שתף קטע נבחר

ללמד את הישראלים יהדות

אלוף במיל׳ עוזי דיין ביקר השבוע בקהילה היהודית והישראלית בפלורידה. המטרה: לשנות את המציאות בה ישראלים החיים בחו״ל מתנתקים ממה שמחבר אותנו לישראל

השבוע הגיע האלוף במיל׳ עוזי דיין לביקור בקהילות היהודיות והישראליות בפלורידה. הוא התלווה לאלדד הלחמי, חברו מכוכב יאיר העומד בראש ארגון INEXTG, ארגון שמטרתו להתמודד עם מציאות שבמסגרתה הידע הדל של חלק גדול מהישראלים בישראל במושגים ובערכים הקושרים אותם לעם היהודי ולמדינה, גורם להיחלשות הקשר שבין הדור הצעיר לבין העם, הארץ והמורשת.

 

דיין התלווה אליו במטרה לגייס כספים למטרה שהוא רואה כחיונית מאי פעם. "הגעתי לכאן עם אלדד הלחמי למשימה אחת", הוא מספר לנו. "נרתמתי כי אני מאמין שישראל חייבת להניף את הדגל הביטחוני והחינוכי באותו גובה. אני מאמין שישראל היא מדינה יהודית דמוקרטית ואנחנו לא מוותרים על אף אחד מהאלמנטים האלו. אנחנו מדינה מובילה במזרח התיכון ביטחונית וכלכלית, מתמודדים היטב עם דמוגרפיה, מים ואנרגיה ועלנו לחזק את הלכידות החברתית. החינוך הוא חלק בלתי נפרד מלכידות חברתית, לחזק זהות יהודית בתוך החברה הישראלית. הגענו לגייס כסף עבור המשימה הזו“. לטענתו, מדובר בבעיי שהולכת ומתרחבת. "הישראלים לטעמי לא מכירים מספיק את הזהות היהודית שלהם“.

 

עוזי דיין עמד עד לא מזמן בראש מפעל הפיס, ניסה את מזלו בפוליטיקה ועמד בראש ארגונים שונים. הוא שייך למשפחת דיין המפורסמת, והשושלת המפוארת עוברת ממשה דיין, ליהונתן גפן, אילנה דיין ואפילו הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק דני דיין.

מאחוריו קריירה צבאית משגשגת, מפיקוד בסיירת מטכ"ל, לשריון כמפקד חטיבות עילית. אחרי לימודים בארצות הברית, התמנה לעמית מחקר במרכז יפה למחקרים אסטרטגיים. בהמשך חזר לקבע, היה מפקד פיקוד מרכז וסגן הרמטכ"ל ועמד בראש המשלחת הביטחונית למשא ומתן לקראת הסכם השלום בין ישראל לירדן, ושימש קצין הקישור הבכיר לצבא ירדן.

 

- ()
דיין והלחמי עם הישראלים בפלורידה.

 

דיין היה מבין מנסחי אמנת כנרת השואפת ליצור מכנה משותף לזרמים ולמחנות השונים בציבור היהודי (ימין-שמאל, דתיים-חילוניים וכו') ואף חתם עליה ביחד עם שורה של אנשי ציבור מהימין והשמאל. היום הוא מנסה לפתור את הבעיה בדרכים שונות. "אני מהדור שעוסק פחות במה זה עושה לי ועוסק יותר במה אני עושה עם זה. בין השאר אני יו"ר ארגון נוער חוגי הסיירות, אנחנו מוציאים בכל חודש למעלה מ-230 סיורים רגליים של קבוצות חוגים ממקומות שונים ברחבי הארץ לסיורים רגליים. המטרה היא שישראלים לא יהיו תיירים במדינה של עצמם. כבר תשע שנים,פעם בחודש, אני עושה סיור למקום שונה בישראל. אנחנו קבוצה שעושה את זה בהתנדבות ונוסעים לבקר במקומות שונים“.

 

לדעתו, שלושה דברים גורמים ללכידות חברתית: ”ראשית, להכיר את הארץ והעם שלך. הדבר השני שמלכד זו השפה והשלישי זו היהדות עצמה, להכיר את היהדות. בגלל החשיבות של הנושא הזה, אחרי שהייתי יועץ לביטחון לאומי, עשיתי את מה שאני חושב הכי משמעותי שזה כנס שדרות לחברה שעוסק בפערים החברתיים. ככה כל שנה אנחנו בחרים נושאים. הכנס הקרוב יערך באפריל“.

 

הוא מתייחס למחלוקות שיש בין חילונים לדתיים בישראל ובין הזרמים השונים באמריקה לישראל, ומבטל מעט את משקלם בתוך המציאות המשתנה, אותה הוא מקווה לשנות. "יש ניסיונות להסביר שיהדות ודמוקרטיה זו סתירה וזה לא נכון. סיפורי ההדתה בארץ הם סתם דחליל. רוב האנשים בארץ נגד כפיה דתית,גם אני, אבל אם אני כשר חינוך הייתי רוצה שילמדו למשל ביום ללימוד הדמוקרטיה על הצד הדמוקרטי בסיפורי התנ״ך, זו איננה הדתה.

 

״מצד שני אני מבין גם את הבעיות השונות. לא הייתי משליט בכותל המערבי את חוקי בית הכנסת. אלו נושאים שעלו כאן. כשאנחנו מדברים כאן על מה אנחנו עושים בישראל, אנחנו מראים שאנחנו חושבים על הקשר בין ישראל ליהדות ארה"ב, זה חלק ממה שהארגון החינוכי הזה מבקש להדגיש. רצינו לבקש עזרה ואני מדגיש שההתמודדות של ישראל עם האתגרים האסטרטגים שלה. ב-2028 נהיה 20 מיליון אזרחים, זה המון. מתוך זה 15 מיליון יהודים. בישראל אתה יהודי ולא נהיה לא יהודי. אתה לא הופך לפלסטיני או דרוזי וכאן בארה"ב אתה צריך להשקיע הרבה כדי להישאר יהודי. בזה אנחנו מבקשים היום להשקיע. ככל שהזהות היהודית שלך חזקה יותר זה מלכד את החברה. אתה יכול לגדול בישראל וכשאתה לא לומד מה זה סידור ומה זה קידוש, ועם בורות, זו בעיה גדולה מאוד לקהילה. מבחינת ישראל הקשר הזה חשוב לנו ואני מבקש מהקהילות כאן לשמור על השפה ועל הקשר עם הארץ“.

 

"אנחנו רוצים“, הוא מסכם, "לחזק את הזהות הדמוקרטית בישראל. אחד הדברים שמטרידים כאן אנשים זה מה יהיה עם הילדים שלהם בשנים קדימה. הקהילה בפלורידה מתחזקת וחשוב להם לחבר את הקשר בין הקהילות היהודיות והישראליות. זו תחילת הדרך יש המון מה לעשות ואני באמת חושב ששימור השפה והקשר עם ישראל, כך או אחרת, הוא מאוד חשוב. על ישראל לתמוך בחינוך יהודי גם בקהילות היהודיות מחוץ לישראל, כולל הקהילות הישראליות. זו קהילה חשובה מאוד של שגרירים שלנו בעולם ופוטנציאל עליה“.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים