שתף קטע נבחר

טראמפ עשה סיבוב על ישראל - וזה עוד יחזור אלינו כבומרנג

הפייק ניוז של נשיא ארה"ב עלול להתנקם בנו: שליפת "ביטחון ישראל" כתירוץ לא להעניש את סעודיה על חיסול חשוקג'י, וכסיבה להישארות כוחות אמריקניים במזרח התיכון, גם לא נכונה וגם עלולה לפגוע בנו. אם לוחמים אמריקנים ייהרגו בסוריה או בעיראק, האצבע המאשימה תופנה לישראל

 

 

הנוהג הקבוע של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ "לכופף" עובדות ולהתאים אותן לתזה התקשורתית הרצויה לו אינו דבר חדש, וצריך להדאיג בעיקר את אזרחי ארצו. אבל לאחרונה אימץ לעצמו נשיא ארצות הברית קו תקשורתי, סוג של "פייק ניוז", שצריך להדאיג גם אותנו.

 

דוגמה בולטת הייתה בשבוע שעבר, בשיחה שקיים טראמפ עם עיתונאים לרגל חג ההודיה, שבה ניסה לתרץ מדוע אסור לארצות הברית להעניש את סעודיה ואת יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (מב"ס) בגלל רצח ג'מאל חשוקג'י. זאת, על אף שה-CIA קבע כי קיימת סבירות גבוהה שבן סלמאן אחראי לרצח המזוויע של העיתונאי מבקר המשטר. טראמפ טען שמסקנות סוכנות הביון של ארצו אינן מוחלטות, ואז שלף גם את הקלף הישראלי מהכובע.

דונלד טראמפ נשיא ארצות הברית במיסיסיפי (צילום: AP)
הנשיא טראמפ. שוב מכופף עובדות(צילום: AP)

"בלי סעודיה ישראל תהיה בצרה גדולה", אמר טראמפ ברומזו בכך שהוא, נשיא ארצות הברית, היה אולי שוקל לצנן את היחסים עם בן סלמאן וסעודיה עקב הרצח בשגרירות סעודיה בטורקיה - אבל מחויבותו לביטחון הלאומי של ישראל כובלת את ידיו. זאת מפני שביטחון ישראל ניצב בסולם העדיפויות האמריקני גבוה יותר מהמחויבות המסורתית של ארצות הברית לכבד את החוק הבינלאומי, את המוסר האנושי ואת זכויות האדם. לכאורה רשאים ממשלת ישראל ואזרחיה להיות מרוצים ולהרגיש בטוחים יותר אחרי הצהרה זו של נשיא מעצמת החסות שלנו. ואולם, בחינה קצת יותר מדוקדקת של העובדות ושל משמעות ההצהרה צריכה לגרום לנו הישראלים תחושה הפוכה.

 

ראשית, מפני שעובדתית סעודיה אינה תורמת בצורה משמעותית לביטחון הלאומי של מדינת ישראל חוץ מבעניין אחד - איראן היא אויב משותף של ישראל, סעודיה ומדינות המפרץ האחרות, ואילו ארצות הברית היא מעצמת החסות של סעודיה ומדינות ערב הסוניות המתונות, כשם שהיא מעצמת החסות של ישראל. לכן, הלחץ הסעודי על ארצות הברית להחליש את איראן ולבלום את הניסיון שלה להגיע לנשק גרעיני, למערך טילים ארוכי טווח ומדויקים ולהגמוניה אזורית משרת בעקיפין גם את ישראל.

 

סעודיה גם מנסה לקדם את מתווה טראמפ ליישוב הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ובכך, לדעת רבים בישראל, היא משרתת אינטרס אסטרטגי שלנו. ראש הממשלה בנימין נתניהו אינו בטוח בכך כלל, והראיה - הוא מתאמץ כל העת לדחות את הצגת המתווה הזה, שידרוש ממנו ויתורים כואבים ש"הבייס" הימני שלו לא יאהב. בכל מקרה, אבו מאזן כבר דחה את ניסיונו של בן סלמאן לשכנע אותו להסכים למתווה טראמפ. בן סלמאן גם נכשל בניסיונו להשליט בלבנון משטר אוהד יותר למערב ולהחליש את חיזבאללה; גם המלחמה של מב"ס נגד החות'ים בתימן אינה סיפור הצלחה: בעלי הברית של איראן ממשיכים לאיים על השיט בים האדום ולחסום את מיצר באב אל-מנדב שבפתחו. בקיצור, הברית שיש לסעודיה עם ארצות הברית והתלות הסעודית בדוד מאמריקה משרתות רק בעקיפין, ולא בכוונה, את ביטחון מדינת ישראל.

מוחמד בן סלמאן (צילום: AP)
מוחמד בן סלמאן. תרומת סעודיה לביטחון ישראל מועטה(צילום: AP)

מול עובדות אלה, המוכיחות עד כמה מועטים תרומתה וערכה של סעודיה לביטחון מדינת ישראל, יש בתקשורת הישראלית והעולמית מי שמעלים את האפשרות שאם ישראל תחליט בעתיד לתקוף את מתקני הנשק הגרעיני ואת הטילים הבליסטיים באיראן כדי להשמידם, סעודיה תתיר למטוסי חיל האוויר לעבור במרחב האווירי שלה ובכך תקל על ביצוע המשימה. אבל אם תרחיש כזה יתממש, הוא לא צריך למלא את ליבנו ברגשי תודה לסעודים. ההפך הוא הנכון: הסעודים והמפרציות הסוניות האחרות הרועדות בצל האיום האיראני הם אלה שצריכים להודות לישראל שפועלת לסכל את האיום האסטרטגי הגדול הנשקף להם, כמו לנו. מה שאומר שאין בסיס לטענה של טראמפ שבלי סעודיה - כלומר, בלי מערכת היחסים ההדוקה של ארה"ב עם סעודיה - "ישראל תהיה בצרה גדולה".

 

ניסיון העבר הקרוב מאפשר לומר בוודאות שבלי ישראל ויכולותיה המודיעיניות והמבצעיות סעודיה, המפרציות וארצות הברית יהיו בצרה גדולה מול מגמות ההשתלטות של איראן על המזרח התיכון ועל שוק האנרגיה העולמי. זה לא הכול, אולם אפשר רק לומר על פי פרסומים בתקשורת העולמית שהמודיעין האיכותי שמספקת ישראל לידידיה תורם תרומה חשובה ליכולתם להתגונן בפני הג'יהאד העולמי הסוני (אל-קאעידה ודאעש), המאיים בעיקר על משטרים ושליטים ערבים. מכאן שטראמפ, במקרה הטוב, הפריז בהערכתו את חשיבות תרומתה של סעודיה לביטחון ישראל, במקרה הפחות טוב הוא פשוט לא בקי בעובדות - ובמקרה הרע הוא משקר.

 

לשקר הזה דווקא יש רגליים. כלומר, יש לטראמפ סיבה טובה לעוות את המציאות. הוא זקוק לתירוץ הישראלי כדי שיפסיקו להציק לו עם תגובת ארצות הברית כלפי סעודיה בפרשת חשוקג'י, ואז יוכל לממש את עסקת הנשק עם סעודיה, שאמורה להכניס למעלה ממאה מיליארד דולר לתעשיות הביטחוניות האמריקניות ולאוצר האמריקני ולייצר אלפי ג'ובים בארצות הברית. הוא זקוק לתירוץ הישראלי כדי שסעודיה תמשיך להציף את שוק הנפט העולמי בנפט זול, כך שהסנקציות האמריקניות על יצוא נפט מאיראן לא יגרמו לעליית מחירים כללית. מעליית מחירים כזו בעקבות צמצום האספקה האיראנית ייפגעו כלכלית רבות מבעלות בריתה של ארצות הברית, וטראמפ אינו רוצה בכך. הוא זקוק לתמיכת המדינות שייפגעו בחרם על איראן.

נפט בעיראק. ארה"ב זקוקה לרצון הטוב של מפיקות הנפט הערביות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נפט בעיראק. ארה"ב זקוקה לרצון הטוב של מפיקות הנפט הערביות(צילום: רויטרס)

אבל טראמפ בשלו. השימוש ב"תירוץ הישראלי" נחשב כנראה בעיניו לקלף מנצח, ולכן אתמול הוא עשה בו שימוש פעם נוספת. בריאיון ל"וושינגטון פוסט" הוא צוטט: "האם נשאיר כוחות במזרח התיכון? סיבה אחת לכך היא ישראל". הוא הוסיף שהנפט המזרח-תיכוני הוא כעת סיבה הרבה פחות חשובה מבעבר לנוכחות אמריקנית צבאית במזרח התיכון. זאת מפני ש"ארצות הברית מפיקה כיום יותר נפט מאשר אי פעם". במילים פשוטות - ארצות הברית מפיקה בעצמה בשטחה כמעט את כל הנפט הדרוש לה. היא אף מייצאת נפט וגז, ולכן אינה זקוקה יותר לחסדיהן של מפיקות הנפט הערביות. טענה זו נכונה בבסיסה, אבל לא לגמרי. ארצות הברית עדיין זקוקה מאוד לרצונן הטוב של מפיקות הנפט הערביות מפני שהן מהוות גורם מרכזי בשוק הנפט העולמי ובקביעת המחירים בו. הן יישארו במעמד זה גם בעתיד, בגלל עתודות הנפט והגז הענקיות שבשטחן.

 

מכאן שארצות הברית זקוקה עדיין לקשרים טובים וליחסי קח ותן עם מפיקות הנפט הערביות, כדי שאלו לא יורידו בצורה דרסטית את מחירי הנפט. אם יעשו כן, ארצות הברית תפסיד מיליארדים. במצב של מחירי נפט נמוכים לא יהיה כדאי לחברות הנפט האמריקניות להפיק נפט בשטח ארצות הברית בתהליכים שעלותם יקרה יחסית, ובתהליך הנקרא "פיצוח". הסעודים כבר עשו לאמריקנים תרגיל כזה לפני כמה שנים, וטראמפ זוכר כנראה את המיליארדים שהפסידה בגלל זה תעשיית הנפט בימיו של אובמה. לכן חשוב מאוד לטראמפ להחזיק כוחות צבא בעיראק - מפיקת נפט מזרח-תיכונית חשובה - כדי שלא תיפול כפרי בשל לזרועות האיראנים.

 

השיעים העיראקים השתלטו על ארצם אחרי שהאמריקנים הפילו עבורם את העריץ סדאם חוסיין וכוננו דמוקרטיה. הממשלה כיום בבגדד היא שיעית עם נטייה קלה לאיראן. אם האמריקנים יסתלקו, עיראק תהיה מדינת חסות שיעית ונדבך חשוב בקשת השיעית ובמסדרון היבשתי שהאיראנים מקימים, מטהראן לחופי הים התיכון דרך בגדד, דמשק ובקעת הלבנון. אבל הכי חשובה עבור האמריקנים היא ההשפעה על ההחלטות המתקבלות בבגדד בעניין הנפט. הן יהיו קריטיות לא רק למחירים בשוק העולמי, אלא גם לקיום הסנקציות על איראן. זו רק דוגמה אחת לעוד אינטרס אמריקני שכמעט אין לו קשר לישראל, שטראמפ מנסה להסתיר מאחורי הנימוק של שמירת ביטחונה הלאומי של ישראל.

 

טראמפ משאיר את אנשי הכוחות המיוחדים שלו בסוריה לא רק מפני שזה טוב לישראל ומפני שנתניהו הפציר בו, אלא בעיקר מפני שקציני הפנטגון ומומחי המועצה לביטחון לאומי הסבירו לו שהקרב בסוריה נגד דאעש לא נגמר, וכי הנוכחות בסוריה חשובה. זאת, כדי שיהיה לארצות הברית מנוף לחץ צבאי, דיפלומטי וכלכלי שיאיים על פוטין ועל הנוכחות הרוסית בסוריה, ומפני שצריך לבלום בסוריה את האיראנים לבל יערערו את המשטר הפרו-מערבי בירדן ומשטרים פרו-מערביים אחרים באזור, כולל ישראל. הנוכחות האמריקנית בסוריה גם מונעת מאיראן את הקמת המסדרון השיעי היבשתי, ובכך נענה טראמפ לבקשה סעודית מפורשת.

 

בקיצור, טראמפ עושה עלינו סיבוב, וזה לא היה מדאיג אילו השימוש בשם ביטחון ישראל לשווא לא היה עלול לחזור אלינו כבומרנג. גם מי שאינו פסימיסט ורואה שחורות מטבעו צריך לצפות בסבירות גבוהה אפשרות שבה לוחמים אמריקנים ייפגעו או חלילה ייהרגו בסוריה או בעיראק, או מטיל תימני בסעודיה. במקרה כזה, ולאור הטענה החוזרת ונשנית של טראמפ שהנוכחות האמריקנית - הצבאית והאחרת - נחוצה בעיקר בגלל ישראל, ברור שיהיו רבים בארצות הברית שיאשימו את ישראל בנפילתם של חיילים אמריקנים שהוקרבו למען ביטחון ישראל. בארצות הברית לא שוכחים טענות כאלה, ואפילו טראמפ - שהמציא את "הנימוק הישראלי" השקרי - עלול להתהפך עלינו אם יסתבך חלילה באזורנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים