שתף קטע נבחר

הישג ירוק באשדוד: החלה הריסת "הקיוסק הגדול בעולם"

בשנת 1998 נתנה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה אשדוד היתר לבניית קיוסק בן קומה אחת - אבל היזם בנה מבנה בן ארבע קומות. לאחר מאבק ארוך של כמה ארגונים ירוקים - החלה הריסת המבנה, הסמוך לחוף הים

לאחר מאבק של ארגונים ירוקים, שנמשך שנים, החלה הריסת "הקיוסק הגדול בעולם" באשדוד, שהוקם סמוך לחוף הים. למבנה הוצא צו הריסה לפני שנים - אך הוא לא נהרס. את המאבק להריסת המבנה הובילו הפורום הציבורי לאיכות הסביבה באשדוד, בשיתוף החברה להגנת הטבע ואדם, טבע ודין.

 

מאבק של שנים.
מאבק של שנים. "הקיוסק הגדול בעולם"(צילום: בועז רענן)

 

הקיוסק לפני ההריסה (צילום: בועז רענן)
הקיוסק לפני ההריסה(צילום: בועז רענן)

 

בשנת 1998 נתנה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה אשדוד היתר לבניית קיוסק בן קומה אחת ומרתף בגובה של 7.5 מטר ובשטח של 141 מ"ר. למרות זאת, במקום נבנה מבנה של ארבע קומות

 

בחברה להגנת הטבע, שהכניסה את הפעילות נגד הקיוסק, לדוח החופים שלה שפורסם לפני 18 שנה, בירכו על התחלת הריסת המבנה. "הסביבה החופית שייכת לציבור, לא ליזמים", אמרו בחברה להגנת הטבע.

 

עמותת אדם טבע ודין הגישה ערר נגד הרחבת המבנה, יחד עם החברה להגנת הטבע. לפני כשנתיים הגיש היזם תוכנית לאישור הבנייה ומינהל התכנון הוועדה לשמירת הסביבה החופית החליט להכשיר את הבנייה הבלתי חוקית בתנאי שהמקום ישמש כמלון.

ארבע קומות. הקיוסק לאחר שהחלה ההריסה (צילום: בועז רענן)
ארבע קומות. הקיוסק לאחר שהחלה ההריסה(צילום: בועז רענן)

 

על החלטה זו הגישו אדם טבע ודין וה"פורום הציבורי באשדוד" את הערר שהתקבל. ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה קיבלה את הערר וקבעה כי "הוועדה החופית, כמו הוועדה המחוזית, לא נתנו משקל ראוי להיבטים התכנוניים הנדרשים והחלטותיהן נתנו משקל מכריע להיותו של הבניין קיים, תוך ניסיון למצוא עבורו ייעוד מתאים". ועדת המשנה ציינה כי ניתן משקל יתר ל"נסיבות האישיות" של היזם, שביקש לפתח את המבנה הקיים. "נסיבות אלה, מצערות ככל שיהיו, אינן רלוונטיות לצורך החלטה בעניין התוכנית", נקבע.

 

מנכ"ל אדם טבע ודין, עמית ברכה, אמר כי "בשורה התחתונה היה מדהים לראות איך המדינה נותנת החלטות תכנוניות ופסקי דין שקובעים כי מדובר בבנייה לא חוקית, בניגוד לחוק החופים ולתמ"א 13, אבל לא הייתה מסוגלת הלכה למעשה לאכוף את ההחלטות האלה. זה ממש סימבולי בסיפור הקיוסק. אנחנו נאבקים הרבה מאוד שנים על רצועת החוף הצרה של מדינת ישראל ואסור לאפשר למערב פרוע כזה לקרות, בטח שלא כל כך הרבה שנים. ההריסה היום היא סגירת מעגל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בועז רענן
הקיוסק לאחר שהחלה הריסתו
צילום: בועז רענן
מומלצים