שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    מה זה בעצם "זיכרון שריר"?

    המונח זיכרון שריר מוזכר רבות בעולם הכושר, ובחדרי כושר בפרט. מתאמנים רבים שלוקחים הפסקה מסוימת מהאימונים ואז חוזרים, רואים תוצאות משמעותית מהר יותר מאשר הרגע בו רק התחילו להתאמן. איפה נמצא הזיכרון הזה? למה זה קורה, ומה המחקרים בתחום מסבירים?

    זיכרון בתוך השרירים?

    "זיכרון שריר" הוא מושג המתאר מצב בו משמעותית קל יותר להחזיר חזרה כוח ומסת שריר שנעלמו, מאשר ליצור אותם מאפס. לדוגמה, אם לקח לכם חצי שנה להגיע לתוצאות מרשימות, לאחר מנוחה ארוכה מהאימונים ייקח לכם כחודשיים לחזור לאותה היכולת. חשוב לציין כי בתוך השריר לא קיימת מערכת של זיכרון, וכל הזכרונות שלנו נמצאים במוח. בהקשר של השרירים, הזיכרון נמצא באיזור האחורי של המוח, העונה לשם "המוח הקטן" (צרבלום), שם נמצאים כל הזכרונות המוטוריים שלנו. כך שאם אתם לומדים לבצע סקוואט או לחיצת חזה, התנועות נשמרות בחלק הזה של המוח, ולעולם לא תשכחו איך לבצע את התרגילים. דוגמה טובה להבהרה סופית של הנושא היא רכיבה על אופניים או נהיגה ברכב - אלו פעולות שברגע שלומדים אותם, לעולם לא שוכחים.

     

    שינויים ביולוגיים בתוך השרירים

    עד 2010, הייתה הסכמה בקרב הקהילה המדעית כי המושג זיכרון שריר הוא אך ורק כתוצאה של גורמים נוירולוגיים, כלומר שינויים במערכת העצבים, אשר אחראית על תפקוד השרירים. הבעיה עם הטענה הזו היא שהצליחה להסביר רק חזרה לביצועים ספורטיביים (כוח), ולא הצליחה להסביר מדוע השריר עצמו גדל מהר שוב. כדי לעשות סדר בדברים, יש להפריד בין המושג "כוח" לבין המושג "מסת שריר".

     

    משקולות חדר כושר  (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

     

    המושג "כוח" הוא בעיקרו נוירולוגי, כלומר אות עצבי אשר נשלח מהמוח. ככל שהאות העצבי איכותי יותר, כך ניתן להפיק יותר כוח. "מסת שריר" היא בעיקרה שינוי ביולוגי בתוך רמת התא, כך שסיבי השריר גדלים וכך השריר נראה גדול יותר. תהליך העלייה בשריר מתרחש בין היתר על ידי הוספה של גרעיני תא חדשים. לכל תא בגוף יש גרעין, ותפקידו להיות האחראי על תפקוד התא. כאשר מתחילים להתאמן, נוצרים גרעיני תא חדשים, ואלו מסייעים בתהליך הגדילה. וכן, אפשר לעלות בכוח ללא עלייה במסת שריר, ואפשר לעלות במסת שריר עם עלייה מינימלית בכוח (קרי - עבודה בטווחי החזרות של 15 ומעלה).

     

    מה המחקרים מראים?

    בשנת 2010 התפרסם מחקר נורבגי פורץ דרך במגזין Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States, בו הודגם כי גרעיני התא החדשים שנוצרים בתחילת האימונים נשארים לאורך זמן, למרות שהשריר קטן לאחר תקופה של הפסקת האימונים.

    לכן, אדם שהפסיק להתאמן יחזור משמעותית יותר מהר - כי הגוף לא מתעסק ביצירה של גרעיני תא חדשים, אלא מתרכז ישר בבנייה של השריר. זה מסביר מדוע מתאמן מתחיל יעלה מהר מאוד בכוח, אך ייקח בין 8-6 שבועות בערך עד אשר מסת השריר תגדל בצורה משמעותית, כך לפי סקירת מחקרים ענקית שפורסמה השנה (2018) במגזין European Journal of Applied Physiology.

     

    בנוסף, מחקר שפורסם השנה במגזין Scientific Reports בדק מה קורה בגוף האדם לאחר 7 שבועות של אימונים, 7 שבועות של הפסקה, ושוב 7 שבועות של אימונים, אצל 8 גברים ללא עבר של אימונים. הם מצאו כי במהלך האימונים חלים שינויים ברמת - DNA והם נשארים גם כאשר מפסיקים להתאמן, כך שהשינויים שחלים בעקבות אימונים תרתי משמע נכתבים ישירות אל תוך הגנטיקה. בנוסף, מציינים החוקרים, השינויים עשויים להחזיק שנים על גבי שנים, ומחקר מהעבר מצא כי השינויים יכולים להחזיק אף כ-15 שנה.

     

    ניתן להסיק מהמחקרים בתחום מספר מסקנות חשובות מאוד: הראשונה, ניתן לקחת מנוחה בלי לפחד לאבד את כל מה שבניתם. מסקנה שנייה, אם לקחתם הפסקה וחזרתם עם תוכנית אימונים חדשה, אין זה בהכרח אומר שהתוכנית היא זו שגרמה לגדילה המהירה, אלא ניתן להגיד תודה לגרעיני התא. מסקנה שלישית ואחרונה, אין זה אומר שניתן לנוח כל הזמן ולעיתים דחופות, משום שככה לא תתרחש התקדמות משמעותית לאורך זמן, ותמיד תישארו במקום.

     

    לעמוד האינסטגרם שלי:

    https://www.instagram.com/manor_noam/

     

    *חשוב להתייעץ עם מדריך לפני כל עבודה בחדר הכושר 

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים