שתף קטע נבחר

תושבים בשרון עתרו: "רעש וחשש מקרינה ממערכת 'קלע דוד' ליד בתינו"

תושבי מושב שמרוחק פחות מקילומטר מסוללה ליירוט רקטות טוענים כי נאמר להם שהמערכת הוצבה בבסיס סמוך באפריל האחרון "באופן זמני". מחשש לסכנות בריאותיות, ובכללן קרינה מהמכ"מים, עתרו התושבים לבית משפט כדי לחשוף הסכם שעוסק בהגנה עליהם: "זלזלו באיכות החיים ובבריאות שלנו"

 

מערכת שרביט קסמים ()
הסוללה בבסיס הסמוך

תושבים במושב באזור השרון עתרו לבית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה, בדרישה לחייב את המועצה האזורית מנשה ואת איגוד ערים איכות סביבה שרון-כרמל להעביר לידיהם הסכם שנחתם בין המועצה לבין משרד הביטחון. ההסכם עוסק בהגנה על התושבים מפני קרינה ורעש בבסיס סמוך, שבו מותקנת מערכת "קלע דוד" (לשעבר "שרביט קסמים") הכוללת מכ"מים רבי עוצמה.

 

לדברי התושבים, הסוללה הועברה לבסיס בחודש אפריל האחרון "באופן זמני", ומאז מייצרת רעש חזק במיוחד. כמו כן חוששים התושבים מקרינה, היות שהמכ"מים בבסיס מכוונים לבתיהם.

 

את העתירה הגישו עורכי הדין אורן כ"ץ ויוני שליו ריבה ממשרד יוסף ישורון ושות', המתמחה באיכות סביבה ותכנון ובנייה. תחילתה של הפרשה המתוארת בעתירה בשנת 2003, כאשר בבסיס באזור השרון הוצבה סוללת "חץ". במסגרת בוררות בין המועצה לבין משרד הביטחון, שאותה ניהל חבר הכנסת לשעבר חגי מרום, הוחלט על שורה של צעדים שחלקם יינקטו על ידי המועצה - על פי המלצות של איגוד הערים - וחלקם על ידי משרד הביטחון.

 

בין השאר הוחלט כי המועצה תרכוש שני מכשירים לניטור קרינה, וכי המשרד יקים גדרות נגד רעש בין הבסיס לבתי התושבים. בידי התושבים דף אחד מתוך ההסכם, והם דורשים כאמור לחייב את המועצה ואת איגוד הערים לחשוף את ההסכם במלואו. על פי העתירה, קיים חשש משמעותי כי דבר מההחלטות לא יושם.

 

"המערכת יוצרת רעש בלתי סביר" 

בחודש אפריל האחרון, טוענים העותרים, הועברה לבסיס מערכת שמטרידה ומרעישה יומם ולילה. "בתחילה נמסר לתושבים הסמוכים לבסיס כי המערכת הועברה באופן זמני", מתואר בעתירה. "האופן הזמני התארך, חודשים נקפו וחלפו והמערכת המשיכה בשלה ונטעה יתד ורגל במקום. בשל הרעשה זו פנו העותרים למועצה וביקשו את עזרתה, שעה שהמשרד להגנת הסביבה קבע באופן במפורש כי המערכת יוצרת רעש בלתי סביר.

 

"רעש זה לא היה צריך להפתיע איש, שעה שהמערכת הועברה מאזור חיפה, לאחר שגם שם התלוננו התושבים שגרו בסמוך על רעש בלתי נסבל".

 

התושבים מציינים בעתירה כי "על אף שברור היה לכול שמדובר במערכת מטרידה, מפיצת קרינה ומרעישה, והיא הועברה בשל כך למקומה החדש, עדיין בחרו למקמה בסמיכות לבתי תושבים במושב, ללא שום חיץ או הגנה מקרינה ומרעש. סתם כך, תוך זלזול באיכות החיים של התושבים וגם בבריאותם".

 

בהמשך מתארים התושבים מסכת של סחבת וגלגול אחריות, הן במערכת הביטחון והן ברשויות המקומיות. כשפנו למשרד הביטחון, נאמר להם כי הנושא הועבר לנציב פניות בצה"ל, אך דבר לא השתנה מאז. בבדיקה מול חיל האוויר, שהבסיס באחריותו, נאמר לתושבים כי הכתובת היא אגף התכנון.

 

אחרי שפנו למועצה, התבקשו התושבים לפנות לאיגוד ערים לאיכות סביבה ואלה הפנו אותם בחזרה למועצה. בהזדמנויות אחרות טענו במועצה כי מדובר במסמכים מסווגים.

עורך דין אורן כץ עורך דין יוני שליו- ריבה (צילום: אלוניס  )
עורכי הדין כץ ושליו-ריבה(צילום: אלוניס )

בנוסף, בדיקה שערך המשרד להגנת הסביבה במושב (והן בבסיס עצמו) העלתה עוצמת רעש גבוהה במושב, ובדו"ח מציין המהנדס מטעם המשרד כי מדובר ב"רעש בלתי סביר" וכי על הצבא לטפל במקור הרעש.

 

בדיקה אחרת שנועדה לבדוק את קרינת המכ"מים העלתה תוצאת 0, שלפיה המכ"מים לכאורה כלל אינם משדרים. המומחית מהמשרד להגנת הסביבה ציינה בדו"ח כי "הדבר תמוה". בנוסף, לדברי העותרים, בשיחות בעל פה אמרה המומחית כי המערכות הצבאיות משדרות בתחום תדרים ובפולסים שאינם נקלטים בהכרח במכשירי המדידה של המשרד לאיכות הסביבה.

 

העותרים צירפו מסמכים, ובכללם צילומי אוויר של המרחק בין המתקן למושב - פחות מקילומטר. כמו כן צורפו צילומים שמעידים כי המכ"מים מכוונים היישר לבתי המושב, ולא מוטים ב-60 מעלות כפי שהם אמורים להיות.

 

מהמועצה האזורית מנשה ואיגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון-כרמל נמסר כי הם מטפלים בנושא מול משרד הביטחון.

 

בתגובה נאמר כי "בנוגע לרעש הוסכם כי המתקן יועבר מהמקום, אך משרד הביטחון דחה את מועד ההעברה מסיבות מבצעיות. המועצה והאיגוד יוסיפו לפעול עד להסדרת נושא זה. לגבי הקרינה נערכו כמה בדיקות על ידי אנשי מקצוע שמהן עלה כי אין קרינה חריגה. נציגי המועצה ואנשי המקצוע של האיגוד נפגשו בשבוע שעבר עם ועד המושב - המייצג את התושבים - ועדכנו אותו על הפעולות שנעשו וייעשו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים