שתף קטע נבחר

נכד נגד דודים: קרב בביהמ"ש על צוואת הסבתא

בת 98 הלכה לעולמה והשאירה אחריה צוואה שבה נישלה את אחת מבנותיה. הנכד הצביע על שאלות שעלו מעריכת המסמך, אבל נדחה בביהמ"ש

בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב קיבל לאחרונה את תביעתם של כמה צאצאים של קשישה שהלכה לעולמה בגיל 98, והורה לקיים את צוואתה. בכך דחתה השופטת שפרה גליק את התנגדותו של אחד מנכדיה, שטען שהיא הייתה נתונה להשפעה לא הוגנת שהובילה לנישול אחת מבנותיה.

 

המנוחה הותירה אחריה צוואה משנת 2000, שעליה חתמה עם בעלה המנוח בפני נוטוריון. בנה של המנוחה – אחד התובעים בהליך – שהיה יורש על פי צוואתה, ביקש לקיים אותה. מנגד הגיש הנכד התנגדות לרשם הירושות, שבה טען כי סבתו וסבו היו תלויים בכל ענייניהם הכספיים בבן אחותה של המנוחה – רו"ח במקצועו. לדבריו בצוואה נישלה הסבתא את אחת מבנותיה באופן לא ברור.

 

הוא הוסיף שבצוואה יש טעויות ונראה שהיא לא הוקראה למנוחה. לדבריו אין היגיון שהמנוחים, שהתגוררו בתל אביב, יבחרו דווקא בנוטריון מכפר סבא. הוא ציין שהנוטריון היה יקיר עמותת "הליכות עם ישראל", שבה הייתה סבתו פעילה, ויש לראות בו בעל אינטרס אישי בהחתמת המנוחים על הצוואה.

 

לסיכום ציין הנכד שסבתו לא הייתה צלולה וכשירה לערוך צוואה. לדבריו רואה חשבון (בן אחותה) לקח חלק פעיל בעריכת הצוואה או ערך אותה בעצמו.

 

אבל השופטת שפרה גליק דחתה את טענותיו בזו אחר זו. לגבי חוסר מצבה של הסבתא נקבע - בהתבסס על חוות דעת מומחה מטעם בית המשפט - שהיא הייתה כשירה קוגניטיבית ונפשית לבצע פעולות משפטיות.

 

נדחתה גם הטענה בדבר השפעה או "תלות" של המנוחה באחיינה רואה החשבון. השופטת שוכנעה שהסבתא הייתה עצמאית לחלוטין, ובשנת 2000 לא הייתה זקוקה לסיוע כלשהו, קיימה קשרים חברתיים, ואיש לא "בודד" אותה מהסביבה. "לא רק שהנתבע לא הוכיח כל השפעה בלתי הוגנת, אלא שהתובעים הוכיחו העדרה של השפעה בלתי הוגנת", נכתב בפסק הדין.

 

בתוך כך נדחתה גם הטענה למעורבות פסולה של רואה החשבון, שקיבל בצוואה 6% מרכושם של המנוחים. לנוכח העדויות סברה השופטת גליק כי הוכח ההפך – רואה החשבון "לא היה מעורב בעריכת הצוואה, לא נכח בעת עריכתה, ואף לא ידע על קיומה". גם בנוגע לנוטריון מכפר סבא היא שוכנעה שהאיש היה בקשר קרוב עם המנוחים בשל פעילות משותפת באותה עמותה, ולכן טבעי שחתמו אצלו על הצוואה.

 

בסיכומו של דבר קבעה השופטת גליק שהצוואה משקפת את רצונה של המנוחה. עם זאת, מאחר שמדובר בצוואה משותפת, היא קבעה שכל שיעור שננקב בצוואה יקוים בחציו בלבד, מאחר שהיא דנה בצוואת האישה בלבד.

 

"באשר למחצית האחרת, היא תידון, במסגרת הדיון בצוואת המנוח. תימצא הצוואה... יתוקנו השיעורים הנקובים בצוואה בהתאם. לא תקוים צוואת המנוח, כי אז מן הסתם יוצא צו ירושה", סיכמה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ShutterStock
אילוסטרציה
צילום: ShutterStock
יוהנס פלטין
עו"ד מאיה הרצברג אלון
יוהנס פלטין
מומלצים