שתף קטע נבחר

הפסיד דירה שירש מסבתו כי אשתו הייתה עדה לצוואה

אם לשישה הורישה את הנכס רק לאחד מנכדיה. אחד הדודים שלו פנה לבית המשפט, שהסכים שעריכת הצוואה והחתימה עליה היו מנוגדות לחוק

בית המשפט למשפחה בחיפה הורה לאחרונה על ביטול צוואתה של קשישה ואם לשישה שהלכה לעולמה, ובמסגרתה הורישה את דירתה רק לאחד מנכדיה. השופטת הילה גורביץ שינפלד קיבלה את ההתנגדות של אחד הדודים, ולפיה אשתו של הנכד הייתה עדה לכתיבת הצוואה – דבר המנוגד לחוק.

 

ב-2013 מתה האם בגיל 87. שנתיים וחצי לאחר מכן ניתן צו לקיום צוואה שעליה חתמה בפני שני עדים במאי 2012. בצוואה נכתב שהיא מורישה את דירתה לאחד מנכדיה, שגם יתמנה למנהל עיזבונה. כ-3.5 חודשים לאחר מתן הצו הגיש בנה של המנוחה (דודו של הנכד הזוכה) תביעה בטענה שהצוואה לא כשרה ולא מבטאת את רצונה של אמו. לדבריו, ללא התערבות הנכד והלחצים שהפעיל על סבתו, היא הייתה מורישה את רכושה לילדיה באופן שווה.

 

טענתו המרכזית של הבן הייתה שהצוואה בטלה על פי הוראות חוק הירושה, מאחר שהעדים לה היו אחיו המכור לסמים ואשת הנתבע.

 

הנכד טען מנגד שלמעט התובע, יתר הדודים שלו לא מתנגדים לצוואה. הוא הוסיף שלא ידע שאשתו אינה רשאית להיות כעדה.

 

לדבריו, הוא היחיד שטיפל בסבתו ודודו כלל לא הגיע לבקר אותה. הוא הוסיף שהשקיע בשיפוץ הדירה כ-100 אלף שקל והתובע ידע על הבקשה למתן צו קיום צוואה אך העדיף "לשבת על הגדר" עד שהוא יסיים את השיפוץ שהשביח את הדירה.

 

חשד לגניבת דעת

אבל השופטת הילה גורביץ שינפלד קיבלה את התביעה והבהירה שהדרך היחידה לביטול צו לקיום צוואה הוא בהתקיים שני תנאים מצטברים: הראשון, קיומה של עובדה או טענה חדשה שלא הוצגו בפני בית המשפט כשנתן את הצו, והשני - אם מבקש הביטול הביא את המידע החדש "בהזדמנות הסבירה הראשונה".

 

על פי החוק בטלה הוראת צוואה המזכה את מי שהיה עד לעשייתה או את בן זוגו. הרציונל הוא שמי שמצפה לטובת הנאה מצוואה אסור לו ליטול חלק בעריכתה, שכן הדבר מעורר חשד ל"גניבת דעתו של המצווה". השופטת הדגישה שההוראה חד משמעית ולא מותירה שיקול דעת לבית המשפט.

 

במקרה זה, לדבריה, התקיימו התנאים לביטול הצו. ראשית, אין ספק שאשת הנכד שימשה עדה לצוואה והיא עצמה הצהירה על כך. האישה גם לקחה חלק בעריכת הצוואה בכך ששכתבה את הוראותיה ומסרה אותה לחברתה להדפסה.

 

השופטת גורביץ שינפלד הוסיפה שלא הוכח שהדוד ידע על הגשת הבקשה לצו קיום צוואה בזמן אמת או שהוא יכול היה להגיש את התנגדותו קודם. בנסיבות אלה בוטל הצו לקיום הצוואה והנכד חויב בשכר טרחת עו"ד בסך 8,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים