שתף קטע נבחר

גילוי של פעם בחיים

מעבדתו של פרופ׳ דורון שבת באוניברסיטת תל אביב עוסקת בפיתוח של חומרים כימולמיניסנטים (פולטי אור) חדשניים המיועדים לפעול בסביבה מימית. לפני שנתיים קבוצת סטודנטים גילתה מדוע מים מכבים את פליטת האור, ובאמצעות פריצת הדרך עלתה היכולת לטפל במחלות קשות. ביקרנו במעבדה

בשיתוף אוניברסיטת תל אביב

 

 

מעבדתו של פרופ׳ דורון שבת עוסקת בפיתוח של חומרים כימולמיניסנטים (פולטי אור) חדשניים המיועדים לפעול בסביבה מימית. חומרים אלו משמשים להכנת חיישנים מולקולרים באופן מודולרי לגילוי והדמיה של מאפיינים ביולוגים הקשורים לסרטן, זיהוי בקטריות פטוגניות ועוד. קבוצת החיישנים שפותחה לאחרונה במעבדתו של פרופ׳ דורון שבת, הינה בעלת יכולת זיהוי מהרגישות ביותר אשר ידועות כיום. ביקרנו במעבדה. צפו בווידיאו בראש הכתבה.

 

"בעקבות בעיה שהתעוררה לפני 20 שנה שבה גילינו שמים "מכבים" את האור שנפלט מחומרים כימיים, הצלחנו לפני שנתים עם צוות סטודנטים שנמצא כיום במעבדה להבין את הסיבה למה מים מכבים את פליטת האור", מספר פרופ' דורון שבת, מהמעבדה לחקר כימיה ביו-אורגנית, בפקולטה למדעים מדויקים באוניברסיטת תל אביב. "החומרים שלנו היום פולטים אור במים פי 3,000 יותר מאשר היה ידוע לפני פריצת הדרך שלנו. זוהי פריצת דרך ברמה בינלאומית. זאת הייתה הרגשה בהחלט עילאית", הוא אומר.

  

מעבדה לחקר כימיה ביו-אורגנית ()
"החומרים היום פולטים אור במים פי 3,000 יותר מאשר היה ידוע לפני פריצת הדרך".

 

"אנחנו מתעסקים במחקר שנקרא כימיה ביו-אורגנית", מסביר פרופ' שבת. "במחקר כזה אנחנו מכינים חומרים שישימים לעבודה בסביבה מימית. למה חשוב שזו תהיה סביבה מימית? כי כל האפליקציות הביולוגיות - אם זה תאים, רקמות, אם זה אנשים, רוב גופנו בנוי ממים ולכן אנחנו רוצים שהחומרים שלנו ידעו לתפקד בסביבה מימית".

 

מזרזים הליכים באמצעות הטכנולוגיה

הטכנולוגיה שאותה מנסים לפתח במעבדה מיועדת לזיהוי של כל מיני חומרים שקשורים בכל מיני תופעות שחשובות לנו ביומיום. "אנחנו יכולים לקחת תאי סרטן ולהבדיל ביניהם לתאים נורמלים באמצעות גורם מסוים שנמצא בתאי סרטן", מציין פרופ' שבת. עד היום, לדבריו, אם היו רוצים לאבחן סלמנולה או ליסטריה היו שולחים דוגמת מזון נגועה למעבדה - ולקח בין יומיים לחמישה ימים לקבל תשובה. "באמצעות הטכנולגיה שלנו נקבל תשובה תוך שש שעות".

 

מעבדה לחקר כימיה ביו-אורגנית ()
פרופ׳ דורון שבת.
 

 

"מחקר הוא בדרך כלל עבודה שמלווה באכזבות ותיסכולים, ושפעם בכמה זמן קורה הדבר הנדיר שקרה אצלנו במעבדה, מן הסתם יש הרבה סיפוק. גילוי כזה יכול לקרות פעם או פעמיים בחיים, לא יותר".

  

בשיתוף אוניברסיטת תל אביב


פורסם לראשונה 07/01/2019 08:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים