שתף קטע נבחר

"חוקרים פרטיים": מה רוצים עצים?

איך נראה העולם מנקודת מבטו של עץ אלון עתיק? כיצד הוא חש בשינויי העונות? והאם הוא חי בשכנות טובה עם האורן הצעיר שמימינו?

כשהייתי ילד קטן, האמנתי שרק אלוהים יודע את כל הסודות בטבע. והרגשתי שאם נתאמץ מאוד, אם נחדד את חושינו מספיק, יש לנו סיכוי לחשוף סוד קטן בכל פעם.

 

ד
ד"ר תמיר קליין

 

נולדתי באילת, במדבר יפהיפה עם מעט עצים. בגיל ארבע עברנו צפונה, וכך יצא שגדלתי בבית מוקף יער אורנים בהרי נצרת. היער היה מגרש המשחקים שלנו, ומגיל צעיר הנחילו הוריי לי ולאחיותיי את האהבה לטבע. ביתר הזמן קראנו ספרים, ואני חזרתי שוב ושוב אל "ספר הג'ונגל" של קיפלינג ואל "הרוח בערבי הנחל" של גרהם.

 

חוקרים פרטיים - לכתבות הקודמות

 

הספרים שאהבתי ניסו לפענח את יחסי הגומלין בין יצורים בטבע, ומה מקומו של האדם ביניהם. אלה השאלות שצוות המחקר שלי במכון ויצמן למדע עוסק בהן גם היום.

 

היכולת להבין, ולו במעט, את המתרחש בטבע, את החוקיות שבו, היא שמניעה אותי. ומה יותר טוב מאשר לחלוק את סודות הטבע עם אחרים - ילדים, סטודנטים, ומדענים. יחד, אנחנו יוצאים ליער ולמטע עם כלי-המחקר החדישים ביותר, לחשוף את סודות העצים. בעזרת חומרי סימון מיוחדים, גילינו כי עצים מעבירים זה לזה חומרים בעומק הקרקע, דרך רשת קורי פטריות המחברת שורש לשורש.

 

מדוע הם עושים זאת? ואולי אלו הפטריות ששולטות בתהליך? ראינו כיצד מסתגלים עצים לשינויים בסביבה שלהם, ואף מנצלים לטובתם את העלייה בריכוז הפחמן הדו-חמצני באוויר. בטכנולוגיית מיקרו סי.טי (כמו זו הנהוגה בבתי-חולים, אך ברזולוציה גבוהה פי כמה) אנחנו מציצים לתוך צינורות ההובלה של עצי זית ולומדים כיצד הם מבטיחים תנועת מים רציפה גם בתנאי יובש קשים. האם יכולים עצים להתאושש גם לאחר שנפגעו? זאת טרם גילינו. עצי שיטה בערבה גדלים בשיא החום בקיץ; אבל גם הם נכנעים לפעמים לתקופות בצורת, החוזרות כיום יותר מאי-פעם.

 

מאז ומתמיד היווה עבורי הטבע מקור בלתי נדלה של כוח, יופי והשראה. עיר יכולה להיות יפה או מכוערת, אבל הטבע תמיד יפה בדרכו. קחו תינוק בוכה וצאו איתו לגינה הקרובה, רשרוש העלים ירגיע אותו מיד. כך קרה עם שני ילדיי. בת-זוגי עוסקת בבוטניקה, ומראה לי דברים חדשים ומלהיבים כמעט בכל יום. פרחים יפים מדהימים אותנו בניחוח וצבע. אך דרווין לימד אותנו כי הפרחים, לא למעננו נוצרו, כי אם עבור חרקים.

 

התמזל מזלי לבקר בפארק יוסמיטי שבקליפורניה. עצי הסקוויה האדירים מגמדים שם צמרות אורנים בני 50 מטרים ויותר. מפלים של מאות מטרים זורמים בין סלעי גרניט ענקיים. ובין כל אלה, מתרוצצים גברים נשים וטף כנמלים עמלניות, בני-אדם השמחים במקומם הטבעי.

 

ד"ר תמיר קליין, המחלקה למדעי הצמח והסביבה, מכון ויצמן למדע

https://www.weizmann.ac.il/plants/klein

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית".  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים