שתף קטע נבחר

שיקום הפה בגיל מבוגר

בגילאים מבוגרים חשוב מאוד לשמור על שלמות השיניים ובריאות החניכיים. איזה נזקים עלולים להיגרם ומהי שיגרת המניעה שכדאי להקפיד עליה לבריאות השיניים

בתחום השיניים, מהרגע שהשיניים הקבועות מחליפות את הזמניות ניתן להתייחס למטופל כמבוגר. עם זאת, יש כמובן להתייחס לכך שבגילאי 50 פלוס קיימת רגרסיה - יש יותר סיכויים לעששת ומחלות חניכיים וקושי לשנות הרגלים בהיגיינת הפה.

 

בעבר, כמו בתחומים רבים בבריאות שלנו ולא רק בבריאות השיניים, המודעות הייתה שונה עד כדי לא קיימת ואם בעבר אנשים הזדקקו לשיניים תותבות כבר בגילאי 30 ו-40, היום ההצעה לתותבות תעליב אפילו מטופל בן 90.

 

כך שנוצר צתב שמצד אחד אנשים לא מעוניינים בתותבות בטח שלא בגיל צעיר, ומצד שני לא ניתן לבצע עקירות במידת הצורך ולהשאיר את המטופל חסר שיניים.

  

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

 

 

שיניים  (צילום: shutterstock)
להקפיד על בריאות השיניים והחניכיים(צילום: shutterstock)

 

השתלת שיניים ביום אחד, האם זה פתרון מתאים?

בעקבות מצבים שכאלו, כגון, מטופלים אשר הגיעו לגיל מבוגר וצריכים לעקור שיניים, אינם מעוניינים להמתין זמן ארוך או להשתמש בתותבות, החלו לצוץ בשוק טיפולים המבטיחים השתלת שיניים ביום אחד- אפילו של כל השיניים בפה.

 

המקרים אשר באמת מאפשרים עקירה של כל השיניים והחלפתם בשתלים ביום אחד הינם בודדים ונדירים, מה שהופך את הטיפול לטיפול מתאים רק למטופלים אשר כל השיניים שנעקרו נמצאות בסביבה בריאה ללא דלקת, החניכיים נקיות וסטריליות וניתן ביום אחד לתקן ולהכניס שתלים במקום.

 

ברוב המקרים כאשר יש צורך בעקירה של מספר שיניים הסיבה היא שמדובר בשיניים שאינן בריאות בלשון המעטה, כלומר, רקובות או במצב של מחלת חניכיים ולכן הסבירות היא שגם המקום שממנו נעקרה השן אינו נקי ודורש ניקוי יסודי ואף טיפול אנטיביוטי.

 

במקרים אלה יש צורך לעקור את השיניים, לבצע ניקוי וחיטוי של המקום ורק לאחר מכן כאשר הגוף הצליח להתמודד עם הדלקת, ניתן להחדיר שתלים. השתלים הינם סטריליים אך אם הם יוכנסו לאזור מודלק, הם יזדהמו, מצב שיצריך טיפול חוזר.

 

כאשר מעוניינים לבצע השתלת שיניים, יש לקחת בחשבון שזמן ההתארגנות הרקמות וההכנה סביב השתל ועד אפשרות של תחילת בניית הכתר הוא כחצי שנה בעצמות הלסת העליונה וכשלושה חודשים בעצמות הלסת התחתונה. זאת כמובן במידה ולא הייתה תוספת עצם בזמן הניתוח. אם יש תוספת עצם יש להמתין זמן רב יותר.

 

השיקום לאחר השתל עצמו אורך כחודש עד שלושה חודשים דבר אשר תלוי במורכבות המקרה, כאשר לאורך כל תקופה זו חייב המטופל להרכיב תותבות.

 

החניכיים גם הן דורשות טיפול

החניכיים משמשות כווילון שנפרש על גבי העצם שמחזיקה את השן. כאשר יש נסיגה של העצם, החניכיים נסוגות ביחד איתה ונוצר מצב שנקרא, נסיגת חניכיים. כאשר ישנה נסיגה שכזו חשוב מאוד לבדוק מדוע היא נוצרה ולטפל בהתאם.

 

במקרים רבים מדובר בנסיגה טבעית של העצם עם הגיל - כמו כל העצמות בגוף האדם. כאשר מדובר בנסיגה לא טבעית של החניכיים, נוצרים כיסים בין השן לבין העצם ובאותם כיסים מצטברות שאריות מזון ורובד חיידקים. אלה מייצרים חומצה אשר מופרשת בפה וגורמת לעששת של השיניים ודלקות חניכיים.

 

במקרים של דלקת חניכיים חמורה, החניכיים מתנפחים ומורמים מעל השן והדבר נראה כמו צמיחת יתר של החניכיים על השן. במקרים של מחלת חניכיים מתקדמת, הטיפול הינו על ידי ניתוח חניכיים בו פותחים את החניכיים, מנקים היטב את העצם הנגועה, משטחים ומצמידים חזרה את החניכיים לעצם.

 

ישנם מטופלים המרגישים שנסיגת החניכיים גברה בעקבות הניתוח אך ההיפך הוא הנכון והם חשים כך כי קודם לכן החניכיים היו נפוחים וכעת הם מוצמדים לעצם דבר העלול להטעות.

 

רגישות בשיניים - איך מטפלים?

אצל רבים מהמטופלים קיימת רגישות בשיניים אשר מחמירה עם הגיל. לעיתים הרגישות קיימת במגע עם חומרים מסוימים או במעבר מקור לחום ולהיפך ולעיתים היא קיימת כל הזמן.

 

כאשר ישנה רגישות חשוב לבדוק את מקורה ולטפל בה. במקביל קיימים חומרים המסייעים בהפחתת הרגישות. במקרים בהם הרגישות היא בלתי נסבלת ואף מפריעה משמעותית בשגרת היום יום, יש להגיע לבדיקה ולטיפול שעלול להגיע עד לטיפול שורש, ממנו תמיד יעדיפו רופאי השיניים להימנע.

 

אף פעם לא מאוחר מדי לבצע יישור שיניים

אם חשבתם שיישור שיניים - פלטות, רסן, ריבועים וכדומה- הם נחלתם של נערים מתבגרים בלבד, הרי שאתם טועים. בשנים האחרונות חלה עלייה ברצון לשיניים ישרות הן מבחינה אסתטית והן מבחינה בריאותית ואנשים מבוגרים - בני שלושים ויותר פונים לאורתודנט בבקשה לבצע יישור שיניים.

 

גם בני 80 ויותר אשר בריאים ומתפקדים ומעוניינים בשיניים ישרות או שיש צורך בפיזור צפיפות, יכולים להרכיב ברזלים על השיניים אם ברצונם לעשות כך.

 

הדבר החשוב ביותר לעשות טרם התחלה של טיפול אורתודנטי, בייחוד בגילאים מבוגרים - הוא לעבור בדיקה יסודית אצל מומחה לרפואת חניכיים על מנת לוודא שאין מחלת חניכיים פעילה או מחלת חניכיים בעבר בעלת השלכות על מצב החניכיים.

 

כמו בכל גיל חשוב לזכור מניעה היא הטיפול הטוב ביותר, ביקורת אצל רופא השיניים לפחות אחת לחצי שנה הינה הכרחית בכדי לתחזק את השיניים והחניכיים.

 

שמירה על היגיינת הפה - צחצוח השיניים לפחות פעמיים ביום, שימוש בתכשירים כמו חוט דנטאלי ומי פה, ביקור אצל השיננית תחת מעקב הרופא המטפל ומעקב אחר מצב השיניים והחניכיים.

 

זיכרו, גם כאשר מדובר בכתרים צריך להקפיד שלא תתפתח עששת בין הכתר לשן ולכן חשוב להמשיך ולשמר את מצב הפה בכל גיל. אותו הדין הינו בנוגע לשתלים כלומר שתל הינו פגיע כמו שן למחלות חניכיים סביבו.

 

ד"ר צבי גוטמאכר מומחה לשיקום הפה ואסתטיקה

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לדאוג לשיניים בגיל מבוגר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים