שתף קטע נבחר

המדינה הצעירה באירופה מקימה צבא

למורת רוחה של סרביה הצביע הפרלמנט בקוסובו בעד הקמת צבא לאומי. כיום שומרים אלפי חיילי נאט"ו על המדינה בבלקן, והכוח המקומי מצומצם ומצויד בנשק קל בלבד. השנה חגגה קוסובו עשור לעצמאותה

הפרלמנט של קוסובו הצביע היום (ה') בעד הקמת צבא לאומי של 5,000 חיילים, למורת רוחו של המיעוט הסרבי שטוען שההחלטה שהיא לא חוקית. קוסובו, המדינה הצעירה ביותר באירופה, תלויה כיום בחיילי נאט"ו ששומרים על גבולותיה.

 

חברי פרלמנט סרבים, שנתמכים על ידי בלגרד שלא מכירה בעצמאותה של קוסובו, סיכלו בעבר את כל הניסיונות של קוסובו להקים צבא. הם טענו שהקמת צבא לאומי מצריכה שינוי בחוקה של קוסובו. כעת נראה שהפסידו במאבק.

 

 

חיילות צבא קוסובו (צילום: AP)
כוחות הביטחון של קוסובו ישודרגו לצבא הלאומי(צילום: AP)

חיילים צבא קוסובו טקס פרידה מחיילי נאט
(צילום: AFP)

שלושה חוקים חדשים שקידמה הממשלה, והובאו להצבעה בפרלמנט, מרחיבים את המנדט של כוחות הביטחון של קוסובו שמצוידים בנשק קל בלבד. הפרלמנט קבע שהכוחות האלה יהפכו לצבא לאומי – מהלך שלטענת הממשלה לא מצריך שום שינוי בחוקה.

 

98 מ-120 חברי הפרלמנט הצביעו בעד ההחלטה. 11 חברים סרבים החרימו אותה. הצבעה נוספת תהיה בימים הקרובים. "לשלושת החוקים האלה יש מטרה אחת – להגן על השלמות הטריטוריאלית של קוסובו, להגן על אזרחיה ועל כל הקהילות בקוסובו", אמר ראש הממשלה ראמוש האראדינאג' לפני ההצבעה.

חיילים של נאט
חיילי נאט"ו בקוסובו(צילום: AP)

חיילים של נאט
(צילום: EPA)

1.8 מיליון איש חיים במדינה הקטנה בבלקן, שחסרת מוצא לים. היא הכריזה על עצמאותה ב-2008. 4,000 חיילים של נאט"ו שומרים עליה כבר כמעט עשרים שנה, מאז סוף המלחמה בבלקן. נאט"ו הגיע לקוסובו ביוני 1999 אחרי שבועות של תקיפות אוויריות, במטרה להפסיק את הרצח ואת הגירוש של המיעוט האלבני על ידי הכוחות הסרביים.

 

ארה"ב ורוב חברות האיחוד האירופי הכירו בעצמאותה של קוסובו, אבל ההתנגדות לעצמאותה של החברות הקבועות במועצת הביטחון שתומכות בסרביה - רוסיה וסין - מונעות ממנה להיות חברה באו"ם.

דגל קוסובו (צילום: shutterstock)
1.8 מיליון איש, 4,000 חיילי נאט"ו(צילום: shutterstock)

החוקים החדשים של הפרלמנט בקוסובו קובעים שהצבא הלאומי יכלול 5,000 חיילים בשירות סדיר ועוד 3,000 חיילי מילואים. כיום משרתים 2,500 איש בכוחות הביטחון של קוסובו. הם קיבלו הכשרה מנאט"ו ומצוידים בנשק קל בלבד.

 

בנאט"ו אמרו שכרגע אין כוונה שחיילי הברית הביטחונית יעזבו את השטח. עם זאת אמר גורם בנאט"ו שכל שינוי במעמד הכוחות המקומיים עשוי לגרום להפחתה במספר החיילים של נאט"ו בקוסובו. "כל שינוי במבנה, במנדט ובמשימה של כוחות הביטחון של קוסובו נתון להחלטת הרשויות במדינה", הבהיר הגורם. "נאט"ו תומך בכוחות האלה במסגרת המנדט הנוכחי שלהם. אם המנדט יורחב המועצה הצפון אטלנטית תצטרך לבחון מחדש את היקף הכוח שנמצא בקוסובו. אנחנו לא יכולים לחזות את ההחלטות האלה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כוחות הביטחון של קוסובו
צילום: AP
מומלצים