שתף קטע נבחר

שפים בוגרי ביה"ס הידועים בעולם מלמדים את דור העתיד של הקולינריה בישראל - איך מניחים את הבסיס להצלחה?

השפים הישראלים המנוסים, שלמדו בבתי ספר מובילים בחו"ל, מכשירים היום את הדור הבא על פי שיטות לימוד בינלאומיות. מהם היתרונות של לימודי בישול וקונדיטוריה כמו בחו"ל? והיכן תוכלו למצוא את הקורס שייתן לכם את הכלים המוכחים להצלחה בתחום הקולינריה?

שפים בוגרי ביה"ס הידועים בעולם מלמדים את דור העתיד של הקולינריה בישראל - איך מניחים את הבסיס להצלחה?

 

השפים הישראלים המנוסים, שלמדו בבתי ספר מובילים בחו"ל, מכשירים היום את הדור הבא על פי שיטות לימוד בינלאומיות. מהם היתרונות של לימודי בישול וקונדיטוריה כמו בחו"ל? והיכן תוכלו למצוא את הקורס שייתן לכם את הכלים המוכחים להצלחה בתחום הקולינריה?

 

על רקע תכניות הריאליטי של בישול ואפייה וחשבונות אינסטגרם המשוויצים בצילומי אוכל מדהימים, חובבי בישול רבים חולמים להפוך לכוכבי מטבח בין רגע. אך אם תבחנו את הדרך שעשו השפים המפורסמים שאתם עושים להם לייקים, תגלו הרבה שנים של הכשרה ועבודה קשה.

 

דן גורמה תוכן מסחרי (צילום: יוני נמרוד)
דן גורמה תוכן מסחרי(צילום: יוני נמרוד)

אורט דן גורמה, המרכז הקולינרי המוביל בישראל, מציע קורסים מקצועיים המנוהלים על ידי שפים שהוכשרו בבתי הספר המובילים בעולם, אשר מביאים את שיטות הלימוד הבינלאומיות לקורס אחד, מקיף ומרוכז. מה כוללת תכנית הלימודים המבוססת על בתי הספר שהכשירו את מיטב השפים בעולם? ומדוע חשוב ללמוד מהבסיס, אם רוצים להצליח בגדול?

 

אין כמו מראה עיניים - הכל מתחיל בהדגמה של המורה

שף מיכאל כץ, מוביל קורס Professional Gourmet של אורט דן גורמה, אומר כי "באסכולה האירופאית, בתחילת כל שיעור, המורה מדגים את כל המתכונים שהוא עומד ללמד, מהתחלה עד הסוף ומראה להם את הטכניקה הנכונה. זה המנוע שהוא מייצר להמשך. הוא נקודת האפס של התלמיד". כך, כאשר התלמיד מכין את המתכון, יש לו בסיס להשוואה. "אם התלמידים ישר קופצים להכנת המתכון, הם עושים דברים שהם לא מכירים. בשיטה האירופאית, התלמיד מקבל את כל האינפורמציה לפני, כך שהוא עובד על בטוח, ולא בניסוי וטעייה". כץ זכה ללמד ב”-קורדון בלו" לונדון, אחד מבתי הספר לבישול המובילים בעולם. "רף הקבלה להיות מורה מאוד קשוח", משתף כץ. "צריך ניסיון של 15 שנים במטבח, 5 שנים במסעדות עם כוכבי מישלן, ולעבור מבחנים".

 

שף תומר כבירי, בוגר "קורדון בלו" ובי"ס "לנוטר" בפריז, ומנהל קורס האפייה המקצועי Professional Pastry Chef באורט דן גורמה, מוסיף כי "המורים בבתי הספר בחו"ל, בדומה למורים אצלנו, מאד מיומנים, מנוסים ובטוחים בעצמם כדי להציג לכל הכיתה בביטחון את הדרך הנכונה להכנת המתכון. ההדגמה היא לא רק כדי לראות את התוצר הספציפי - אלא שמגולמת בה כל המקצועיות של השף: עבודה מסודרת ונקיה, ניהול זמן, ניהול עובדים וניהול משמרת, אחיזה נכונה של הציוד המקצועי. אפשר להסביר לתלמיד אלף פעמים איך לטמפרר שוקולד וליצוק לתבניות או פשוט להראות לו מול העיניים והוא מפנים".

 

 

דן גורמה תוכן מסחרי (צילום: אבי מזרחי)
דן גורמה תוכן מסחרי(צילום: אבי מזרחי)

המתכון הוא רק כלי ללימוד על טכניקות וחומרי גלם

בבתי הספר בחו"ל מלמדים הרבה מעבר להכנת מתכון. למעשה, לימוד המתכון הוא רק שער לצבירת ידע על חומרי הגלם ומיומנויות העבודה. "בשיטה האירופאית, אותה אנחנו מיישמים בדן גורמה, המנות הן כלי להעברת החומר. אני מעביר לתלמידים חומר תיאורטי על חומרי הגלם, שגם מועבר במהלך ההכנה. כל מנה קלאסית שאנחנו בוחרים, היא מאגר ללימוד שיטות וחשיבה", מספר כץ.

כבירי אומר כי "החינוך שקיבלתי ושאני מעביר בקורס, הוא שהתלמיד חייב להכיר את המאפיינים של חומר הגלם כדי להבין את התפקיד שלו בתוך המתכון וההשפעה שיש לו. אנו מנסים לשמור על האיזון הנכון בין תיאוריה לפרקטיקה - התלמידים הישראלים מאוד רוצים לדעת על תיאוריה, חשוב להם להבין את הכימיה של המקצוע. המתכון הוא סט של טכניקות, ואם אין לתלמיד את הטכניקה, המתכון עצמו לא יעזור. הרעיון הוא לתת להם את הכלים להצלחה ולא שימשיכו להכין רק את אותם מתכונים".

 

לימוד טבחות וקונדיטוריה בתור מקצוע

"זה הדבר הראשון שמבדיל בתי ספר בחו"ל לבין חלק מבתי הספר בישראל – בחו"ל הם רואים בזה מקצוע, ומשם הם גוזרים את כל ההתייחסות ותכנית הלימודים, כפי שעשינו באורט דן גורמה", אומר כבירי.

 

כץ מספר: "המשפט הראשון שאני אומר לתלמידים הוא 'אנחנו לא מלמדים אתכם להיות שפים. אין בעולם בית ספר לשפים. יש בתי ספר למקצוע הטבחות'. כל השיעור נבנה אצלנו מתוך חשיבה מקצועית של מסעדה. אנו מלמדים איך חושב שף של מסעדה ומהן התקלות שהוא נתקל בהן".

 

"אנחנו לא אומרים 'בואו תלמדו לזגג עוגה או לקשט עם תות' ", מוסיף כבירי. "מדובר במקצוע - אנחנו לומדים את התחום הרבה לפני שלב הכנת הבצק. אתה מאכיל אנשים, זה הרבה יותר מורכב מלדעת איך להכין אוכל, ואנחנו מתייחסים לזה כמו בבתי הספר המובילים בחו"ל - החל טכנולוגיות מזון, תברואה, קניינות נכונה ועד שימוש וטיפול אידיאלי בחומר גלם".

 

דן גורמה תוכן מסחרי (צילום:  אנטולי מיכאלו)
דן גורמה תוכן מסחרי(צילום: אנטולי מיכאלו)

"כדי להגיע לשפיץ של הפירמידה, חייבים ללמוד את הבסיס"

אם כן, עבור כל מי שרוצה לקבל את הבסיס הנדרש על מנת להיכנס לעולם הקולינריה, הקורסים המקצועיים של אורט דן גורמה מציעים את הכלים הרלוונטיים ביותר. "התכנית שבנינו נותנת את הכלים הבסיסיים מהם אפשר להתפתח", אומר כץ. "יש בעולם הזה הרבה דברים מודרניים, ערטילאיים, אימפרוביזציה - הכל צריך לבוא על קרקע יציבה של ידע וטכניקה, אחרת אין לזה מקום". לדבריו, "אפשר להיות אינדיבידואליים אחרי שמגיעים לרמה מסוימת. התלמיד חייב ללמוד את הבסיס - ואחר כך יוכל למנף את עצמו לאן שהוא רוצה".

 

"בפעם הבאה שאתם מתלהבים מצילום של מנה מלהיבה באינטרנט, בדקו את הרזומה של השף שעומד מאחוריה, כדי להבין את הדרך שהוא עשה", אומר כבירי. "בתמונה רואים רק את הקצה, אבל מאחורי הצילום היפה, יש שנים של עבודה קשה ורכישת הכלים הנכונים. זה כמו פירמידה - אם אתה להיות בשפיץ גבוה, אתה חייב בסיס כמה שיותר רחב. אי אפשר להתחיל מקצפת וזיגוגים".

 

רוצים לקבל הכשרה מקצועית כמו בבתי הספר המובילים בעולם?

לפרטים נוספים על קורס Professional Gourmet של דן גורמה>>

 

לפרטים נוספים על קורס Professional Pastry chef של דן גורמה>>

 

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים