שתף קטע נבחר

האווז שהפתיע: ברנטה לבנת לחי הגיעה לראשונה לישראל

אורח מיוחד במינו נחת היום בשדות החקלאות בעמק החולה והפתיע את דני ארליך וחנוך סייף, שהיו בפעילות לשמירה על השדות מפני נזקי העגורים. השניים איתרו בְּרַנְטָה לבנת לחי, אווז המקנן בחוג הקוטב הצפוני ותועד לראשונה בישראל. "בתחילה חשבתי כי ברחה מפינת חי או גן חיות", מספר הצפר חנוך סייף. "זו חוויה לראותו בטבע"

 

 

לראשונה נצפה בישראל אווז ממין בְּרַנְטָה לבנת לחי שתועד בצהריים בשדות החקלאיים בעמק החולה, סמוך לאגמון החולה קק"ל.

 

למעלה מ-50 אלף עגורים אפורים שוהים כעת באזור האגמון והשטחים החקלאיים. לצד פרויקט האכלת העגורים שיצא לדרך החודש ונועד למנוע מהעגורים לגרום נזק לשדות החקלאיים שנזרעו לאחרונה, בשבועות האחרונים ישנם צוותים בשטח שמבריחים את העגורים מהשדות.

 

ברנטה לבנת לחי בעמק החולה (צילום: חנוך סייף)
תועדהממרחק של כ-300 מטר. ברנטה לבנת לחי בעמק החולה(צילום: חנוך סייף)

ברנטה לבנת לחי בעמק החולה (צילום: חנוך סייף)
ברנטה לבנת לחי לצד עגורים אפורים. פרט צעיר וחששן(צילום: חנוך סייף)

 

"הדמיון שלי ישר התחיל לעבוד"

חנוך סייף, צפר ועובד בצוות המשגיחים על השדות החקלאיים מפני נזקי העגורים היה בעיצומו של יום עבודה שגרתי בשטח.  עמיתו דני ארליך יצר עמו קשר וסיפר לו כי ראה בין העגורים אורח מיוחד. "הוא בישר לי בתחילה כי ראה 'עגור בלי רגליים'. הדמיון שלי ישר התחיל לעבוד והבנתי שיש כאן משהו מיוחד", מספר חנוך ל-ynet. "דני תיאר לי כי מדובר באווז. הוא הצליח להתקרב מעט אל האווז והעגורים, אך הם ברחו ונחתו באחד השדות".  

 

ברנטה לבנת לחי (צילום: shutterstock)
ברנטה לבנת לחי(צילום: shutterstock)

 

חנוך, תושב צפת, מספר כי הוא מצפר כל חייו ונוהג גם לצלם ציפורים. הוא הגיע לאזור בעקבות הדיווח של עמיתו וצילם את האווז החששן ממרחק של כ-300 מטר. "כשפתחתי מגדיר ציפורים הבנתי שאני רואה מולי ברנטה לבנת לחי. בתחילה חשבתי כי ברחה מפינת חי או גן חיות, אך כשהצפרים שי אגמון וענבר שלומית רובין הגיעו לשטח, התגלה כי מדובר בפרט צעיר ללא טבעות זיהוי כך שלא סביר שברח מהשבי", הוא מסכם. "זו חוויה לראותו בטבע".

ברנטה לבנת לחי (צילום: shutterstock)
ברנטה לבנת לחי(צילום: shutterstock)

בעקבות הדיווחים הראשונים על הגעת האווז, נבדק בסיוע הספארי ברמת גן, גן החיות התנ"כי בירושלים ורשות הטבע והגנים על הימצאות של ברנטות בפינות חי ובגני חיות. על פי הדיווח, הועברה אשתקד ברנטה בוגרת מגן החיות התנ"כי בירושלים לגן הזואולוגי בנהריה, אך שם מדובר בפרט קשיש. על פי דיווח של זואולוג רשות הטבע והגנים, ד"ר סיימון נמצוב, לא יובאו לישראל מאז 2005 ברנטות נוספות.

 

מקננת במושבות באיים

ברנטה לבנת לחי (Barnacle Goose), אווז בגודל בינוני עם צוואר עבה וקצר, בעל חזה שחור ובטן לבנה ולרוב חי בלהקות. באורך של 58-70 ס"מ ובעלת מוטת כנפיים של 120-142 ס"מ. נחשב לעוף נודד, קולני ומקנן במושבות בעיקר באיים, בחופים ארקטיים, באזור בים הבלטי וצפונית לסקנדינביה.  

 

ברנטה לבנת לחי בעמק החולה (צילום: ענבר שלומית רובין, קק
ברנטה לבנת לחי בעמק החולה(צילום: ענבר שלומית רובין, קק"ל)

 

בקרן קיימת לישראל קוראים לציבור הצפרים וחובבי הטבע המעוניינים להגיע ולצפות בברנטה, לשמור על מרחק בטוח מהציפור כדי לא להפריע לה וכן מדגישים שלא להיכנס לשטחים חקלאיים או לרדת מדרכים ראשיות במטרה שלא לגרום נזק לשדות החקלאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענבר שלומית רובין, קק"ל
ברנטה לבנת לחי אווז לראשונה בעמק החולה
צילום: ענבר שלומית רובין, קק"ל
מומלצים