שתף קטע נבחר

משאל היסטורי בפיליפינים על אוטונומיה למוסלמים

אחרי 120 אלף הרוגים: למוסלמים במינדנאו צפוי לקום מחוז אוטונומי עם סמכויות נרחבות. הם יצטרכו לזנוח את החלום על מדינה עצמאית באזור, שבו הם רואים את מולדתם ההיסטורית

קרוב לשלושה מיליון איש באי מינדנאו שבדרום הפיליפינים מצביעים היום (ב') במשאל עם על הפיכת האזורים באי שבהם גרים מוסלמים למחוז חדש בעל סמכויות אוטונומיות נרחבות – צעד שהוא חלק מהניסיון לשים קץ לכמעט חצי מאה של אלימות וטרור. מנהיגי המוסלמים באזור מציגים את הפתרון הזה כתשובה הטובה ביותר להתחזקות של דאעש באזור.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

משאל עם פיליפינים אוטונומיה מוסלמית (צילום: AP)
בקלפי בפיליפינים, היום(צילום: AP)

פיליפינים הפיליפינים משאל עם אוטונומיה מוסלמית מינדנאו ()

משאל העם הוא שיאו של תהליך השלום שמנהלת הממשלה במנילה עם "חזית השחרור האיסלאמית של המורו", ארגון המורדים המרכזי במינדנאו. בשנת 2014 חתמו הצדדים על הסכם שלום, אולם הוא נתקל בקשיים בקונגרס הפיליפיני ואושר רק בשנה שעברה. שורת התקפות אלימות, בהן נפילת העיר מראווי לידי חמושים הקשורים לדאעש ופיגועי תופת בדרום, איימו להכשיל את ההסכם.

 

על פי ההצעה המובאת במשאל, באזורים במינדנאו שבהם יש רוב מוסלמי יוקם המחוז האוטונומי בנגסמורו. מחוז זה יחליף את הישות המנהלתית הקיימת "האזור האוטונומי המוסלמי של מינדנאו", שרבים רואים בו ניסיון כושל שלא הוכיח את עצמו.

 

סוחרים ערבים הגיעו למינדנאו במאה ה-13, ומוסלמים רבים רואים באזור את מולדתם ההיסטורית. הפיליפינים, נזכיר, היא מדינה נוצרית קתולית ברובה. בעשרות שנות הלחימה על עצמאותם של המוסלמים באזור מינדנאו נהרגו יותר מ-120 אלף איש.

צבא הפיליפינים במינדנאו. עשרות שנים של אלימות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צבא הפיליפינים במינדנאו. עשרות שנים של אלימות(צילום: AFP)

תוצאות המשאל יתפרסמו ביום שישי, והפרשנים מעריכים כמעט בוודאות שהמהלך יאושר. אל-חאג' מורד איברהים, יו"ר ארגון המורדים המרכזי, אמר שוב ושוב כי יצירתה של רשות אוטונומית מוסלמית בת-קיימא באזור היא התשובה הטובה ביותר לארגונים האיסלאמיסטיים במינדנאו הקשורים לדאעש. "אנחנו יכולים להסיק פחות או יותר שכל הארגונים האלה נולדו כתוצאה מהתסכול מתהליך השלום", אמר מוראד ביולי, כשנשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה חתם על החוק הקובע את הקמתו של האזור האוטונומי.

 

ההסכם קובע כי המורדים מוותרים על שאיפתם להקים מדינה עצמאית, ובמקום זאת יקבלו אוטונומיה רחבה – גם אם כזו שאינה עונה על שאיפתם לזכות בישות פדרלית בתוך הפיליפינים, כזו שיהיו לה סמכויות נרחבות יותר מאלה שיינתנו להם כעת. לפי ההסכם המורדים החמושים, כ-40-30 אלף מספרם, יחדלו מפעולותיהם הצבאיות, ולמחוז האוטונומי יוקצו 1.3 מיליארד דולר לשנה לצורכי פיתוח.

 

מוראד קרא לקהילה הבינלאומית לתרום לקרן נאמנות שתסייע למורדים לעבור לחיים אזרחיים אחרי עשרות שנים של פעילות צבאית. "אנחנו מאמינים שמשאל העם הזה יהיה המפתח לחיים של שלום", אמרה גהרי ארייה, מורה מקומית, שהצביעה היום בעד ההסכם. לדבריה אף שההסכם אינו מושלם – "הוא כמעט מושלם".

משאל עם פיליפינים אוטונומיה מוסלמית (צילום: AFP)
חטיפות ודרישות לכופר. מצביעים בפיליפינים(צילום: AFP)

מאות שנים של כיבוש – בתחילה על-ידי הספרדים ואחר-כך על-ידי כוחות קולוניאליים אמריקניים ששלטו בפיליפינים – הפכו בהדרגה את המוסלמים למיעוט במינדנאו והציתו סכסוך על שטחים, משאבים וחלוקת הסמכויות הפוליטיות. התקוממויות של המוסלמים שדרשו את השלטון באזור לעצמם דוכאו ביד קשה, ורק העמיקו את השנאה.

 

את חוסר הביטחון במינדנאו והסביבה מגבירים שלל כלי הנשק והארגונים החמושים הפועלים באזור. הם מבצעים חטיפות ודורשים כופר, ובכסף משתמשים כדי לשרוד. אחד הארגונים האלה הוא ארגון אבו סייף האכזרי, שאינו חלק מתהליך השלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים