שתף קטע נבחר

"חשוב שנאכל את הירקות שגודלו כאן"

השף חיים כהן מדגיש את החשיבות באכילת פירות וירקות מתוצרת מקומית: "מדובר בחלק חשוב בפאזל התרבותי של המדינה שלנו"

בשיתוף קנט

 

 

עבור רובנו, מזג האוויר הוא במקרה הטוב נושא לשיחה. אך עבור החקלאים מדובר בנושא בעל חשיבות כלכלית ואפילו קיומית. שינויי האקלים העולמיים ושינויי האקלים בישראל בפרט, הביאו לשינוי משמעותי באופי נזקי הטבע לגידולים החקלאיים ובעוצמתם.

 

גיא כחלון, חקלאי ממושב קלחים, הסמוך לנתיבות, משתף אותנו בחלק מהקשיים שמסכנים את פרנסתו. "חקלאות זה מקצוע מאוד קשה. לא הכל נתון בידיים שלך", הוא אומר. "בשנים האחרונות היו אירועי מזג אוויר קיצוניים רבים כמו: ברד בגודל של אגרוף, מבול של גשמים כבדים שלא עוצרים, התקפות חום כבד שעוצר את הפריחה וכמובן המון וירוסים ומחלות שלא היו בשנים האחרונות - ועם כל זה החקלאי צריך להתמודד".

 

בשנים האחרונות אנו עדים לכך שמזג האוויר הופך לקיצוני יותר, לבלתי צפוי ומאופיין באירועים נקודתיים ועוצמתיים מאוד, המסבים לחקלאות נזקים כבדים בזמן קצר. הצפי הוא שמזג האוויר הקיצוני אף יחמיר בשנים הקרובות והביטוח נגד נזקי הטבע של החקלאים - יעבוד שעות נוספות.

 

נזקים לחקלאות (צילום: יח
נזקים לחקלאות(צילום: יח"צ קנט)

 

כחלון מתאר לנו מציאות אכזרית של ניהול עסק כלכלי באווירה של קזינו, כשמזג האוויר ההפכפך והקיצוני של השנים האחרונות - הוא זה שטורף את כל הקלפים. "ביטוח נזקי החקלאות הוא הפיתרון היחיד להישרדות כלכלית של החקלאים", הוא אומר. 

 

מסיכום נתוני קנט, הקרן לביטוח נזקי החקלאות בשיתוף מדינת ישראל, עולה כי גורם הנזק המרכזי לחקלאים בשנים האחרונות היא הקרה. נזקי הקרה הינם נזקים שפגיעתם יכולה לגרום לנזקים מוחלטים לגידולים החקלאיים השונים. גורמי נזק משמעותיים נוספים שאירעו בשנה החולפת היו מחלות ומזיקים שגרמו להפחתה ביבול וכן נזקים שנגרמו מסערה, חום וברד.

 

האופנה הקולינרית הבינלאומית של "אוכל מקומי" לא פסחה על מדינת ישראל. חיים כהן, השף הוותיק והפופולארי, שמעריציו הרבים טוענים כי פיצח את סוד הטעם הישראלי טוען כי "החשיבות של החקלאות המקומית היא קודם כל תרבותית. חשוב מאוד שנאכל את הירקות שלנו, את העגבניות שלנו, חשוב מאוד שנגדל את מה שאנחנו אוכלים".

 

כחלון, בן למשפחת חקלאים ותיקה, רואה בענף החקלאות לא רק פרנסה אלא גם שליחות וציונות מעשית. "גם במדינה מתוקנת ומפותחת, החקלאות היא צורך קיומי ובטח במדינת ישראל, שנמצאת במצב בטחוני. מי שמחזיק את הגבולות במדינה הם החקלאים, אתה רואה את זה בגבול הצפון עם הלולים והביצים וכמובן בכל עוטף עזה ובצפון הנגב איפה שאני גר".

 

השף כהן שותף לאמונת החקלאים כי יש חשיבות לאומית לגידול תוצרת מזון מקומית וטרייה, אולם הוא מתייחס לנושא מזווית קצת שונה. "הציונות הקולינארית לא מתחילה במטבח הישראלי היא מתחילה בתוצרת המקומית", הוא אומר. "מדובר בחלק חשוב בפאזל התרבותי של המדינה שלנו. באיטליה אתה אוכל במסעדה בכפר מסוים, יגישו לך שעועית לבנה וידגישו בגאווה שמדובר בשעועית שגדלה בכפר המסוים הזה - זה מהכפר שלנו! יש גאווה, יש פטריוטיזים על המקום שלנו! במטבח הישראלי חייבת להיות ציונות קולינארית והיא מתחילה מהתוצרת הישראלית!"

 

בשיתוף קנט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
השף חיים כהן
צילום: ירון ברנר
מומלצים