שתף קטע נבחר

אופס, שכחנו: רוכשים דירה מקבלן? תכנון נכון יחסוך לכם כסף

רכשתם דירה "על הנייר"? תכנון מדויק של נקודות חשמל, מיקומי צנרת ובחירת חיפויים – יכול להיות כאב ראש לא קטן. אבל הוא בהחלט יכול להפוך למיגרנה, אם תעשו אותו אחרי שכבר קיבלתם מפתחות לדירה. אתר "המקצוענים" עם הדברים שכדאי לתכנן מראש, כדי לחסוך כסף ולמנוע פשרות בהמשך

רוכשי דירות רבים כלל לא מודעים לעובדה שמלאכת תכנון הדירה מתחילה כבר בשלב שהיא עדיין "על הנייר". בסיום הבנייה, זה יכול להיות מאוחר מדי. הבנה זו היא המפתח לתכנון נכון של הדירה, תוך מקסום החלל בה והתאמתו באופן אופטימלי לצרכי המשפחה. איך עושים זאת? לפניכם המדריך.

 

אילוסטרציה תכנון ובנייה (צילום: shutterstock)
יש דברים שלא כדאי להשאיר לאחר המעבר לדירה(צילום: shutterstock)

תכנון פיננסי: השאירו תקציב לבלת"מים

תכנון נבון יחסוך לכם הוצאות כספיות עתידיות מיותרות. "ההמלצה היא לעבוד עם טבלת אקסל, ולהכין תחשיב הוצאות משוער של השינויים, התוספות, השדרוגים ובעלי המקצוע הנדרשים ליישום השינויים", אומרת מעין גרינברג מנהלת מחלקת שינויי דיירים בחברת צרפתי שמעון.

 

"ואולם, תמיד יהיו הוצאות בלתי צפויות, ולרוב הן יהיו בהיקף של 10% לכל הפחות, לכן כדאי שתחשבו אותם מראש ולא תגיעו אל קו הסיום מבלי שתהיה לכם יכולת כיסוי. עליכם לזכור שתמיד יהיו הוצאות שלא תכננו או לא חשבנו עליהן וגם ההוצאות המתוכננות לרוב מוערכות בסכום נמוך ממה שמוציאים בפועל".

 

לדבריה, "אין ברירה, ותצטרכו 'לעבוד' בזה, לעשות עבודת מחקר מקיפה ולברר עם מכרים ומשפחה מה היו ההוצאות המשוערות. הכינו טבלת הוצאות אשר בה תפרקו לגורמים כל סעיף הוצאות אפשרי. התחילו משלב הבנייה שבו אתם נמצאים ועד לשלב קבלת המפתח. זכרו לכלול אף עלויות הובלה.

 

"רצוי שהטבלה תשקף את המציאות ולכן אין מנוס מעריכת סקר שוק לגבי כל סעיף. חשוב לקחת בחשבון שלעיתים מתחילים לשלם משכנתא תוך כדי הליך הבניה וזו הוצאה לא מבוטלת שגם אותה יש לקחת בחשבון".

 

עוד כתבות בנושא:

סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?  

צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבע 

שיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה

 

גם אם אתם מוגבלים בתקציב, אל תוותרו על הכנת תשתיות  

אם אתם מאוד מוגבלים בתקציב, ערכו סדר עדיפויות. מה חשוב לכם שייעשה כבר בשלבי הבנייה ומה תוכלו להשלים בהמשך. תכנון אדריכלי הוא החשוב ביותר והוא הנגזרת לכל השינויים הנוספים בדירה. "למשל, נקודת גז במרפסת לא ניתן לבצע לאחר התקנת הריצוף ולכן לא ניתן לוותר על הסעיף הזה במהלך הבניה", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".

 

"גם נקודת אינסטלציה רצוי לבצע לפני קבלת המפתח, ולא להשאיר שינויי גז וצנרת לסוף. כל הכנת תשתית שאמורה להתבצע בתוך הקירות, מתחת לריצוף וכרוכה בעלויות גבוהות במקרה שתרצו לערוך שינוי בעתיד, היא בבחינת סעיף שלא תוכלו לוותר עליו. גם החלפת אריחים וחיפויים תגרור בעתיד לא מעט כאב ראש ועלויות גבוהות. לכן, בשלב ראשוני כדאי לבחור את הריצוף ואת החיפויים".

 

"כיום קיים היצע גדול ברמות מחיר שונות", מוסיפה גרינברג. "אם התקציב שלכם נמוך, תוכלו להתפשר על פריט דומה לזה שרציתם, במחיר נמוך יותר. זה לא מסוג השינויים שתרצו לערוך לאחר שתעברו להתגורר בדירה, בטח לא בשנים הראשונות. להחליף פרקט בחדרי שינה תמיד תוכלו, ואולם לרצף את כל הבית ולחפות חדרים רטובים (שירותים ואמבטיה) הם בבחינת שיפוץ משמעותי, שעדיף שיחסך מכם".

 

אילוסטרציה תכנון ובנייה (צילום: shutterstock)
תכנון מוקדם יאפשר לכם לעמוד בתקציב, לחסוך בהוצאות בהמשך ולהימנע מפשרות מיותרות(צילום: shutterstock)

תכנון מדויק של העמדת ריהוט תמנע שינויי חשמל, תאורה וצנרת

מיפוי צרכי המשפחה הוא אבן יסוד בתכנון הדירה, שכן חשוב לדעת מהם הצרכים, מהו אורח החיים והאם בשנים הקרובות צפויים שינויים בהרכב המשפחה. גרינברג: "אם ישנם דברים שסביר להניח לא ישתנו בשנים הבאות, כדאי לתכנן אותם כבר בשלב מוקדם, לרבות העמדת ריהוט, שכן היא תשפיע על מיקומי חשמל, תאורה ועבודות גבס. היכן תמוקם המידה, היכן תהיה פינת הלימוד, ארון הבגדים וכן הלאה. במטבח ובאמבטיה, ירידה לפרטים תאפשר תכנון אינסטלציה, מיקום כיורים והתאמת חיפויים בצורה מדויקת יותר. מיפוי נכון מבעוד מועד, ימנע תסכולים ושינויים שיעלו לכם ביוקר, ולעתים אף לא יהיו אפשריים בעתיד".

 

יש ממ"ד באמצע הדירה? תהיו מוגבלים מבחינת היכולת לעשות בה שינויים

נסו לחשוב רחוק אל העתיד המשפחתי, מבחינת הרחבת או צמצום המשפחה. כמה נפשות יתגוררו בדירה? כמה שנים אתם מתכננים לגור בבית? האם יכולות להיות בהמשך דרישות לנגישות לסבא ולסבתא שיחייבו מפתחים רחבים יותר של דלתות ונגישות בחדר הרחצה?

 

מוקד השירות: "חשוב לשים לב בעת התכנון אלו מרכיבים בדירה לא יהיה ניתן לשנות בעתיד (עמודים וקירות תומכים), אך לדאוג לשמור על גמישות פונקציונלית לבצע שינויים גם בעתיד".  

 

"למשל, בשלבי רכישת דירה, אם ממ"ד ממוקם במרכז הדירה הוא יגביל מאוד בעתיד אם תרצו לשנות את חלוקת החדרים", מסבירה גרינברג. "מבחינה זו, ממ"ד בקצה הדירה יכול לאפשר הרבה יותר גמישות בהווה ובעתיד".

 

האם תרצו לבטל את אחד החדרים לטובת הגדלת חדר השינה של ההורים והפיכתו ליחידת הורים מרווחת יותר הכוללת חדר ארונות ופתרונות אחסון נוחים יותר? האם תרצו להגדיל את שטח המטבח על חשבון אחד מחדרי השינה? האם החלום שלכם הוא חווית ספא יומיומית בבית, כך שתרצו לאחד את חדר השירותים עם חדר הרחצה ולהפוך אותו ליחידה מרווחת ומפנקת יותר?

 

"תעלו את כל החלומות שלכם על הכתב, ובדקו כיצד ניתן למקסם את הדירה בהתאם", ממליצה גרינברג. "אולי במקום חדר עבודה שיהיה בלתי מנוצל תוכלו להגדיל את אחד החדרים הסמוכים ולאפשר פינת עבודה קטנה יותר, שכאשר אינה בשימוש תהיה סגורה באמצעות דלת, ובשאר הזמן תוכלו להרוויח חלל גדול ומרווח יותר".

 

כיום פתרונות העיצוב והאחסון הם כל-כך יצירתיים, שלא חייבים להישאר בתוך הקופסה ולקבל את דירת הקבלן המסורתית כפי שהיא.

 

בכתבה הבאה בסדרה: על חשיבות ההפרדה בין חלל פרטי לציבורי, מדוע תכנון מדויק של שטחי אחסון יכול להפוך את הדירה להרבה יותר מעוצבת ומה יותר חשוב: מעוצב או פרקטי?

 

צריכים קבלן שיפוצים? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים