שתף קטע נבחר

עיבוד מחשב: מיכל וולבה

מראש הצוק: נבחרת גיברלטר על גג העולם / "מר עולם"

עם שני ניצחונות היסטוריים במשחקים רשמיים, המושבה הבריטית שממוקמת בדרום ספרד עוד עשויה למצוא את עצמה ביורו 2020. הגיבור הלאומי הוא סוהר, השוער בכלל הגיע מקט-רגל ולשיאן ההופעות יש עבר בבני יהודה. קבלו את הלהיט החדש של ליגת האומות

בימים רגילים ג'וזף צ'יפולינה עובד כסוהר. בית הכלא הוא מקום העבודה שלו שמאפשר לו לפרנס את משפחתו. אבל בשבוע האחרון צ'יפולינה הפך לאדם המפורסם ביותר בגיברלטר, בזכות שני השערים שכבש במשחקיה של הנבחרת הלאומית.

 


 

לטבלאות ליגת האומות 

 

אלו לא היו סתם שערים, אלא שני שערי ניצחון עבור הנבחרת הקטנה, שהחלה לשחק במסגרות הרשמיות רק לפני חמש שנים וגברה על ארמניה 0:1 ועל ליכטנשטיין 1:2 במסגרת ליגת האומות.

 

 

גיברלטר חוגגת (צילום: AP)
גיברלטר חוגגת. הפכו לשיחת היום במדינה(צילום: AP)

 

"אני לא גיבור, כל השחקנים של הנבחרת הם גיבורים", אמר צ'יפולינה אחרי ניצחון החוץ המדהים על ארמניה בירבאן. "כדורגל הוא ספורט קבוצתי וכולם צריכים לעבוד כדי לנצח".

 

ובכל זאת, צ'יפולינה היה זה שכבש מהנקודה הלבנה במשחק בארמניה בדקה ה-50, ונכנס להיסטוריה. עד אז, גיברלטר הפסידה בכל 22 משחקיה הרשמיים במוקדמות היורו ובמוקדמות המונדיאל.

 

ג'וזף צ'יפולינה חוגג (צילום: EPA)
ג'וזף צ'יפולינה חוגג. "כל השחקנים גיבורים"(צילום: EPA)

 

"הייתי קצת לחוץ לפני הפנדל", הודה צ'יפולינה. "ידעתי שזה רגע חשוב, כי גיברלטר מעולם לא הייתה ביתרון במשחק כלשהו. אבל אני בועט הפנדלים הקבוע בקבוצה שלי, ולכן בחרו בי".

 

"בגלל שספגנו הפסד אחרי הפסד, כולל כמה תבוסות כואבות, הניצחון ההיסטורי הזה הכניס המון ביטחון לכולם, השחקנים, צוות האימון. וכשהמטוס חזר לגיברלטר חיכו לנו המון אנשים ביציאה משדה התעופה. זה לא משהו שאנחנו רגילים אליו", הוא שיחזר.

 

למרות החגיגות והאופוריה, הנבחרת נשארה עם הרגליים על הקרקע. שלושה ימים לאחר ההישג הענק בירבאן רשמו השחקנים האלמונים ניצחון נוסף, הפעם 1:2 על ליכטנשטיין. גיברלטר חזרה מפיגור 1:0, כאשר צ'יפולינה מבקיע את שער הניצחון בנגיחה אחרי קרן אותה הגביה ליאם ווקר, שחקן בני יהודה לשעבר אליו עוד נגיע בהמשך. זו הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה של נבחרת גיברלטר שהיא כובשת יותר משער אחד במשחק בינלאומי. ופתאום, עד כמה שקשה להאמין, לגיברלטר יש ב-2018 יותר ניצחונות במשחקים רשמיים מאשר לנבחרת גרמניה.

