שתף קטע נבחר

האיים האבודים: המקומות שעלולים להיעלם

תופעה מדאיגה בעקבות שינויי האקלים: איים מאוכלסים ברחבי העולם עלולים להיעלם, או להפוך בלתי ראויים ליישוב

תושבי הכפר סרופוצו בצפון יפן גילו לאחרונה שאחד מהאיים הסמוכים למקום מגוריהם נעלם. האי היה קטן וחסר כל חשיבות לחייהם, כך שהם אפילו לא יכלו להיזכר מתי ראו אותו בפעם האחרונה, וייתכן ששקע במצולות כבר לפני שנים רבות. האי אומנם נעלם כנראה עקב תהליכי בלייה טבעיים, אך המקרה שלו העלה שוב לכותרות עניין אחר, מטריד הרבה יותר - ההיעלמות האפשרית של איים רבים ברחבי העולם בעקבות העלייה הצפויה בגובה פני הים.

 

עוד כתבות באתר מכון דוידסון :

הסביבונים של הטבע

התוספות המסוכנות של תוספי התזונה

בריכת החורף: חיים סודיים בעונת הגשמים

 

שינוי האקלים שכדור הארץ חווה בשנים האחרונות, שמיוחס לעלייה בכמות גזי החממה באטמוספירה בעקבות פעילות האדם, הוביל לצמצום משמעותי בגודל כיפות הקרח בקטבים, ובעקבות זאת לעלייה בגובה פני הים. קצב העלייה של פני הים בעולם עומד כעת על יותר משלושה מילימטר בשנה, והסברה היא שהוא רק יוסיף לגדול ככל שהטמפרטורה תעלה. זה צפוי להיות אחד מהאתגרים הגדולים ביותר הניצבים בפני האנושות במאה הנוכחית.

 

אי יפן אילוסטרציה  (צילום: shutterstock)
ארכיון(צילום: shutterstock)

 

מחקר שהתפרסם בכתב העת Science, שהתבצע השנה במימון הצבא האמריקני, מתריע שאם גובה פני הים יוסיף לעלות בקצב הנוכחי, למעלה מאלף איים טרופיים נמוכים (אטולים) עשויים להפוך בלתי ראויים למגורי אדם עד סוף המאה. מעבר לאפשרות שחלקם יוצפו לחלוטין, האיים צפויים להתמודד עם גלים גבוהים יותר שיחדרו עמוק יותר לחוף ויזהמו את מי התהום המתוקים במי ים בלתי ראויים לשתייה. לפי המחקר, באיים רבים תספיק עלייה של 40 ס"מ בלבד בגובה פני הים כדי לגרום לאסון.

 

סופות טרופיות חזקות, כמו ציקלונים והוריקנים, גורמות כל כמה עשרות שנים להצפה מלאה של חלק מהאיים עקב נחשול סופה שגורם לעלייה מקומית בגובה פני הים. עלייה עולמית בגובה פני הים תגדיל מאוד את שכיחות ההצפות של האיים ותגביר את הסיכון לזיהום של מי התהום בהם.

 

כמו במקרה של האי שנעלם בצפון יפן, מרבית השינויים שנצפים בעשורים האחרונים באיים ברחבי העולם, כגון כרסום קו החוף או שקיעתם המוחלטת, משויכים לאירועי מזג אוויר קיצוניים ולפיתוח מעשה ידי אדם, ולאו דווקא לשינוי בגובה פני הים. אולם מחקר שנעשה באוסטרליה בשנת 2016 מצא שחמישה איים נעלמו מתחת לגלים באיי שלמה ורבים אחרים הצטמצמו משמעותית כתוצאה ישירה של העלייה במפלס האוקיינוס. הבתים בכמה כפרים לאורך החופים נסחפו לתוך הים, ותושביהם נאלצו להגר למקומות אחרים, דבר שהוביל לפירוק קהילות מקומיות. היעלמות האיים והחופים מעמידה בסכנה גם כמה מאתרי הרבייה הגדולים ביותר של כמה מינים של צבי ים ובעלי חיים נוספים.

 

 

איים בזרם

מערב האוקיינוס השקט המשווני, ובתוכו איי שלמה, חווה עלייה מהירה יותר בגובה פני הים בהשוואה לשאר העולם, כתוצאה מדפוס הזרמים האוקיאניים הייחודי בקרבתם, והיא מגיעה לעיתים לקצב של סנטימטר אחד בשנה. מדינת פפואה גינאה החדשה, שכנתה הקרובה של איי שלמה, החלה כבר להעתיק אוכלוסיות של איים שלמים לאיים גבוהים יותר, לאחר שהראשונים החלו להיעלם מתחת לגלים.

 

למעשה, עליית גובה פני הים מעמידה בסכנה לא רק איים בודדים ונידחים, אלא מאיימת על המשך קיומן של מדינות שלמות, שצפויות להימחק מעל פני האדמה אם המגמה הנוכחית לא תיעצר. מדינות האיים איי מרשל וקיריבטי באוקיינוס השקט, והאיים המלדיביים באוקיינוס ההודי, שגובהן המרבי מעל פני הים אינו עולה על 2.5 מטרים, הן הראשונות שצפויות להיפגע כך משינויי האקלים. קיריבטי אף הגדילה לעשות ורכשה מבעוד מועד שטח אדמה גדול בפיג'י, כהכנה לגרוע מכל.

 

החשש הקיומי גרם לאותן המדינות, ולארצות נוספות שנמצאות בסכנה כמו סמואה, נאורו וטובלו, להוביל את המאבק בשינויי האקלים, ולהפוך לשופר חזק הקורא לצמצום פליטות גזי החממה של המדינות המתועשות. אם לא יחול שינוי משמעותי ביחס של האנושות לשינויי האקלים והשלכותיהם, נוכל לצפות למשברים גיאו-פוליטיים נרחבים, שישפיעו באופן הישיר ביותר על עתידם של אנשים רבים ברחבי העולם.

 

אור אליאסון, מאסטרנט במכון ויצמן וכתב באתר מכון דוידסון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אי באוקיינוס. ארכיון
צילום: shutterstock
מומלצים