שתף קטע נבחר

איך גישור בגירושין יעזור לילדיכם?

פירוק המשפחה הוא שבר גדול, בין אם הזוגיות כללה מריבות וצעקות, ובין אם כביכול התנהלה על "מי מנוחות". קיבצנו חמש סיבות שכדאי לבחור בגישור, בעיקר למען הילדים

פירוק המשפחה הוא שבר גדול בחיי כל משפחה, בין אם הזוגיות כללה מריבות וצעקות, ובין אם כביכול התנהלה על "מי מנוחות" או שתיקה רועמת, עדיין מדובר באירוע מכונן ולא פשוט.

 

ברגע שמעורבים ילדים, הפירוק של התא המשפחתי משפיע לא רק על בני הזוג אלא בראש ובראשונה על הילדים. כמעט בכל גיל הילדים חווים שבר גדול. יש הרבה בילבול, חוסר הבנה, תחושת הביטחון מתערערת ועימה גם מגיעים רגשות אשמה ופחד.

 

ליצור הסכם יסודי ומקיף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ליצור הסכם יסודי ומקיף(צילום: shutterstock)

תהליך של גישור בין ההורים יכול לעזור לילדים להתגבר ולצמוח מהמשבר:

 

1. ניקוז האמוציות בחדר הגישור

כעסים צפים על פני השטח עם הזמן ויש לא מעט סוגיות לדון בהן טרם מגיעים להסכם. חשוב לתת מקום לכל הרגשות הללו, אשר כל אחד מהצדדים חווה, עוד טרם חותמים על הסכם הגירושין.

 

מכיוון שזו משימה נפיצה ומאד לא פשוטה, רצוי להסתייע במגשר שהינו צד שלישי מיומן ומקצועי, וכמובן אובייקטיבי, שביכולתו לעזור לצדדים לומר את אשר על ליבם מבלי שהדבר יביא לפיצוץ התהליך.

 

המגשר ישמע את הצדדים לסירוגין וגם ביחד, ייתן יד ויעזור להם לעבד את הרגשות טרם חתימת הסכם הגירושין. כמובן שהדבר יאפשר להורים לספק לילדים תחושת ביטחון ואף יאפשר להם להשפיע לטובה על איך הילדים יחוו את הגירושין כבר בשלביהם הראשונים.

  

 

2. יסודיות תסייע בחיים שאחרי הגט

יש הרבה נושאים שחשוב להכריע ולהסכים לגביהם בעת גירושין. בגישור אנו מתעכבים על כל עניין ועניין מקטן ועד גדול, במטרה להגיע להסכם יסודי ומקיף, שיסיע לבני הזוג לעבור את המשוכות השונות בהן יתקלו ביום יום שאחרי הגט, בחיי השגרה החדשים כגרושים - הסדרי שהייה, מזונות, חשבונות, משמורת ועוד.

 

כל עוד הכל זורם על מי מנוחות בין ההורים הגרושים, אין שום צורך להוציא את ההסכם מהמגירה, אולם במחלוקת הראשונה שתצוץ, חשוב שלהורים הגרושים יהיו מנגנונים להגעה להסכמות והגדרת גבולות גזרה ברורים בכל נושא ועניין הנובע מהגירושין - כל זה נמצא בהסכם אליו מגיעים בגישור.

 

זכור לי מקרה בו פגשתי אישה, שסיימה שנתיים מוקדם יותר הליך גישור גירושין אצלי. שמחתי לשמוע שהיומיום מתנהל עם תקשורת טובה בינה לבין הגרוש, אולם עוד יותר מכך שימח אותי להבין ממנה שהיתה להם מחלוקת בנושא נסיעה לחו"ל של הגרוש והם הסתייעו במנגנון שהיה בהסכם, והצליחו להימנע מריב גדול ביניהם בעניין זה.

 

קראו עוד:

להודיע לילדים על גירושין - שלב אחר שלב 

הוואטסאפ המשפחתי של הורים גרושים

ניכור הורי: "מרגישים כמו הורים שכולים לילדים חיים"

 

3. ההורים הם המשענת של הילדים

ככל שההורים יהיו ברורים עם הילדים בסדר החיים החדש, כך הילדים ייכנסו בקלות ומהירות יחסית, לתלם שההורים התוו עבורם. את פרטיו של ה"סדר החדש" הזה חשוב להגדיר ביסודיות על כל מרכיביו, וזאת נעשה בחדר הגישור.

 

כשהילד רואה שההורה מבולבל, משנה את התנהגותו ולא עיקבי בסדר היום ובהתנהלות, הרי שזה בהחלט יכול לפורר את המשענת עליה הוא נשען. ברגע שההורה, יחד עם הקושי שלו, מעביר סדר ברור בכל תחומי החיים, הילד, צולח איתו את הקושי ומסתגל יחסית מהר לדפוסי החיים החדשים. 

 

לעזור לילדים להסתגל לדפוסי החיים החדשים  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לעזור לילדים להסתגל לדפוסי החיים החדשים (צילום: shutterstock)

4. בשום מקרה אל תכניסו את הילדים לקונפליקט

אסור להכניס את הילדים לקרע בין ההורים, ויש לזכור כי מבחינתם תמיד יש אמא ויש אבא. הורים שמפנימים זאת ויוצאים לדרך החדשה, תוך ששומרים על כבוד ההורה השני, יטיבו עם ילדיהם בצורה כה משמעותית, וישפיעו על יכולתם להתמודד עם המשבר כיום, ואת התוצאות של הדבר יראו שנים קדימה.

 

הילדים לומדים שגם אם יש משבר יוצאים ממנו, ואולי אפילו טוב יותר. הם לומדים על עצמם ועל יכולתם להתמודד עם נקודות מורכבות בחייהם, ועל המסוגלות והכוח הפנימי שיש להם.

 

חשוב להפגין חזית אחידה של שני ההורים מול הילדים, מרגע ההודעה על ההחלטה להתגרש, ועד הדברים הקטנים ביומיום - לקבל החלטה יחד אם להיענות לדרישת הילד לטלפון כזה או אחר, איך לענות לילד שאומר היום אני לא רוצה ללכת לאמא/אבא, ולקלוט מתי הוא מנסה לעשות מניפולציה על ההורים ועוד.

 

5. השפעה על מודל זוגיות ומשפחה

לאופי וסגנון הפרידה יש יכולת להשפיע עמוקות על נפשם של הילדים, ולהכריע אם הם יעברו את גירושי הוריהם כטראומה ושבר מרסק שיישאר עימם שנים קדימה או כמשבר זמני, אשר בחלוף שלב השיא שלו, יצליחו לחזור לחייהם ולהשתמש במשאביהם וביכולות שלהם.

 

האופן בו ההורים יתגרשו, הדרך, התהליך והיכולת של ההורים להתמודד עם הרגשות שלהם עצמם, ישפיעו במישרין על חוויית הילדים, ואף יכריעו איך ייראו מערכות היחסים הזוגיות של הילדים בעתיד.

 

הכותבת היא עו"ד ומגשרת העוסקת בדיני משפחה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תכניסו את הילדים לקונפליקט בינכם
צילום: shutterstock
מומלצים