 

 

 

ג'ורג' קבררה כובש את השוויון מול ליכטנשטיין (צילום: EPA)
ג'ורג' קבררה כובש את השוויון מול ליכטנשטיין(צילום: EPA)

 

צ'יפולינה הוא אחד מכוכבי הנבחרת, וגם דוגמה קלאסית למצב הכדורגל בטריטוריה הבריטית הקטנה, שנמצאת בדרום ספרד וחיים בה 33 אלף תושבים בלבד. כל השחקנים בנבחרת הם חובבנים שחייבים לעבוד למחייתם. "אני עובד כסוהר כדי להתפרנס, ומשחק כדורגל כי זו האהבה שלי", הוא מספר. "הנבחרת שלנו מורכבת מכמה ותיקים, שעובדים ומשחקים, וכמה צעירים שהם סטודנטים. זה לא פשוט לשלב בין העבודה, המשפחה והכדורגל".

 

הוא חלם להיות כדורגלן מקצועני, וניסה את מזלו בעבר. בצעירותו הוא שיחק חצי שנה במילוול האנגלית, שנה וחצי בקיימברידג' ושש שנים בריאל ליננסה מהליגה השלישית בספרד. אבל השכר היה זעום. "ב-2013 המשבר הכלכלי שהיכה בספרד גרם לי לחפש עבודה לצד הכדורגל", הוא מסביר. "כשהגיעה ההזדמנות וקיבלתי הצעה לעבודה טובה וקבועה, עזבתי את הכדורגל המקצועני. זו משרה ממשלתית שיכולה להבטיח את העתיד שלי ושל המשפחה שלי". ואיך הוא משלב בין הדברים? "אני מתאמן ארבע פעמים בשבוע במדי הקבוצה שלי, לינקולן רד אימפס. כשיש לי משמרת לילה בכלא, אני מתאמן בבוקר. כשאני עובד במהלך היום אני מתאמן אחר הצהרים".

 

יצא מהאולם ישר לתהילת עולם

צ'יפולינה כבש את הפנדל המנצח מול ארמניה, אולם הכוכב האמיתי של הניצחון היה השוער בן ה-33, קייל גולדווין. עד גיל 24 הוא בכלל שיחק קט-רגל, עד שקיבל הצעה להצטרף לקבוצה מהליגה השנייה בפורטוגל. ההופעה הראשונה שלו במדי הנבחרת הייתה לפני שמונה חודשים במשחק ידידות מול לטביה. גיברלטר הדהימה עם ניצחון 0:1 וגולדווין, ששמר על רשת נקייה, הפך לשוער הראשון של הנבחרת.

 

גולדווין חוגג. הצגה מדהימה מול ארמניה (צילום: AP)
גולדווין חוגג. הצגה מדהימה מול ארמניה(צילום: AP)

מול ארמניה הוא היה פשוט מדהים. הארמנים בעטו 34 פעמים לעבר השער, כולל 10 בעיטות של הקפטן, כוכב ארסנל הנריק מיחיטריאן, אבל השוער האלמוני עצר הכל. כשנשמעה שריקת הסיום גולדווין לא יכול היה לעצור את רגשותיו ופרץ בבכי של אושר. המאזן שלו מאז הפך לשוער הנבחרת הוא מדהים: שלושה נצחונות בחמישה משחקים.

 

אגב, אחת הסיבות למשחק ההקרבה של גיברלטר מול ארמניה הייתה מה שקרה לפני שריקת הפתיחה. כאשר שתי הנבחרות עמדו במרכז המגרש החל להתנגן דווקא ההמנון של ליכטנשטיין. שחקני גיברלטר, שציפו לשמוע את "אל נצור את המלכה", ההמנון הבריטי, הביטו בתדהמה האחד בשני. ראשי ההתאחדות של גיברלטר פירסמו מחאה רשמית, הארמנים התנצלו על הטעות המביכה – אבל את השחקנים האירוע הזה רק דירבן.

 

גיברלטר אינה מדינה עצמאית אלא טריטוריה בריטית. הצוק הגבוה משקיף על המיצר שמפריד בין אירופה לאפריקה ומהווה נקודה אסטרטגית חשובה. ספרד טוענת שמדובר בשטח כבוש שהיסטורית שייך לה, ולכן הערימה במשך שנים קשיים רבים על הכדורגל הגיברלטרי. היא הייתה זו שנאבקה שלא לאפשר לנבחרות הלאומיות ולקבוצות לשחק במסגרות הרשמיות.

