שתף קטע נבחר

מחאת נשים גם בניו יורק

נשות הקונסוליה והמשלחת לאו“ם לא יכלו להגיע לככר רבין, אז הן עשו את רגע המחאה שלהן כאן בעיר. וגם הגברים הגיעו

השבוע, רחוק מאיתנו, נרשמה היסטוריה בישראל כשמאות אלפי נשים יצאו לרחובות אחרי שהממשלה סירבה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא רצח נשים. כמאתיים אלף נשים וחצי מיליון ילדים במדינה סובלים מאלימות במשפחה, ולא פחות מעשרים וארבע נשים נרצחו בידי בני זוגן בשנת 2018 בלבד. זהו הנתון הגבוה ביותר בחמש השנים האחרונות. יותר מ-11 אלף תיקים בגין אלימות במשפחה נפתחו בשנה האחרונה ובזו שלפניה, כאשר רובם המכריע, כ-9,000, נסגר מחוסר ראיות. מתוך 35 נשים שנרצחו בידי בני זוגן בשנים 2016 ו-2017, 17 התלוננו קודם למשטרה – ללא הועיל.

 

כשבארץ כיכר רבין התמלאה בנשים וגברים שהצטרפו למחאה וברחבי המדנה שבתו נשים בקריאה לממשלה להוביל תוכנית חירום, גם כאן בארה"ב, היו נשים ישראליות שלא הסכימו עוד לשתוק.בין תומכות ישראליות ברחבי העולם ששיתפו תמונות ותגובות לתמיכה בנשות ישראל, התאגדו באופן ספונטני נשות הקונסוליה הישראלית בניו יורק והחליטו לערוך טקס מיוחד במקביל לאירועים בישראל.

 

עובדות ועובדי הקונסוליה, המשלחת הישראלית לאו״ם וכלל משלחות משרדי הממשלה בניו יורק, התכנסו בבוקר יום שלישי על מנת להביע את תמיכתם במאבק נגד אלימות נשים וכאות הזדהות לשביתה שמתקיימת היום ברחבי הארץ. עובדות ועובדי הנציגויות הישראליות בניו יורק, התכנסו לעצרת הזדהות, כשהם לבושים בשחור, הקריאו את שמות הנשים הנרצחות והדליקו נרות לזכרן.

 

- ()
צילומים: נועם עטיה

 

"הנשים הללו הן יותר מעוד תמונה או נתון סטטיסטי", אמרה בטקס דנה סיני, ממארגנות עצרת התמיכה. "הן נשים שהיו להן ילדים, הורים, חברות וחברים, היו להן שאיפות וחלומות, וכל אלו נגדעו באחת באופן אכזרי. על אף שאין ביכולתנו להגיע פיסית לכיכר רבין, לא יכולנו לעמוד מהצד ובחרנו להביע סולידריות ממקום מושבנו בניו יורק. אנחנו מקוות שהמאבק הזה ישא פרי ושהנושא יעלה לשיח הציבורי ויחולל שינוי באופן שבו מתייחסים לפניות בנוגע לאלימות, לאופן שבו מטופלים גברים אלימים, להסברה חינוכית, וכל מה שיכול לסייע כדי להפסיק את האדישות הקיימת".

 

בראיון מיוחד, מספרת לנו סיני על היוזמה שבערה לנשים הישראליות בניו יורק. "עובדות הקונסוליה אורנית דהרי אטש, סיוון אלוני ואני ישבנו התפעלנו והתרגשנו מהאיחוד של נשים, מכל המגזרים, מכל הסקטורים, בכל הארץ. אני לא יכולה לשבת בשקט כשאני רואה עוולות, נשים מוצאות קול וכוח אחרי כל הרבה שנים של חיים בפחד".

 

דנה מזכירה שלא מדובר רק על רצח אכזרי. מדובר בחשש יומיומי. באינסטינקטים שנשים כבר מפתחות באופן טבעי. "כאישה הייתי צריכה לסגל כמה תרגילי קרב מגע כדי להרגיש בטוחה יותר ללכת ברחוב. כאישה לא אצעד ברחוב עם אוזניות בשעות החושך כי אני יודעת שעלי להיות מרוכזת וזהירה במיוחד. נשים תמיד מודעות לזה שסכנה אורבת. זה תמיד שם".

 

- ()
קיר מודעות האבל בקונסוליה, השבוע.

 

בעשור האחרון נרצחו 195 נשים והמספרים במגמת עלייה מתמדת. "המצב נורא. נשים חוששות ללכת לבד ברחוב, נשים רבות נמצאות במעגל האלימות, שהוא מעגל שמאד קשה לצאת ממנו. ויחד עם זאת, המאבק העצום הזה, השמעת הקול שלנו, הינם התחלה של מהלך חשוב שישנה את פני הדברים. וגם אם יקח זמן, אנחנו לא ניתן שנושא האלימות בנשים ירד מהשיח הציבורי. העובדה שהתאגדו כל כך הרבה עמותות וגופים, מגזרים שונים, מראה עד כמה האלימות הזו יכולה להתקיים בכל מקום, והגיע הזמן לשים לזה סוף"

 

כשאנחנו תוהים מדוע דווקא עכשיו, מה שונה הפעם, סיני מסבירה: "תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר. מה שמשתנה עכשיו זה שאנחנו לא מוכנות לשתוק וזה לא מובן מאליו“.

 

לכנס בקונסוליה הגיעו גברים ונשים כאחד. "הדבר הראשון שרציתי כששמעתי על המחאה בארץ זה להיות שם. 50 ארגונוים ועמותות התאגדו כדי להוציא את זה לפועל. אני שמחה שגם כאן מצאנו את עצמנו חוברים אלו לאלו למען מסר מהדהד“.

 

ברחבת הטקס הציגו קיר מודעות אבל עם שמות הנרצחות. "הדפסנו מודעות אבל עם שמות הנשים והדלקנו נרות. התכנסנו כדי להבין שזה לא עוד נתון סטטיסטי או תמונה בעיתון. אלו נשים שהיו להם ילדים, חיים עם חלומות כמוני וכמוך שנרצחו בקלות בלתי נסבלת. הראנו סרטון קצר על הנשים והמוות שלהן. כששלחנו את זה למארגנות בישראל ההתרגשות הייתה גדולה".

בישראל, הנחתה סיני קבוצות פסיכדרמה לגברים בבתי כלא. לכן, היא טוענת, היא יודעת שהפתרונות קיימים. "אנחנו רוצות ורוצים שיתחילו להפנות משאבים לנושא, בין השאר בטיפול בגברים אלימים, מיצוי עונשים ואכיפה. אני יודעת מניסיון שאפשר להשפיע ולשנות הרגלי חשיבה עם טיפול נכון. בכלא ראיתי שזה עובד. אני מקווה", היא מסכמת, "שיובילו מערך הסברה בבתי ספר. המודעות תשנה את המצב. יש ילדים שלא מבינים בכלל שיש משהו אחר, לא מבינים שהבית שלהם אלים. הם חייבים להיחשף לזה“.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
די לאלימות נגד נשים. אטש, סיני ואלוני, יוזמות העצרת.
מומלצים