שתף קטע נבחר

האח הגדול: מרגלים במשפחות מוסלמיות בסין

במסווה של "איחוד משפחות" נשלחו מיליון עובדי מדינה לבתים של מוסלמים מהמיעוט האויגורי. המוסלמים, שכבר נרדפים ורבים מהם מוחזקים במחנות לחינוך מחדש, מפחדים ומזועזעים: "האויב הופך לאמא שלך, אפשר להקיא"

שתי הנשים שהיו בתמונה חייכו, אבל הלמוראט אידריס ידע שמשהו ממש לא בסדר. אחת מהנשים בתמונה הייתה אחותו בת ה-39. השנייה – אישה מבוגרת שאותה לא הכיר. אחותו של אידריס העלתה את התמונה לרשתות החברתיות וצירפה סמיילי. "תראו יש לי אמא סינית עכשיו!", היא כתבה. אידריס ידעה מיד: האישה המבוגרת היא מרגלת שממשלת סין שלחה למשפחה שלו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הסיפור של משפחת אידריס ממש לא יוצא דופן. לפי עיתון המפלגה הקומוניסטית בסין, נכון לסוף ספטמבר היו 1.1 מיליון עובדי מדינה ש"הפכו לבני משפחה" של מוסלמים מהמיעוט האויגורי. הם יושבים איתם בסלון, אוכלים איתם במסעדות, מתפללים איתם במסגד, רוקדים איתם בחתונות ומבלים איתם באירועים פרטיים. זה קורה במערב הרחוק של סין, במחוז שינג'יאנג. האויגורים, בני העמים הטורקיים, נרדפים כבר זמן רב על ידי השלטון בסין. המוסלמים מספרים על אפלייה קשה מצד רוב הסינים, בני ההאן.

סין שולחת מרגלים לגור עם משפחות מוסלמיות מוסלמים אויגורים (צילום: AP)
עובד מדינה (שני מימין) שהצטרף למשפחה מוסלמית(צילום: AP)

סין שולחת מרגלים לגור עם משפחות מוסלמיות מוסלמים אויגורים (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

סין אומרת שהתוכנית מסייעת לחילופי תרבויות בשינג'אינג. האויגורית שחיים בגלות, בעיקר בטורקיה, אומרים שיקיריהם רואים בקמפיין פלישה מזעזעת לבתים שלהם – המקום היחיד שבו הם עדיין הרגישו בטוחים. המוסלמים חוששים שכוונתה של סין היא להפוך אותם לחילונים. כל דבר שחורג מאורח החיים של המפלגה הקומוניסטית נחשב לקיצוניות פוליטית.

 

במהלך כהונתו של הנשיא שי ג'ינפינג סובל המיעוט המוסלמי ממעקב ומיחס נוקשה מאוד. בשינג'יאנג נבדקים המוסלמים במחסומים של שוטרים חמושים בפינות הרחוב. מצלמות אבטחה עם זיהוי פנים סורקות עוברים ושבים. עכשיו האויגורים נמצאים תחת מעקב של מפלגת השלטון אפילו בתוך הבית. "הממשלה מנסה להרוס את המעוז המוגן האחרון שבו יכלו האויגורים לשמור על הזהות שלהם", אומרת ג'ואן סמית פינלי, אתנוגראפית מאוניברסיטת ניוקאסל.

מרכז חינוך מחדש ל מוסלמים אויגורים מחוז שינג'יאנג סין  (צילום: רויטרס)
מרכז חינוך מחדש למוסלמים בשינג'יאנג(צילום: רויטרס)

אויגורים שחיים באיסטנבול סיפרו ל-AP על החיים המפחידים של המשפחות בשינג'יאנג, שחיות עם עובדי מדינה שמתחזים לבני המשפחה שלהם. רוב המוסלמים שעזבו את סין לא נמצאים בקשר עם המשפחה שהשאירו מאחור – סין מענישה את האויגורים שמדברים על אנשים שחיים בחו"ל. בבית שלהם, עם המרגלים מטעם השלטון, הם יודעים שכל טעות קטנה יכולה להוביל למאסר או חמור מכך. ולצד קרובי המשפחה המתחזים הם לא יכולים להתפלל או ללבוש בגדים דתיים.

מרכז חינוך מחדש ל מוסלמים אויגורים מחוז שינג'יאנג סין  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

אידריס חושב על כך, ורואה את אחותו עם "האמא החדשה" שלה. החיוכים המזויפים שלהן עושים לו בחילה. "אני רוצה להקיא", הוא אומר. "ברגע שראיתי את האישה המבוגרת הזאת חשבתי – 'אוי, האישה הזאת היא האויב שלנו'. אם האויב שלכם הופך לאמא שלכם, תחשבו על זה – איך הייתם מרגישים?".

 

המצב בשינג'יאנג החריף בשנים האחרונות, בעקבות מתקפות אלימות של בדלנים מוסלמים ודיכוי אלים של הממשלה. כמיליון מוסלמים נמצאים במחנות "חינוך מחדש" – מחנות שעוררו את זעם הקהילה הבינלאומית. האויגורים אומרים שאיום הגירוש לאחד המחנות האלה, שאסירים לשעבר מתארים כמחנות של שטיפת מוח פוליטית, עובר להם בראש כשהם נאלצים לגור עם אנשי המפלגה הקומוניסטית.

סין שולחת מרגלים לגור עם משפחות מוסלמיות מוסלמים אויגורים (צילום: AP)
איחוד משפחות? שלט חוצות בשינג'יאנג(צילום: AP)
  

בדצמבר שעבר השיקו הרשויות בשינג'יאנג את "שבוע הופכים למשפחה", שבו עברו יותר ממיליון עובדי מדינה לבתים של מוסלמים. הדיווחים של הממשלה היו שמדובר ב"איחודי משפחות" מרגשים, אך למעשה מדובר בתוכנית מעקב אחרי המוסלמים. בפברואר דווח שעובדי הממשלה לא חיים עם המוסלמים כל הזמן אלא מגיעים מדי חודשיים למשפחה ושוהים אצלה למשך חמישה ימים.

 

בין עובדי המדינה שהתגייסו לפרויקט ובודקים את המוסלמים יש גם עובדים אויגורים. אחת מהם היא גו לי. "אנחנו כבר מתחילים לקרוא אחד לשני משפחה", היא אומרת, וטוענת שהביקורים מאפשרים לסין להבין טוב יותר את צרכי התושבים. "אנחנו כל הזמן יושבים במשרד, ולא יודעים מה הצרכים שלהם. רק באמצעות היטמעות בהמון נוכל באמת לשרת אותם".


פורסם לראשונה 01/12/2018 21:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
יותר ממיליון מרגלים נשלחו למשפחות
צילום: AP
מומלצים