 

אוהדי גיברלטר חוגגים (צילום: EPA)
אוהדי גיברלטר. חגיגה כפולה עם החזרה לאצטדיון הביתי(צילום: EPA)

 

צריך לזכור שנבחרת גיברלטר משחקת באופן סדיר, אבל לא רשמי, מאז 1923. כדורגל משחקים במקום כבר מ-1895 והליגה המקומית החלה את פעילותה ב-1905. אבל רק ב-2013 התקבלה גיברלטר כחברה ה-54 של אופ"א והוכרה כ"מדינה" הקטנה ביותר מבחינת מספר התושבים שלה, פחות מסן מרינו ואיי פארו. ב-2016 התקבלה גיברלטר גם כחברה בפיפ"א.

 

באופן טבעי, היא חטפה לא מעט תבוסות. היא הפסידה 8:1 ו-7:0 לפולין, 7:0 לגרמניה ו-7:0 לאירלנד והשיא היה תבוסה 9:0 לבלגיה במוקדמות המונדיאל. לכן, שני הנצחונות האחרונים, אף שהגיעו מול יריבות שלא שייכות לעילית של אירופה, הדהימו את כולם.

 

עד לא מכבר שיחקה גיברלטר באצטדיון של העיר הפורטוגלית אלגראבה, מאחר והאצטדיון הלאומי לא עמד בסטנדרטים של אופ"א. אולם אצטדיון ויקטוריה שופץ בשנה האחרונה ולכן הייתה חגיגה כפולה בניצחון על ליכטנשטיין, כאשר 2,000 האוהדים שמילאו כל פינה ביציעים חגגו ניצחון ראשון באצטדיון הלאומי.

 

האיש על הקווים, וזה שאבוקסיס ויתר עליו

מי שאחראי על ההצלחות האחרונות הוא המאמן הלאומי החדש, חוליו ססאר ריבאס. האורוגוואי בן ה-57 הגיע לגיברלטר לפני שנתיים ואימן את הקבוצה הבכירה, לינקולן רד אימפס. בקיץ הוא מונה למאמן הלאומי ובינתיים ההישגים מדהימים. ריבאס הוא מאמן מנוסה מאוד, שברזומה שלו זכייה באליפות אורוגוואי עם פניארול ב-2003. בצעירותו הוא גם רשם 15 הופעות במדי ה"סלסטה". ריבאס אמר אחרי הניצחון על ליכטנשטיין: "למרות שזכיתי ב-14 תארים בקריירה שלי, זהו הרגע השמח ביותר בחיי".

 

ווקר במדי בני יהודה. ביקור קצרצר (צילום: טל שחר)
ווקר במדי בני יהודה. ביקור קצרצר(צילום: טל שחר)

 

ואי אפשר כמובן לסיים בלי הנקודה הישראלית. ליאם ווקר בן ה-30 שיחק ב-2014 חצי עונה בבני יהודה אצל יוסי אבוקסיס ושיתף פעולה עם איציק עזוז, סתיו פיניש ואוהד קדוסי. הוא הגיע לבני יהודה

 אחרי המלצה שנתן יוסי בניון, שהכיר אותו מהתקופה הקצרה בה שיחק באנגליה. ווקר כבש שער אחד ב-13 משחקיו בליגת העל (נגד הפועל רעננה) לפני שחזר הביתה לגיברלטר וחתם בלינקולן רד אימפס. שיאן ההופעות בנבחרת, עם 33 משחקים, היה כאמור זה שהגביה את הקרן ממנה כבש צ'יפולינה את שער הניצחון מול ליכטנשטיין.

 

זה די מדהים, אבל כעת יש לגיברלטר סיכוי לסיים ראשונה בבית שלה בליגת האומות, להעפיל לדרג השלישי ולפלייאוף של הדרג הרביעי, ואולי אפילו לזכות בכרטיס לאליפות אירופה 2020!

 

מקדוניה מוליכה את הבית עם תשע נקודות, כאשר לגיברלטר יש שש. בחודש הבא מצפים לה שני המשחקים האחרונים, בבית מול ארמניה ובחוץ מול מקדוניה. גם כעת, אחרי שני הנצחונות המרשימים, אף אחד לא באמת נותן סיכוי ל"נבחרת הצוק" לסיים בראש הבית. בלתי אפשרי? ספרו את זה לג'וזף צ'יפולינה, ליאם ווקר וקייל גולדווין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים