שתף קטע נבחר

חמאס מאתגר את כיפת ברזל: עשרות רקטות לאזור מצומצם

בסבב ההסלמה הנוכחי מרכזים ארגוני הטרור בעזה מאמץ אדיר כדי להקשות על מערכת ההגנה האווירית. בינתיים שיעורי הפגיעה נשמרים, אבל לחמאס יש אמצעי לחימה שהוא טרם השתמש בהם. נמשך תגבור כוחות צה"ל בעוטף. כך נראים יירוטי כיפת ברזל

 

 

ההסלמה בדרום - העדכונים האחרונים:

  • אזעקות נשמעות מדי פעם בעוטף עזה. ב-15:00 וב-14:00 נשמעה במועצה האזורית חוף אשקלון, ב-12:56 ביישובי אשכול. ב-12:30 נשמעו אזעקות ביישובי שער הנגב ושדות נגב.
  • מחמוד עבד אלחאמיד אבו עסבה (48), פלסטיני תושב חלחול שליד חברון, הוא ההרוג מפגיעת הרקטה באשקלון
  • בבתי החולים ברזילי באשקלון וסורוקה בבאר שבע טופלו עד כה 100 נפגעים
  • פצועה מהבניין באשקלון פונתה לבית החולים שיבא ומצבה קשה, פצועה נוספת במצב קשה מאושפזת בבית החולים ברזילי
  • החייל בן ה-19 שנפצע אתמול מהירי אל האוטובוס מאושפז במצב קשה בטיפול נמרץ בסורוקה
  • הקבינט המדיני-ביטחוני דן במצב מאז הבוקר
  • בכיר בחיל האוויר סיפר על יממה של תקיפות, שכללו ארבעה בניינים שהוחרבו
  • צה"ל ממשיך לרכז כוחות בעוטף עזה ולהיערך לכל התפתחות

 

בסבב ההסלמה הנוכחי בדרום מרכזים חמאס והג'יהאד האסלאמי מאמץ עילאי וחסר תקדים לגבור על מערכת כיפת ברזל בשיטות שיגור חדשות יחסית. בין היתר נורו מטחים כבדים של עשרות רקטות על שטח קטן יחסית. כך היה בפתיחת המתקפה אתמול (יום ב') אחר הצהריים על מקבץ יישובים בצפון העוטף, וכך היה גם בלילה על אשקלון.

 

אתמול בבוקר עובו סוללות בדרום בטילי יירוט ונפרסו סוללות אחרות, שלוחמי המילואים שלהן הוקפצו מהבית.

יירוט יירוטים מטח ירי עזה הסלמה דרום אשקלון (צילום: mct)
יירוטים הבוקר בשמי אשקלון(צילום: mct)
 

יירוט יירוטים מטח ירי עזה הסלמה דרום אשקלון (צילום: AFP)
מטחים ויירוטים בשמי אשקלון(צילום: AFP)

מטח ירי עזה הסלמה דרום אשקלון (צילום: EPA)
לאורך כל הלילה יירטו סוללות כיפת ברזל מטחים של רקטות(צילום: EPA)

יירוט יירוטים מטח ירי עזה הסלמה דרום אשקלון (צילום: EPA)
הירי מדרום לאשקלון(צילום: EPA)

יירוט יירוטים מטח ירי עזה הסלמה דרום אשקלון (צילום: AFP)
רקטות וציפורים בדרום אשקלון(צילום: AFP)

מטח ירי עזה הסלמה דרום אשקלון (צילום: רויטרס)
רקטות ומיירטים בשמי אשקלון (צילום: רויטרס)

ירי רקטות מ עזה אל עבר ישראל (צילום: AFP)
שיגורים ויירוטים(צילום: AFP)

יירוט כיפת ברזל של רקטות מ עזה (צילום: AFP)
פגיעת מיירט של כיפת ברזל ברקטה(צילום: AFP)
 

בשורה התחתונה, שיעור ההצלחה הגבוה של כיפת ברזל נשמר גם בסבב הנוכחי: מתוך כ-400 שיגורים נרשמו כ-120 יירוטים של רקטות שהיו אמורות להתפוצץ בשטחים מיושבים. כ-20 רקטות פגעו במבני מגורים, חקלאות וכבישים, וגרמו למותו של בן אדם אחד ולעשרות פצועים, רובם באורח קל.

 

בצה"ל הבהירו גם הבוקר שההגנה של כיפת ברזל אינה הרמטית, ורק שילוב בין התראה טובה ומהירה יחסית שפיקוד העורף מספק בצופריו לבין ציות להנחיות ההתגוננות יוכל למנוע פגיעה בנפש, בנוסף ליירוטי כיפת ברזל.

 

מערכת כיפת ברזל, שפרצה לתודעה הישראלית עם יירוט ראשון באפריל 2011 בשמי אשקלון, נראית כיום אחרת: בכל סוללה יכול להיות מספר גדול בהרבה של משגרים מעבר לתקן, בפריסת שטח גדולה ועם יכולת להתמודד גם עם פצצות מרגמה ורקטות קצרות טווח כמו קסאם. האתגר הגדול יותר, שבצבא עדיין מנסים לפתח לו מענה, יגיע בהמשך: אחד הקלפים של חמאס למערכה הבאה הוא פצמ"רי ה"רעד", עם ראשי קרב ענקיים של 200-150 ק"ג חומר נפץ, שמיועדים להחריב רחובות שלמים ביישובים סמוכי הגדר, לפגוע קשות במוצבים ולהרוג חיילים רבים בשטחי כינוס והיערכות.

 

עד כה ניתן לכך מענה בצה"ל בצורת הפעלת הכוחות ובמרחק שלהם מהרצועה, אבל ייתכן שרק מודיעין איכותי ותקיפה מקדימה של מאגרי ה"רעד", לצד פינוי אוכלוסייה מוקדם, יוכלו לצמצם את הנזק הפוטנציאלי.

טיל כיפת ברזל נורה ב אשקלון לעבר רקטות מ עזה (צילום: רויטרס)
כיפת ברזל מעל אשקלון, הלילה(צילום: רויטרס)

מערכת כיפת ברזל שדרות חיילים חייל צה
סוללת כיפת ברזל בעוטף עזה(צילום: EPA)

יירוט יירוטים מטח ירי עזה הסלמה דרום אשקלון (צילום: AFP)
כיפת ברזל מעל אשקלון(צילום: AFP)

יירוט יירוטים מטח ירי עזה הסלמה דרום אשקלון (צילום: AFP)
.(צילום: AFP)

 

 
 
פרשננו לענייני ביטחון רון בן ישי מוסיף: נדמה שאפשר לומר שההגנה האקטיבית באמצעות מערכות שעושות שימוש בטילי יירוט (כיפת ברזל, קלע דוד, חץ וכו') עומדת בפני מיצוי יכולותיה. האמצעי היחיד שיכול להחליף את המערכות האלה הן מערכות יירוט המבוססות על טכנולוגיית לייזר, שהן זולות יותר לתפעול והרבה יותר יעילות נגד מטחי רקטות וטילים. מדובר בלייזר הפועל באמצעות גביש מוצק (במקום לייזר כימי שאינו אמצעי פרקטי וישים לשדה הקרב המודרני). אין אפשרות להסביר בהרחבה את ההבדל בין שתי שיטות הלייזר, אבל בישראל עמלים על פיתוח מערכות לייזר מבוססות גביש מוצק, ולמיטב ידיעתי חלק מהפיתוחים נמצאים כבר במצב מתקדם.

 

אלא שכעת נחוצה השקעה תקציבית ניכרת כדי לסיים את הפיתוח ולהביאו למצב שבו אפשר להשתמש בו מבצעית. מדינת ישראל צריכה כבר היום לעשות מעשה ולהביא לידי בשלות את מערכות הלייזר ליירוט רקטות וטילים. מה שעשה עמיר פרץ למערכת כיפת ברזל, יכול וצריך אביגדור ליברמן לעשות למערכות ההגנה האקטיבית בלייזר.

 

במקביל, כמה גדודי תגבור סדירים של שריון וחי"ר עצרו את אימוניהם והגיעו גם הבוקר לאוגדת עזה כחלק מהעלאת הכוננות של צה"ל באזור. חלק מהלוחמים מעבים את האבטחה ביישובים סמוכי הגדר, וחלקם נערכים עם נגמ"שים וטנקים בשטחי היערכות אחוריים, למקרה של החרפה באירועי הגבול.

 

אמנם מדובר בהיקף גדול של לוחמי תגבור, כנראה הגדול ביותר שירד לאוגדת עזה מאז תחילת אירועי הגדר בחודש מרץ, אבל עדיין לא מדובר בהיקף נרחב שיכול להעיד על מבצע שמתקרב. גם גיוס מילואים לא החל, והוא תלוי בהחלטות קבינט. כן גויסו חיילים לכיפת ברזל, כאמור, ובפיקוד העורף. בשטח עצמו לוחמי גבעתי, בהם מגדוד שקד, מכינים את נגמ"שי האכזרית שלהם לרגע פקודה, שספק אם תגיע בטווח הנראה לעין.

 

מקור בחמאס אמר כי בשעות האחרונות יש שקט בשטח מצד פלגי ההתנגדות משום שלהערכתם "המסר (ירי מטחי הרקטות ביממה האחרונה, א"ל) הועבר להנהגה בישראל. ההתנגדות תנהל את המצב בשעות הקרובות בהתאם לאופן התנהלותה של ישראל בשטח".


פורסם לראשונה 13/11/2018 13:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: mct
יירוטי כיפת ברזל בשמי אשקלון
צילום: mct
מומלצים