שתף קטע נבחר

ההשפעה היהודית על בחירות האמצע בארה"ב

האמריקני הממוצע פחות מתעניין בישראל. הוא מצביע על כלכלה, הפלות ונשק. אז למה המועמדים מחזרים אחרי הקול היהודי והחברים במזה"ת?

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לפני כמה שנים, במהלך ביקור באחת ממדינות ארה"ב כדיפלומט ישראלי, התראיינתי לעיתון נפוץ באותה מדינה. בין השאר נשאלתי על פגישתי באותו היום עם סנטורית ידועה ואוהדת ישראל וחלקתי שבחים ומחמאות לה ולעמדותיה. להפתעתי, למחרת התקשר אלי הסנטור השני מאותה מדינה שקבל על כך שלא דיברתי גם בשבחו. “עדותו של דיפלומט ישראלי כל כך חשובה לך?", תמהתי. "בהחלט", הוא הופתע מהשאלה שלי והסביר מה המשמעות לכך בקרב בוחריו ועד כמה מרכזיות ישראל והתמיכה בה בחלק נכבד מהשיח האמריקני.

 

 

בחירות האמצע לקונגרס יתקיימו בעוד כשבועיים. בימים אלה גם מתקיים בישראל הכינוס השנתי של ראשי הקהילות היהודיות בארה"ב. חלק נכבד מהשיח בכינוס זה לקראת הבחירות מתמקד מטבע הדברים בתמיכה בישראל ובקהילה היהודית בארה"ב. יש שמזהים בדאגה נסיגה בתמיכה בקרב קהלים שונים, בהם תומכי המפלגה הדמוקרטית (המרכז-שמאל הליברלי) היהודים והלא יהודים, הצעירים בכלל וצעירי הקהילה היהודית בפרט, הקהילה השחורה (כ-14% מאזרחי ארה"ב) והקהילה הלטינית הגדלה (כ-18% מהאזרחים).

 

הסיבות לתמיכה של הציבור האמריקני בישראל רבות ומקורן גם בערכי יסוד משותפים, בערכים דתיים יהודים-נוצרים, בזהות אינטרסים גיאופוליטיים ועוד. אבל יש לתמיכה זו גם סיבות פוליטיות יותר.

 

כיום, בחלק גדול ממחוזות הבחירה בארה"ב, התמיכה בישראל נושאת בעיקר רווחים פוליטיים, כמעט ללא מחיר פוליטי. בניגוד לנושאים רבים אחרים כמו הפלות, מיסוי רחב, ביטוח רפואי, זכויות להט"ב ועוד, התמיכה בישראל כמעט לא שנויה במחלוקת. חבר קונגרס המביע תמיכה בישראל יקבל במקרה הטוב תמיכה מחלק מבוחריו, כספי תרומות ואהדה. במקרה הגרוע מבחינתו, באזורים מסוימים הדבר לא יעזור לו, אבל גם לא יגרור הפגנות מול ביתו, מכתבי מחאה וסיכון כספי תרומות.

 

 

יש אמנם מחוזות בחירה שבהם תמיכה בישראל גובה מחיר פוליטי, אך הם מועטים. בדעת הקהל הרחבה זוכה ישראל לשיעור תמיכה מרשים שנע בדרך כלל סביב 60-70 אחוזים. בקונגרס האמריקני אחוזי התמיכה בישראל גבוהים עוד יותר. חברי הקונגרס שכאמור מרגישים נוח מבחינה פוליטית לתמוך בישראל כבר מתחילת דרכם, נפגשים עם תומכיה, מבקרים בארץ, ולומדים לעומק את המציאות ובכך הופכים לתומכיה לאורך זמן גם מעבר לממד הפוליטי הצר.

בחירות 2018 - המבחן של טראמפ ()

סיבה נוספת וחשובה לתמיכה זו נובעת מההשתתפות הרבה של הקהילה היהודית במערכת הפוליטית בארה"ב, הרבה מעבר לחלקה היחסי באוכלוסייה (פחות מ-2%, כ-6-5 מיליון מתוך כ-330 מיליון אזרחים). חברים בקהילה היהודית מצביעים באחוזים גדולים, כותבים ומופיעים בעיתונות וגם תורמים כספים רבים כחלק ממחויבותם ומחלקם בשיח הפוליטי. היו מערכות בחירות לנשיאות ארה"ב שבהן 50% (!) מהכסף שגויס הגיע מתורמים מהקהילה היהודית. היו מערכות בחירות לקונגרס שבהן כ-40-30 אחוז מהתרומות לדמוקרטים וכ-30-20 אחוז מהתרומות לרפובליקנים הגיעו מהקהילה היהודית הזעירה.

 

ארגון איפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית בקונגרס, ששם לו למטרה לשפר את יחסי ארה"ב וישראל, פועל במשך עשרות שנים באופן שיטתי ויעיל על מנת להגביר לשם כך את מעורבות הקהילה היהודית במערכת הפוליטית האמריקנית. הדבר בא לידי ביטוי כאמור בתמיכה המסיבית בישראל בשתי המפלגות בקונגרס.

 

למרות זאת יש צדק בדאגה האמורה בשל מגמות הירידה בתמיכה בישראל במגזרים וקהילות שונות. היא נובעת בעיקר בשל חוסר ההבנה בישראל לצרכים ולרגשות של הקהילות הרפורמיות והקונסרבטיביות החשובות - שמהוות את רוב מניינה של יהדות ארה"ב – ועל רקע סוגיות מדיניות וחברתיות שונות בישראל ובארה"ב, אירועים שונים וממשלים וממשלות שונים העולים ויורדים במהלך השנים.

 

אולם נראה כי בסיס התמיכה בישראל - בקהילה היהודית בארה"ב, בקרב הציבור האמריקני בכלל ובקרב נציגיו בקונגרס – היא איתנה מאוד לאורך ציר הזמן למרות הבעיות השונות.

 

בסופו של דבר ענייני ישראל אינם בראש מעיניהם של האמריקאים והם לא מצביעים בבחירות שלהם בגלל העמדות של נבחריהם בנוגע לישראל. אפילו בקרב הקהילה היהודית האמריקנית ענייני ישראל תופסים על פי מחקרים מקום שישי או שביעי בשיקולי הצבעתם, אחרי שיקולים בסיסיים כמו כלכלה, נשק, הפלות, זכויות נשים ומיעוטים ועוד.

 

אלו הנושאים שיכתיבו בבחירות המתקרבות את עיקר שיקולי הצבעתם של הבוחרים האמריקנים. שיקולים מרכזים נוספים יהיו כמובן שיוכם הפוליטי המסורתי של המצביעים וגם עמדתם כלפי הנשיא דונלד טראמפ והשסע המתרחב במדינה הנאבקת על דמותה, "ארצם של בני החופש וביתם של האמיצים".

 

  • שי בזק היה הקונסול הכללי של ישראל במיאמי ובבוסטון

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים