שתף קטע נבחר

העסקים הקטנים באשקלון לא נשברים

בכל פעם שמחבלים ברצועת עזה משגרים רקטות לעבר ישראל, העסקים הקטנים ביישובי הדרום נפגעים. "אין לקוחות וזה אומר שמפסידים המון כסף", אמרה בעלת מסעדת באשקלון. למרות המצב, הם מנסים להשתקם ולהמשיך הלאה

בשיתוף בנק הפועלים

 

תושבי היישובים בדרום הארץ, הנמצאים בטווח הרקטות של ארגוני הטרור ברצועת עזה, מתמודדים במשך שנים ארוכות מול התקפות הטילים. מצב המלחמה הזמני החוזר על עצמו פעם אחר פעם במשך יותר מעשור משפיע מאוד על מצב הביטחון האישי של תושבי הדרום וכמובן גם על המצב הנפשי, כשהילדים והאוכלוסיות המוחלשות הם הנפגעים העיקריים. במסגרת תחרות עסקים קטנים 11, הנערכת בשיתוף בנק הפועלים, לא יכולנו שלא להתייחס למצב העסקים הקטנים בדרום הארץ. לכן, החלטנו להביא משם את הקולות ולספר על האתגרים בימים הלא פשוטים.

 

 

אחת הבעיות המרכזיות שנגרמות כתוצאה מהתקפות הטילים היא הפגיעה הכלכלית הקשה בעסקים הקטנים. מדובר בעצמאים המנהלים חנויות ועסקים בעלי אופי משפחתי והמחזורים "לא בשמים" - כלומר: יום ללא עבודה - מייצר חובות!

 

שלומי בן זינו, הבעלים של "שווארמה - ביג" הידועה, מהתחנה המרכזית באשקלון, מספר לנו כי לאחר מתקפת הטילים המסיבית על העיר - שבה נהרג גבר - הפדיון היומי של דוכן השוארמה שלו - חטף מכה אנושה. "כל הלילה היו פיצוצים וכיפת ברזל לא עבדה כמו שצריך", הוא אמר. "בבוקר ידענו שהתחנה המרכזית תהיה ריקה ולא תהיה לנו עבודה. למרות זאת קמנו לעבודה, הכנו רק חצי שיפוד של שוארמה ואת החצי השני הקפאנו. מבחינתי ביום עבודה לאחר התקפת טילים מדובר בהכנסות של פחות מ-30%". 

 

שלומי בן זינו, הבעלים של
שלומי בן זינו, הבעלים של "שווארמה - ביג" (צילום: אסף קמר)

 

סווטלנה ראק, הבעלים והשפית הראשית של מסעדת האוכל הביתי בסגנון רוסי - "מיקס מרקט", הצמודה ל"שוארמה ביג" בתחנה המרכזית באשקלון, הוסיפה כי למרות המצב הביטחוני הקשה והפגיעה הכלכלית ארוכת השנים שמגיעה לאחר כל הסלמה - הם התרגלו למצב. "אחרי התקפת הטילים האחרונה, שהייתה מאוד חזקה יחסית להתקפות הטילים שאני רגילה להן, התחנה המרכזית מלאת האדם שאתה רואה עכשיו - הייתה ריקה. לא היו לקוחות וזה אומר שמפסידים המון כסף!", היא אמרה.

 

סווטלנה ראק, הבעלים והשפית הראשית של מסעדת האוכל הביתי בסגנון רוסי -
סווטלנה ראק, הבעלים והשפית הראשית של מסעדת האוכל הביתי בסגנון רוסי - "מיקס מרקט"(צילום: אסף קמר)

 

ראק מספרת שהיא לא מקבלת פיצויים מאף גורם ממשלתי על אובדן ההכנסות, שנגרם כתוצאה מהמצב הבטחוני הנפיץ. "לאף אחד לא אכפת, אבל אני כבר רגילה למצב הזה, אני עובדת יותר קשה ויותר שעות בימים אחרים ומנסה להשלים את ההכנסות החסרות. אין לי ברירה", היא אומרת בכאב. 

 

אחד מבעלי העסקים הקטנים באזור התחנה המרכזית, שביקש שלא להזדהות בשמו, טוען כי העצמאים היחידים שמצליחים לעשות כסף מהמצב הביטחוני הקשה - הם השיפוצניקים שמסיידים ובונים קירות גבס בחנויות הקטנות באזור שפושטות רגל - בלי הפסקה, ובייחוד לאחר מבצעים צבאיים. הוא מצביע על מעבדת טלפונים חדשה. "הבעלים של החנות הזאת - מביא כל פעם את אותו שיפוצניק - לאותה חנות - לצביעה מחדש בלבן לפני השכרה. כל כמה חודשים כשהשוכר פושט את הרגל - עושים צבע לבן ונכנס שוכר חדש. השיפוצניק הזה אומר לי - שזה לא נעים, אבל זאת הפרנסה שלו".

 

שמעון רוזמן, שמנהל יחד עם אשתו במשך 42 שנים ברציפות את "הצעצוע", חנות הסדקית והכלבו הוותיקה, ראה התקפות טילים ואירועי טרור קשים רבים במהלך עשרות שנות עבודתו באשקלון. לטענתו: כשיש טילים - אין עסקים!

 

שמעון רוזמן, שמנהל יחד עם אשתו במשך 42 שנים ברציפות את
שמעון רוזמן, שמנהל יחד עם אשתו במשך 42 שנים ברציפות את "הצעצוע", חנות הסדקית והכלבו הוותיקה(צילום: אסף קמר)

 

"אנשים לא באים לקנות צעצועים כשיש התקפות טרור, אנשים לא יוצאים מהבית והעסקים נפגעים, אבל אנחנו כבר רגילים", הוא אומר. "מה שחשוב זה הביטחון של המדינה. תרשום שאנחנו חזקים וזאת המדינה שלנו!"

 

מורן ובני חסין, זוג מעצבי שיער מהמספרה האשקלונית "גוונים - עיצוב שיער", מגיבים בכעס ובתסכול רב כנגד הרשויות והמדינה, כשאנחנו מנסים לברר: אם יש לקוחות שמעוניינים להסתפר במקביל להתקפת טילים ואזעקות. "כשיש התקפת טילים בלילה, אנחנו יודעים שהמספרה תהיה ריקה בבוקר!" מספרת חסין. "יש לנו חדר ממ"ד צמוד למספרה ולשם אנחנו בורחים וזה המזל שלנו, כי לעסקים רבים בסביבה אין ממ"ד ומדובר בסכנת חיים. לאחר התקפת הטילים ביום שני בערב, כל הלקוחות ביטלו את התור, רק לקוחה אחת קבועה שהיה לה אירוע בערב - הייתה חייבת לבוא. לקוחה יחידה בכל היום!"

 

מורן ובני חסין, זוג מעצבי שיער מהמספרה האשקלונית
מורן ובני חסין, זוג מעצבי שיער מהמספרה האשקלונית "גוונים - עיצוב שיער"(צילום: אסף קמר)

 

הזוג חסין, שמנהל עסק משפחתי, מאד מושפע כלכלית מהמצב הביטחוני ולא רק בגלל שלאחר התקפות טילים קשות - לאנשים אין חשק לתספורת חדשה. "כשיש התקפת טילים ואין לימודים, אז אני נשארת עם הילדים בממ"ד בבית ואני לא יכולה לצאת לעבוד", הוא אומרת. 

 

כדי להבין את הבעיה הכלכלית הקשה, שיוצר המצב הביטחוני הנפיץ ביישובי הדרום ובעוטף עזה, הבעל בני הספר מסביר לנו את הפרדוקס שבו זוג נשוי עם ילדים, שמנהלים ביחד עסק משפחתי בעיר שמותקפת בטילים ורקטות במשך שנים ארוכות, נאלצת לוותר על 50% מכוח העבודה - כשהאימא שומרת על הילדים המפוחדים בבית.

 

"אחרי צוק איתן קיבלנו פיצויים של אלף ומשהו שקלים, עשו לנו חישובים מחודשים קודמים, האלף שקלים האלה לא משקפים את מה שעברנו במהלך של חודש במלחמה", הוא אמר. "לאף אחד לא אכפת מבעלי העסקים הקטנים, ביום של טילים שאני לא מרוויח כסף - ואין לי איך לשלם את שכר הדירה!"

 

התחנה המרכזית באשקלון (צילום: אסף קמר)
התחנה המרכזית באשקלון(צילום: אסף קמר)

 

בתוך המספרה המטופחת של הזוג חסין, על שולחן לבן ועמוס בציוד ושפורפרות צבעוניות, טכנאית הציפורנים, לינה שווץ, מנהלת עסק עצמאי. לדבריה, החיים תחת התקפות טילים פוגעים באיכות החיים ובעסקים אבל - מתרגלים!

 

"אני גרה באשקלון מגיל 4 ואני רגילה לזה! אני רגילה להתקפות טילים, ירידה למקלטים וריצה לממ"דים", היא אומרת. "אני רגילה לפיצוצים ואני גם רגילה שהמצב הביטחוני פוגע לי בהכנסות. כשיש התקפת טילים העבודה יורדת, מזל שבעלי שכיר".

 

בשיתוף בנק הפועלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים