שתף קטע נבחר

תוכנית של קק"ל מאיימת לפגוע בטבע בעוטף עזה

חיות נדירות נמצאות בסכנת הכחדה בעקבות תוכנית של קק"ל, שמתכננת להסב את השטחים הטבעיים בחולות הסמוכים לנתיב העשרה לשטחי חקלאות וחממות. קק"ל: "השטח יספק תעסוקה לתושבי האזור"

קק"ל מקדמת תוכנית לגריעת 800 דונם של שטחים טבעיים, חשובים וערכיים, בחולות נתיב העשרה מצפון לרצועת עזה, על מנת לייעד אותם לחקלאות וחממות. החברה להגנת הטבע הגישה התנגדות רשמית לתוכנית לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, בטענה כי מדובר בשטחים נדירים, שבהם יש מינים רבים של בעלי חיים וצמחים מיוחדים, שחלקם בסכנת הכחדה. בחברה אומרים כי אין כל סיבה לפגוע בשטחים החוליים האלה, שבהם בעלי חיים רבים, לטובת חקלאות, בזמן שיש שטחים רבים ממערב ומצפון לנתיב העשרה, שבהם יש חממות ריקות ונטושות.

 

גרביל במחילה (צילום: אבישי שלמה, החברה להגנת הטבע)
גרביל במחילה(צילום: אבישי שלמה, החברה להגנת הטבע)

 

התוכנית של קק"ל נקראת "יער פארק חופי חולות נתיב העשרה" והיא כוללת שטחים לשימור, אבל גם לא מעט שטחים שאמורים לעבור לחקלאות. התוכנית נערכה בתיאום עם קק"ל למושב נתיב העשרה ומשרד החקלאות.

 

חולות נתיב העשרה, הם מערכת אקולוגית עשירה וחשובה, שקיימים בה מינים רבים של צמחים ובעלי חיים אנדמיים לישראל, שחלקם בסכנת הכחדה. החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים הגישו התנגדות לתוכנית: "על החולות צריך לשמור גוף שיש לו יכולות לכך, כמו רט"ג. התכנית של קק"ל תפגע בטבע הייחודי והנדיר שבחולות"

מריון (צילום: אבישי שלמה, החברה להגנת הטבע)
מריון(צילום: אבישי שלמה, החברה להגנת הטבע)

 

שנונית חולות (צילום: ד
שנונית חולות(צילום: ד"ר בעז שחם)

נחושית חולות (צילום: ד
נחושית חולות(צילום: ד"ר בעז שחם)

 

"המערכת האקולוגית של חולות מישור החוף, שחולות נתיב העשרה נמנים עליהם, נתונה בסכנת הכחדה חמורה. רוב שטחי החולות במישור החוף כבר הוסבו לפיתוח, בעיקר בינוי וחקלאות, או שהם מאויימים על ידי כרייה בלתי חוקית והפרות שונות", נכתב בהתנגדות שהגישה החברה להגנת הטבע. "על פי רשות הטבע והגנים, רק 12.5 אחוז משטחי החולות במישור החוף, הם מוגנים כשמורת טבע, או גן לאומי. התוכנית המדוברת מציעה להסב חלקים ניכרים מבית הגידול הזה, לחקלאות והיא מבקשת לגרוע כ- 40 אחוז משטחי החולות, לצורך זה".

 

גם רשות הטבע והגנים הגישה התנגדות לתוכנית. "חולות נתיב העשרה הינם בית גידול חולי במישור החוף של ישראל, הנתון בסכנת הכחדה, כתוצאה מכרייה בלתי חוקית, בינוי, הכשרת שטחים לחקלאות פיתוח ותשתיות", נכתב. "שטחי החקלאות הקיימים כיום במושב נתיב העשרה, אינם מנוצלים במלואם, ובערך 50 אחוז מהשטחים, אינם מאוכלסים כלל או שיש חממות מוזנחות".

החממות הנטושות בעוטף עזה (צילום: עמית מנדלסון, החברה להגנת הטבע)
האזור שבו התוכנית צריכה לצאת לפועל(צילום: עמית מנדלסון, החברה להגנת הטבע)

בחוות דעת אקולוגית, שצירפה החברה להגנת הטבע להתנגדות, מפורטים החי והצומח במערכת האקולוגית העדינה הזו. ישנם 11 מינים אנדמיים של צמחים, המהווים כ-20 אחוז מכלל מיני הצמחים האנדמיים בארץ. בנוסף, בחולות קיימים חמישה סוגים של יונקים קטנים, מתמחי חולות, שאינם מתקיימים בבתי גידול אחרים דוגמת גרביל חולות, גרביל החוף, ירבוע החולות, מריון החולות וקיפוד חולות. בחולות ישנם גם זוחלים רבים, חלקם אנדמיים ונמצאים בסכנת הכחדה. ביניהם כח אפור, נחל חולות, נחושית חולות, שנונית חולות ושנונית ארוכת כף.

 

אם לא די בכך גם בנתיב העשרה אומרים שהתוכנית אינה רלוונטית עבורם. "על פי החלטת הולנת"ע אין זכויות בנייה לתוכנית הזו. לא יוקמו בשטח זה חממות. במסגרת הדיונים שמקיים המושב עם רשות מנהל מקרקעי ישראל לצורך השלמת המשבצת של המושב הוחלט בשלב זה לא לקדם את התוכנית לאור בעיות אקולוגיות וטופוגרפיות רבות".


החממות הנטושות בעוטף עזה (צילום: עמית מנדלסון, החברה להגנת הטבע)
(צילום: עמית מנדלסון, החברה להגנת הטבע)

 

החממות הנטושות (צילום: דב גרינבלט)
החממות הנטושות(צילום: דב גרינבלט)

החממות הנטושות (צילום: דב גרינבלט)
החממות הנטושות(צילום: דב גרינבלט)

 

מקק"ל נמסר בתגובה: "השטח המדובר נמצא בצמוד לנתיב העשרה, יישוב אשר נתון לאירועי טרור מגבול רצועת עזה, ועיקר פרנסת המשפחות המתגוררות בו מתבססת על חקלאות. השטח מיועד כשטחי הרחבה לחקלאות עבור תושבי היישוב מה שיאפשר להם מקורות תעסוקה נוספים והרחבת ההכנסות".

 

עוד נמסר: "תוכנית השטח נקבעה בתיאום עם הרשויות המקומיות, משרד החקלאות, רמ"י וכל מוסדות התכנון הרלוונטיים לאחר שקק"ל ביצעה סקר אקולוגי מקיף, שבו נקבע כי זהו השטח המתאים ביותר לפיתוחים חקלאים באזור, תוך צמצום הפגיעה במרחב האקולוגי הקיים במקום. מדובר בפעילות חשובה נוספת של קק"ל לפיתוח המרחב הכפרי ופיתוח החקלאות בפריפריה הישראלית, וביישובי עוטף עזה בפרט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישי שלמה, החברה להגנת הטבע
גרביל חולות
צילום: אבישי שלמה, החברה להגנת הטבע
מומלצים