שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    לא רק מראה: היתרונות של פעילות גופנית

    רבים עוסקים בספורט כדי להתחטב ולהיראות טוב יותר, אבל מחקרים מוכיחים שלפעילות קבועה יש השפעה אדירה גם על הבריאות שלנו. כתבה ראשונה בסדרה – איך המוח מגיב לפעילות גופנית?

    כאשר אנשים חושבים על פעילות גופנית, הם חושבים בעיקר על ירידה בשומן ועלייה במסת השריר כדי להיראות טוב יותר, ובכך לשפר את הביטחון העצמי. למרות שפעילות גופנית ידועה ממזמן כמשפרת מדדים של ביטחון עצמי, ובכך משפיעה על רמות האושר, לפעילות גופנית קבועה יש מספר רב של יתרונות בריאותיים, הן נפשיים והן פיזילוגיים.

     

    בסדרת כתבות אלו אפרט את היתרונות הבריאותיים הרבים שיש לפעילות גופנית. בכתבה זו, הראשונה בסדרה, אתרכז בעיקר ביתרונות הבריאותיים שיש לפעילות גופנית על לא אחר מאשר לוח האם שלנו – המוח. מוכנים?

     

    לא רק שורפים שומן (צילום: פלאש 90) (צילום: פלאש 90)
    לא רק שורפים שומן(צילום: פלאש 90)

     

    פעילות גופנית משנה לטובה את מבנה המוח

     

    מספר רב של מחקרים קליניים מציגים כי לפעילות גופנית יש השפעה ישירה על מבנה המוח והתפקוד שלו. בתחום מדעי המוח, ישנו מושג הנקרא "גמישות מוחית" או "הפלסטיות של מערכת העצבים". מושג זה מתאר את היכולת של של מערכת העצבים להשתנות תוך כדי חייו של האדם. כלומר, גמישות מוחית היא בין היתר היכולת של המוח להשתקם ולבנות את עצמו מחדש. מחקרים קליניים על בני אדם הציגו כי פעילות גופנית מגדילה את התאים האפורים במוח, אשר מחזיקים בתפקיד חשוב במערכת העצבים. מחקר מ-2004 שפורסם במגזין Neuroimage מצא כי IQ גבוה מקושר לכמות גדולה יותר של תאים אפורים. כלומר, אלו שהיו בעלי IQ גבוה יותר, גם הציגו כמות גדולה יותר של תאים אפורים.

     

    לכן, פעילות גופנית עשויה להפוך אותנו לחכמים יותר. כמו כן, נמצא כי פעילות גופנית מונעת דגנרציה (מוות) של התאים האפורים. יתר על כן, מחקר מ-2016 שהתפרסם במגזין Neural Plasticity הדגים כי פעילות גופנית גורמת לשחרור מוגבר של BDNF, שהוא נוירוטרנסמיטר (מוליך עיצבי במוח), אשר מחזיק בתפקיד מפתח בכל הקשור לזיכרון לטווח הארוך. כאמור, מחקרים אלו בדקו מה קורה במוח, אך הם לא בדקו אם בפרקטיקה יש שיפור כלשהו. ולכן, מספר רב של חוקרים ביקשו לבדוק אם יש לזה השפעה בשטח, והתוצאות בהחלט מעלות תשובות חיוביות.

     

    פעילות גופנית נמצאה כמשפרת יכולות קוגנטיביות אצל מבוגרים וצעירים כאחד; היא משפרת יכולות זיכרון, קשב, עיבוד מהיר יותר של מידע ועוד. בנוסף, השינויים המבניים במוח מקושרים להישגים אקדמאיים טובים יותר אצל אוכלוסייה מאומנת, לעומת כאלו שאינם מתאמנים. יתר על כן, נמצא כי ילדים אשר עוסקים באופן קבוע בפעילות אירובית השיגו תוצאות טובות יותר במבחנים של דיבור, תפישה וחשבון, בהשוואה לילדים שאינם פעילים גופנית באופן קבוע. ומה לגבי מניעת בעיות ומחלות? מלבד שיפור הישגים במגוון רחב של תחומים, פעילות גופנית קבועה מסייעת במניעה של בעיות המקושרות לזקנה, כגון דימנציה (שיכחה), אלצהיימר, פרקינסון, ירידה ביכולות פונקציונליות, ונמצא כי פעילות גופנית משפרת את איכות החיים.

     

    מעבר לכך, מחקר מ-2007 שהתפרסם במגזין "ידיעות האקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית" (PNAS) מצא כי שלושה חודשים של פעילות גופנית הגדילו משמעותית את זרימת הדם לקליפת המוח, ובנוסף חל שיפור במבחנים קוגנטיביים. כמו כן, עדויות רבות מציגות כי פעילות גופנית משפרת את זרימת הדם לכיוון הצרבלום (המוח הקטן, החלק במוח אשר אחראי על תכנון, למידה ולמידה של תנועות מוטוריות) ובנוסף נמצא כי היא מסייעת בהיווצרות של כלי דם חדשים. לסיום, ניתן לומר כי פעילות גופנית היא בהחלט מעיין הנעורים, שעוזרת לנו להישאר צעירים, חזקים, ובריאים.

     

    עמוד האינסטגרם שלי: https://www.instagram.com/manor_noamh/

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים