שתף קטע נבחר

שקיעתו העצובה של היכל הכדורגל: כך נהרס האצטקה

האצטדיון הענק במקסיקו סיטי נחשב לאחד החשובים בעולם ואירח כמה מהמשחקים הגדולים ביותר בהיסטוריה, אבל מאז שנעשו בו עבודות המשטח נהרס, האוהדים מאוכזבים ולא ברור האם המגרש יהיה מוכן לקראת המונדיאל ב-2026

כל מי שביקר אי פעם באצטדיון "אצטקה" במקסיקו סיטי לא יכול היה שלא להתלהב מהחוויה. הביקור במתקן הענק בן 87 אלף המקומות מותיר תחושה מיוחדת גם כשצופים בו במשחק ליגה רגיל, ובתקופה בה הקיבולת הייתה גדולה יותר (115,000 בשנות ה-80 וה-90) החוויה הייתה עוצרת נשימה.

 

היציע התחתון היה מלא באוהדים שהרעישו עולמות, וכשגם החלק העליון התמלא, האדם הממוצע היה מרגיש אבוד בתוך כמות עצומה של אנשים, שהייתה מעמידה בצל גם מתקנים מפורסמים יותר כמו וומבלי, קאמפ נואו או מרקנה. בין שני החלקים היה לאורך השנים שטח הפרדה שנוצל לטובת תאי צפייה עבור מנויים בעלי ממון ולבמות ענק, עליהן התקיימו מופעי ראווה מרהיבים.

 

אצטדיון אצטקה (צילום: AP)
אחד האצטדיונים המרשימים אי פעם. האצטקה במשחק הפתיחה של מונדיאל 1986(צילום: AP)

 

כמובן שהאצטדיון המפורסם ביותר בצפון אמריקה אירח כמה מהמשחקים הגדולים בהיסטוריה. די אם נזכיר את גמר המונדיאל ב-1986 בו ניצחה ארגנטינה 2:3 את מערב גרמניה, ה-1:2 של ארגנטינה על אנגליה באותו מונדיאל עם שער היד ושער הסלאלום המרהיב של דייגו מראדונה ואל תשכחו את משחק הפתיחה מאותה שנה (1:1 בין איטליה לבולגריה) וגם את המשחקים הגדולים של המונדיאל במקסיקו 70': הגמר בו הביסה ברזיל 1:4 את איטליה (שער של פלה) וחצי הגמר המדהים בו ניצחה איטליה 3:4 את מערב גרמניה - מפגש שקיבל את השם המחייב "משחק המאה".

  

הקבוצות הגדולות של מקסיקו סיטי, קלוב אמריקה וקרוס אסול, נוהגות לארח את משחקיהן הביתיים באצטדיון. במקרה של התמודדות מול אחת הקבוצות הגדולות של מקסיקו מלאים קווי הרכבת התחתית של עיר הבירה הענקית עד אפס מקום, וגם הצופים שמגיעים ברכב נאלצים להחנות אותו הרחק מהמגרש וללכת אליו זמן ממושך ברגל.

 

דייגו מראדונה (צילום: getty images)
מעל 100 אלף צופים ראו את דייגו מראדונה עולה מעל פיטר שילטון(צילום: getty images)

פלה (צילום: AP)
גם זה קרה שם. פלה חוגג את הזכייה במונדיאל 1970(צילום: AP)

 

אבל הימים הגדולים של המתקן נמצאים הרחק מאחור וכיום נמצא האצטדיון בתקופת שפל, זאת למרות שאמורים להתקיים בו משחקים במונדיאל אותו תארח מקסיקו יחד עם ארה"ב וקנדה ב-2026 (גביע העולם השלישי שיתקיים באצטדיון). מספר שינויים שנערכו בו גרמו לנזק. משחק ב-NFL שאמור היה להתקיים במתקן, בין לוס אנג'לס ראמס לקנזס סיטי צ'יפס, אף הועבר ממנו בשל הליקויים, והמשחק בליגה המקסיקנית בין קלוב אמריקה לוורקרוס הועתק לטולוקה.

 

הבעיה הגדולה ביותר קשורה למשטח הסינטטי החדש שהותקן בקיץ האחרון במקום הדשא הטבעי הישן. הצופים שהגיעו למשחקים האחרונים נדהמו למראה מצבו הרע של המשטח, זאת למרות שהאצטדיון לא סבל מעולם מבעיה דומה בעבר.

 

הארכיטקט שהיה אחראי על הצבת המשטח, אניו קוביו, הסביר בראיון ל-BBC: "היה שינוי בתאריכים (של הצבת הדשא), ובגלל שכבר התחלנו במלאכה עוד קודם נאלצנו להעביר חלקים מהדשא. הגשם שירד פגע גם הוא בשורשים וגרם להצפה".

 

אצטדיון אצטקה (צילום: AP)
וכך האצטדיון נראה היום(צילום: AP)

 

חלק מהאוהדים מתלוננים על כך שבניגוד לעונה שעברה, העונה משמש האצטדיון כביתן של שתי קבוצות ושהעומס של משחק בשבוע לעומת משחק בשבועיים משפיע. אבל בעבר הוא נחשב לביתן של שלוש קבוצות (גם נקקסה קיימה בו את משחקיה בשנות ה-90) ולא סבל מתופעה דומה. הבעיה היא שכיום, בנוסף למשחקי כדורגל, הוא מארח גם הופעות, דבר שהוסיף לפגיעה במשטח. בחודש אוקטובר התקיימה בו הופעה של הזמרת שאקירה והצופים הרבים שדרכו על המשטח גרמו להרס גדול עוד יותר.

 

כעת החשש הגדול הוא שהתנאים הקשים יגרמו לשיבושים בשלב הפלייאוף בליגה המקסיקנית. קלוב אמריקה וקרוס אסול אמורות לקיים משחק ביתי יום אחרי יום בשבוע הראשון של חודש דצמבר והמאבקים חסרי הפשרות בשלבי ההכרעה עלולים להזיק עוד יותר.

 

בשל כך הוגברו בימים האחרונות העבודות לתיקון מערכת הניקוז ושיפוץ הדשא. הנהלת האצטדיון דאגה להרגיע ומסרה שקלוב אמריקה וקרוס אסול לא יצטרכו לחפש מגרש חלופי: "התנאים לקיום המשחקים יהיו אופטימליים". קרוס אסול הודיעה שהיא לא מתכוונת להעביר את משחקיה הביתיים למקום אחר וכולם יודעים שהסיבה לכך היא שהקבוצה לא משלמת דמי שכירות עבור שימוש במתקן.

 

שאקירה (צילום: AP)
גם קיום הופעות על הדשא לא תורם למצבו. שאקירה בחודש שעבר(צילום: AP)

 

גם השינויים שנעשו ביציעים גררו ביקורת. לא רק שהקטנת קיבולת האצטדיון הורידה מהקסם שהיה בו בימים בהם נכנסו אליו יותר מ-100,000 צופים, אוהדים רבים זעמו כאשר חלקים מהיציעים נהרסו ב-2016 לטובת התקנת יציעי VIP המוגנים בגגות.

 

מצד שני, הדבר שם קץ אמנם לתופעות מכוערות שהיו בשנות ה-80 וה-90, כאשר אוהדים סוררים היו מטילים את מימיהם מהיציע העליון על הצופים ביציע התחתון, אבל הדבר משפיע לרעה על זווית ואיכות הצפייה. ואם זה לא מספיק, גם דרכי הגישה למושבים נעשו מסובכות.

 

במצב כזה, האוהד גוסטבו ולאסקס כבר לא נהנה כמו בעבר. "פעם קבוצה הייתה עולה למגרש ונתקלת באצטדיון שלם שקורא נגדה", הוא אמר בראיון ל-BBC. "כיום ההרגשה היא שאתה נכנס לאזור מסחרי. הקבוצה הביתית כבר לא מרגישה שום יתרון".

 

בנוסף, גם הבעיות הישנות טרם נפתרו. 4,000 מקומות החנייה רחוקים מלהספיק לכמות העצומה של הרכבים המגיעים למקום במשחקים הגדולים. מרכז למכירת חולצות מזויפות, מזון ומשקאות אלכוהוליים המוצב במקום מסבך עוד יותר את הגישה וגם אלו שמוצאים חניה נאלצים לשלם פרוטקשן ל"משגיחים" הסוחטים אותם. "אם אתה לא משלם להם כסף הם גורמים לך נזק לאוטו, או חוסמים לך את הדרך", סיפר ולאסקס.

 

האם כל זה ישתנה? האם יימצא פיתרון עד המונדיאל בעוד שמונה שנים? ולאסקס לא אופטימי: "אצטדיון גדול כל כך שנבנה בארכיטקטורה של שנות ה-60 חייב לעבור שינוי כדי להתאים את עצמו לדרישות של הזמן הנוכחי, אבל זה לא נעשה בשום צורה. כל מי שאהב פעם את האצטקה ונתקל בתופעות האלה לא אהב את זה בכלל".

 

חמשת המשחקים הגדולים ביותר שנערכו באצטקה 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים