומת 9.1 מיליון ב-2015, וגם לאלה יש צורך לספק חללי עבודה שונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ישיבה באוהל. "צריכים השראה"
צילום: AFP
מומלצים