שתף קטע נבחר

ישלמו את המחיר? המכינות לא קיבלו כספים לחיילים המשוחררים

משרד הביטחון לא העביר למכינות הקדם אקדמיות תקציבים שמיועדים לחיילים המשוחררים. מוסדות אקדמיים טוענים שהם ייאלצו לגבות תשלום מהחיילים. משרד הביטחון: "בימים הקרובים יועברו התשלומים לכל הזכאים לסיוע במלגת לימודים"

 

כ-12 אלף חיילים משוחררים לומדים כיום במכינות הקדם אקדמיות. אילוסטרציה (צילום: אלעד רן) (צילום: אלעד רן)
כ-12 אלף חיילים משוחררים לומדים כיום במכינות הקדם אקדמיות. אילוסטרציה(צילום: אלעד רן)

החיילים המשוחררים ישלמו את המחיר? על רקע טענות לקשיים תקציביים, הקרן והאגף לחיילים משוחררים במשרד הביטחון לא העבירו מתחילת השנה כספים למימון לימודיהם של חיילים משוחררים במכינות הקדם אקדמיות. מבדיקת ynet עולה כי בכמה מוסדות אקדמיים בהם פועלות המכינות שוקלים בימים אלה לגבות לראשונה את התשלום מהחיילים, וזאת על רקע טענות למצוקה קשה הנובעת מהיעדר התקציבים שהובטחו.

 

כ-12 אלף חיילים משוחררים לומדים כיום במכינות הקדם אקדמיות, ושכר הלימוד בהן עומד על 12 אלף שקלים. המכינות הקדם אקדמיות פועלות בכ-40 מוסדות אקדמיים ומיועדות לתלמידים שאינם בעלי תעודת בגרות, או לתלמידים שמעוניינים לשפר את תעודת הבגרות שלהם כדי לעמוד בתנאי הסף של המוסד האקדמי. משרד הביטחון מעניק מידי שנה מלגות לחיילים משוחררים שלומדים באותן מכינות על פי קריטריונים של מצב סוציו-אקונומי וסוג שירות. עד לאחרונה, לוחמים ותומכי לחימה קיבלו באופן אוטומטי מימון מלא, אולם השנה תומכי לחימה התבקשו לראשונה להוכיח את מצבם הסוציו-אקונומי.

 

בנוסף, משרד הביטחון מעניק גם דמי קיום לתלמידים הלומדים במכינות הקדם אקדמיות. ב-2016 עברו המכינות לאחריות המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) והוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) הפועלת במסגרתה, כחלק מרפורמה כוללת בתחום המכינות שהביאה גם לגידול בתקציב הנדרש להפעלת המכינות.

 

"ייתכן שניאלץ לגבות תשלום"

כשנתיים לאחר תחילת הרפורמה ולקראת תחילת שנת הלימודים הנוכחית, גילו המוסדות האקדמיים המפעילים את המכינות, ובהן מכללות ואוניברסיטאות רבות, כי הקרן והאגף מתקשים בהעברת התשלומים עבור שכר הלימוד של התלמידים. בדיקה נרחבת בעניין העלתה כי רבים מאותם מוסדות לא קיבלו עד כה תקציב בכלל.

 

"בשנת הלימודים תשע"ט יחולו שינויים במימון תלמידי המכינות הקדם אקדמיות הממומנים על ידי האגף והקרן לחיילים משוחררים", נכתב בהודעה מטעם משרד הביטחון שקיבלו המוסדות האקדמיים לפני פתיחת שנת הלימודים. בחודש נובמבר, זוהר אביטן, יו"ר ועד מנהלי המכינות כתב למשרד הביטחון, כי "בתקופה האחרונה חלו שינויים בהתנהלות משרד הביטחון מול המכינות באופן הפוגע בחיילים המשוחררים, שכולנו רוצים לפעול לטובתם".

 

גורמים בחלק מהמוסדות האקדמיים סיפרו לאחרונה ל-ynet כי לא נתקלו בעבר בעיכוב מהסוג הזה בקבלת התקציבים ממשרד הביטחון, וכי הדבר מקשה על המשך הפעילות שלהם. "החיילים המשוחררים לא יודעים שלא תהיה לנו ברירה וייתכן שניאלץ לגבות מהם תשלום לראשונה", אומר אחד מהם. "אנחנו מנסים למצוא פיתרון לעניין הזה כבר מתחילת השנה, ולא ברור למה לא קיבלנו את הכסף".

 

"לטענת הקרן, יש כל מיני בעיות עם העברות הכספים על רקע בעיות של קשיים תקציביים", אמר אביטן ל-ynet. "יש התדיינות סביב עניינים של מימון תלמידי המכינות על פי חוק החיילים המשוחררים, ויש טענות לצמצום התמיכה. יכול להיות שהמוסדות יצטרכו בקרוב לבקש תשלומי שכר לימוד מהתלמידים".

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "בימים אלה הקרן והאגף לחיילים משוחררים פועלים לחלוקה של התקציב לשנת הלימודים תשע"ט למכינות הקדם האקדמיות, למכללות הטכנולוגיות ולהכשרה מקצועית, וזאת בהמשך לקבלת תקציב הקרן לשנת 2019 ממשרד האוצר. בימים הקרובים האגף והקרן יעבירו למכינות הקדם אקדמיות את התשלומים עבור כל החיילים המשוחררים הזכאים לסיוע במלגת לימודים מתחילת שנת הלימודים תשע"ט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים