שתף קטע נבחר

סקר: מרבית הציבור בישראל חווה אלימות כלשהי

סקר חדש שנערך על ידי המכללה האקדמית רמת גן מציג נתונים עגומים. 78% מהמשיבים חוו אלימות במקום העבודה. 57% חוו אלימות במשפחה ומספר עצום של 94% חוו אלימות בכבישים. בנוסף, 74% מהציבור מסכים כי לחינוך יש את ההשפעה המירבית על אלימות

*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם המוסדות האקדמיים המציגים

 

מרבית הציבור בישראל חווה אלימות כלשהי בעבודה, ברכוש, במשפחה, בכביש או ברשת - כך עולה מסקר חדש שמפרסמת המכללה האקדמית רמת גן לקראת כנס שיערך ביום שלישי, ה-18 בדצמבר. הכנס יעסוק בנושא האלימות המתגברת בחברה הישראלית וישתתפו בו חוקרים ומובילי דעה בתחום זה בישראל, אשר יבחנו את הנושא מהיבטים אקטואליים, חברתיים וציבוריים. דוברי הכנס ידונו במופעי האלימות ובדרכים לצמצומם ומניעתם.

 

לקראת הכנס ערכה המכללה סקר נרחב בקרב 500 איש המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת על כל מרכיביה, ובדקה כיצד האלימות נתפסת בקרב הציבור בישראל. הסקר בחן כיצד אנו חווים את האלימות בכביש, במשפחה וברשת, את תחושת הביטחון האישי ואת תופעות ההתעמרות במקומות העבודה. כמו כן, עסק הסקר בתפיסת הציבור לגבי המניעים לאלימות, והדרכים להפחתתה.

 

בעיני הציבור, אחד התחומים החשובים הקשורים לאלימות הוא החינוך ועל כן, לצד חקיקה, אכיפה וענישה, לפעולה החינוכית הן בבית והן בבתי הספר, ישנה חשיבות מניעתית רבה. בנוסף, התרבות, המצב הכלכלי והמצב הביטחוני הם גורמים נוספים הקשורים לתופעת האלימות בישראל.

 

צעדה לציון יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים בכיכר רבין בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
הפגנה במסגרת יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים(צילום: מוטי קמחי)

 

הגורם הכי חשוב בהפחתת האלימות - חינוך

פרופ' יואב ורדי, ראש התכנית חברה והתנהגות באקדמית רמת גן אומר כי "הציבור בישראל חווה אלימות הן ברמה האישית והן ברמה הקהילתית והחברתית ולכן אין זה מפתיע שתחושת הביטחון נמוכה. בהנחה שרמה מסוימת של אלימות הינה חלק בלתי נפרד מהקיום האנושי, מטרתנו כחברה היא לפתח ולהטמיע מדיניות מניעתית וכלים חינוכיים להפחתתה".

 

תוצאות הסקר מחזקות מטרה זו: 74% מהציבור חושבים שלחינוך השפעה רבה על תופעת האלימות, לאחריו תרבות – 51%, מצב כלכלי – 45% ומצב ביטחוני – 39%. פרופ' ורדי: "לא מפתיע שחינוך ככלל נתפס גם כגורם החשוב ביותר להפחתת האלימות. בעוד ש-44% מהנשאלים אמרו כי יש להתחיל בחינוך נגד אלימות כבר בגני הילדים ובבתי הספר, 39% אמרו כי יש להעניש באופן קשה את הפוגעים. לכן, השילוב היעיל בין שתי הדרכים של ענישה וחינוך, הינו הדרך הנכונה לחברה הישראלית".

 

אילוסטרציה התעללות בקשישים (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

בכנס, אותו תנחה אשת התקשורת דפנה ליאל, ישתתפו מפכ"ל המשטרה לשעבר משה קראדי, מר איתן מאירי וח"כ מירב מיכאלי שיעסקו בנושא ההתעמרות במקומות עבודה, ד"ר טובה בנסקי, תעסוק באלימות במשפחה, הפסיכיאטרית ד"ר שולה בלנק תתמקד באלימות בבתי הספר, וד"ר שלומית גיא, אנתרופולוגית ומומחית לכדורגל אנגלי תדון במניעת אלימות במרבים ציבוריים.

ואלה הם עיקרי הסקר:

התעמרות במקום העבודה:

• 78% ממשתפי הסקר חוו אלימות כלשהי במקום עבודתם ו-51% חוו זאת לעיתים קרובות בחצי שנה האחרונה.

• האשמה – 11%, התנהגות אגרסיבית פאסיבית – 14%, הבעת זלזול 11%, ואלימות מילולית -13%, הם השכיחים יותר מבין האירועים שנבדקו הן בקרב הדרג הניהולי והן בקרב הדרג שאינו ניהולי.

אלימות במשפחה:

• 57% מהמשיבים חוו אלימות כלשהי במשפחה ו-29% חוו זאת לעיתים קרובות בחצי שנה האחרונה.

• אלימות מילולית – 9% ו-התנהגות אגרסיבית פאסיבית – 10% הן שתי החוויות הנפוצות ולאחריהן 7% חוו אלימות מילולית מאיימת, 6% פגיעה או איום בנושא הכלכלי ו-5% פגיעה או איום פיזיים.

אלימות בכביש:

• 94% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל חוו אלימות כלשהי בכביש ו-90% חוו זאת בשבוע הסקר בלבד. שני האירועים השכיחים ביותר מבין אלה שנבדקו הם נהג שהתקדם בנתיב פנוי וברגע האחרון חתך ועבר לנתיב שלך – 50%, וחוסר הענקת זכות קדימה בכיכר – 49%.

אלימות ברשת:

• כ-15% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל חוו אלימות ברשת במהלך השנה האחרונה.

אלימות ברכוש:

• כ-13% מהמשיבים ציינו כי נגנב מהם דבר מה ללא שימוש בכוח במהלך השנה האחרונה (טלפון, מחשב או ארנק) ו-5% ציינו כי פרצו לביתם וגנבו להם רכוש ו/או גרמו להם נזק.

תחושת אי הביטחון בקרב האוכלוסיה:

• 79% ציינו כי הם חוששים -הפחד העיקרי הוא מפני אירועי טרור ו/או אלימות -50% , החשש לביטחון האישי – 52% וחשש ממקומות הומי אדם – 27% ומהחשיכה 28%%.

 

*המכללה האקדמית רמת גן תערוך ביום שלישי, ה-18 בדצמבר, כנס בנושא האלימות המתגברת בחברה הישראלית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
אילוסטרציה
צילום: שאטרסטוק
מומלצים