שתף קטע נבחר

אושר: אזרחים יוכלו לתבוע מפעלים מזהמים

על פי החוק החדש, פגיעה בערכי טבע מוגנים ובשטחים מוגנים, תיכנס תחת ההגדרה של "מפגע סביבתי", דבר שיאפשר את הגשתן של תובענות אזרחיות, על ידי הציבור, בגין פגיעה בבתי גידול טבעיים ובמיני בעלי חיים וצומח. הצעת החוק עברה בכנסת ללא מתנגדים

מליאת הכנסת אישרה היום (ג'), בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק למניעת מפגעים סביבתיים, לפיו תהיה לציבור אפשרות לתבוע מפעלים מזהמים, בגין פגיעה בטבע ובסביבה. ההצעה עברה ברוב של 12 ח"כים ללא מתנגדים או נמנעים.

  

על פי החוק החדש, פגיעה בערכי טבע מוגנים ובשטחים מוגנים, תיכנס תחת ההגדרה של "מפגע סביבתי", דבר שיאפשר את הגשתן של תובענות אזרחיות, על ידי הציבור, בגין פגיעה בבתי גידול טבעיים ובמיני בעלי חיים וצומח.

 

 

את החוק יזמה וליוותה החברה להגנת הטבע והוא הוגש על ידי סגנית יו"ר הכנסת, ח"כ טלי פלוסקוב, ח"כ יעל כהן פארן, ח"כ נורית קורן וח"כ דב חנין. החוק זכה לתמיכה של 73 חברי כנסת נוספים, מכל סיעות הכנסת. היוזמה לחוק באה בעקבות האסון האקולוגי בנחל אשלים, ביוני 2017, שנגרם בשל קריסת סוללה של מאגר שפכים במפעל רותם אמפרט.

 

הנחל זוהם על ידי תכולת הבריכה של מימי תהליך ייצור החומצות, שזרמו בעוצמה גדולה לתוך נחל אשלים וגרמו לאסון אקולוגי חמור ביותר. כך, שליש מאוכלוסיית היעלים באזור נפגעה, כמו גם בעלי חיים נוספים ומיני צומח. הנחל עצמו, שהוא מסלול טיולים פופולרי ויפה במיוחד, נסגר למטיילים עד להודעה חדשה, כשההערכות הן, שהסגירה היא למספר שנים. שלוש שנים קודם לכן, שמורת עברונה נפגעה קשות מפריצת צינור נפט של חברת קצא"א, ועד עתה מוקדשים משאבים עצומים לשיקומה.

 

אסון אשלים ב-2017 (צילום: מארק כץ רשות הטבע והגנים) (צילום: מארק כץ רשות הטבע והגנים)
אסון אשלים ב-2017(צילום: מארק כץ רשות הטבע והגנים)

 

כיום, החוק בישראל אינו מאפשר לציבור לתבוע מפעלים מזהמים על פגיעה בטבע, מפני שפגיעה אינה מוגדרת בחוק כ"מפגע סביבתי". זיהום אוויר, זיהום קרקע, או זיהום מים, הינם מפגעים סביבתיים, אולם, פגיעה בערכי טבע מוגנים, אינה נחשבת כמפגע סביבתי. בחברה להגנת הטבע מציינים כי מדובר בעיוות בחוק הקיים. על כן, הצעת החוק היא פשוטה - תיכנס הגדרת פגיעה ב"ערך טבע מוגן" כמפגע סביבתי, שתאפשר לתבוע בגינו את המזהם.

 

ח"כ דב חנין בירך על העברת החוק למניעת מפגעים סביבתיים: "אסון אשלים נגרם כיוון שהאינטרס הכלכלי גבר וגובר על הכל. גם על הבריאות והסביבה שלנו. היכולת שלנו כחברה להילחם במזהמים מוגבלת בגלל התקציב הקטן של המשרד להגנת הסביבה והמספר הקטן של הפקחים. החוק הזו יאפשר אכיפה אזרחית כדי לתבוע את הנזק ולהיפרע מאלה שמסבים לנו נזקים כל כך גדולים".

 

מנכ"לית החברה להגנת הטבע, איריס האן, אמרה: "מהיום, יקבל הציבור את הכוח לבצע אכיפה סביבתית אזרחית, מרתיעה ונשכנית, במקרים של פגיעה בטבע. זהו צעד המשנה את כללי המשחק בשמירה על הטבע הישראלי. מהיום, ידע כל מפעל שפוגע בטבע, שהוא ישלם על כך ביוקר, גם אם הוא חזק, גדול וחושב שהוא כל יכול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מארק כץ רשות הטבע והגנים
היעלים נפגעו. אסון אשלים
צילום: מארק כץ רשות הטבע והגנים
מומלצים