שתף קטע נבחר

מסביב לשעון: המהפך של פארקי התעסוקה

"עירוב שימושים" היא התפיסה השלטת בתכנון מרכזים אורבניים, שגורסת כי על אותו תא שטח יש לתכנן מתחמי תעסוקה, מסחר, מגורים ופנאי - כלומר עיר ללא הפסקה. פארקי התעסוקה בישראל מאמצים את השיטה, ומובילים מיזמים שימשכו קהלים רבים בכל שעות היום. צפו

בשיתוף עתידים

 

אם בעבר הלא רחוק נהוג היה להפריד גיאוגרפית בין אזורי תעסוקה, מגורים ומתחמי פנאי - כיום "עירוב שימושים" היא הטכניקה השלטת בתכנון מרכזים אורבניים. בפועל, פירוש הדבר הוא שתחת אותו שטח נדל"ני מתכננים מקומות בילוי, שטחים לטובת הציבור, מלונות אירוח ובתי מגורים. "אני חסיד של עירוב שימושים הרבה שנים", מתאר האדריכל משה צור את המגמה. "אני חושב שעירוב שימושים זו הנוסחה לאורבניזם ומיקרו-אורבניזם של פעילות 24/7. אז כמו שתל אביב היא עיר ללא הפסקה, גם מתחמי התעסוקה בעתיד יהיו ללא הפסקה", הוא מצהיר.

 

עתידים (צילום: שאול גולן)
קרוב רחוק: עסקים לצד מגורים, שטחי ציבור ומסחר(צילום: שאול גולן)

 

התפיסה התכנונית של "עירוב שימושים" היא תולדה של צורכי החברה המודרנית - הרצון לגור באזור שוקק חיים ולעבוד בסמוך הוביל להתפתחות השיטה. מקומות תעסוקה רבים שהבחינו בתופעה ההולכת וגוברת כבר מאמצים את השיטה במרכזי הערים. "עירוב שימושים מתבטא גם אצל העובדים שמחפשים כיום יותר בעולם התעסוקה -  העובד מחפש חוויה שנמשכת 24/7", אומר שגיא ניב, מנכ"ל קריית עתידים. "ככל שחברות תתמקמנה במקומות שבהם תינתן החוויה לעובדים, אני חושב שיותר עובדים ירצו לעבוד באותה חברה. אני סבור שאנשים מחפשים משהו שהוא חי, ולא מתחמי תעסוקה שבערב שוממים", הוא מוסיף.

 

קריית עתידים (באדיבות עתידים)
"עובדים מחפשים חוויה, ולא רק מקום עבודה"(באדיבות עתידים)

 

אז איך עושים זאת? משנים אסטרטגיה. הופכים פארק תעסוקה קיים למתחם בילוי בערבים ומתכננים שטחי ציבור ופעילות קהילתית שתמשוך קהלים רבים בכל שעות היממה. "האסטרטגיה בפארק התעסוקה עתידים מדברת בעד שלושה ערכים: קהילתיות, תל-אביביות וחדשנות. בעוד מספר שנים נגיע לכאן ונראה סביבה שוקקת חיים, וזאת בזכות פרויקט פינוי-בינוי גדול, בית חולים פרטי שמוקם כאן, השקעה לטווח ארוך בפרויקטים שתומכים בעיר חכמה ומתחם תעסוקה מעורב-שימושים שמתוכנן במקום - נגיע לכאן ונבחין לא רק בעובדים אלא גם בהולכי רגל שעוברים במתחם, בתי קפה עמוסים, מסעדות רבות ושוק מזון", מתאר ניב.

 

עתידים (צילום: שאול גולן)
מימין: האדריכל משה צור ושגיא ניב, מנכ"ל קריית עתידים: קהילתיות, תל אביביות וחדשנות: פארקי עסקים משנים את עורם(צילום: שאול גולן)
 

"תהיה פה פעילות כל כך רחבה של הפרויקט עצמו, שהוא יהפוך להיות בו-זמנית מקום של פעילות עצמית מאוד אינטנסיבית, פעילות עוברת ופעילות ייעודית – שאנשים באים במיוחד. שלושת הדברים האלה יחד מחזקים זה את זה, וכפי שאנחנו יודעים אין דבר יותר מצליח מהצלחה", אומר האדריכל צור.

 

קריית עתידים (באדיבות: משה צור אדריכלים בוני ערים בע
עתיד התעסוקה הישראלי: מתחמים שוקקים פעילות 24/7(באדיבות: משה צור אדריכלים בוני ערים בע"מ , הדמיה: ויופוינט)

 

בניין או פארק - מה בכלל היתרון בפארק תעסוקה?

ניב: "אני חושב שפארק יכול לתת ערכים שבניין לא יכול לתת. על פארק תעסוקה של עשרות דונמים אפשר להשפיע, אפשר להעניק למקום צביון ייחודי. בנוסף, פארק תעסוקה הוא מקום שבו עקרון השיתופיות תופס תאוצה: בדיוק כמו שעושות ויוורק או מרקספייס: אנחנו עושים את זה בקשר שבין החברות וביצירת הנטוורקינג הפנימי ביניהן. למשל, אנחנו יכולים להפיק כנסים בתחום הפארמה או להקים פורומים שיוצקים תוכן - זה הכוח של הפארקים".   

 

קריית עתידים (באדיבות עתידים)
שיתופיות עסקית: היתרון של פארקי תעסוקה(באדיבות עתידים)
 

 

"את ניצני המהפך של פארקי התעסוקה כבר אפשר לראות בשטח, אבל תדמיינו שבעוד 15 שנה מהיום אנחנו כנראה נגיע במכונית חשמלית לעבודה, ולא נהיה בעלים של רכב. נגיע לפארק תעסוקה מלא חיים, ובערב במקום ללכת הביתה אנחנו מזמינים את המשפחה לפארק העסקים כי יהיו בו מסעדות נהדרות או הצגת תיאטרון לראות - הכל סביב החוויה", מסכם ניב.

 

בשיתוף קריית עתידים 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
המהפך של פארקי התעסוקה בישראל
צילום: שאול גולן
מומלצים