שתף קטע נבחר

חתונה אדומה

הבחירות בישראל נקבעו לתשעה באפריל, אבל מה הוא לוח הזמנים עד אז וכיצד הוא משפיע על השחקנים במגרש הפוליטי הסוער? לקראת השבועות המסקרנים ביותר במירוץ הישראלי לכנסת, קובי כהן עם העדכון השבועי

הכנסת יצאה לפגרה, ורבים ממחברי הכנסת יצאו לדרך במירוץ האישי שלהם. לאן אתם שואלים?! להיבחר במקום גבוה ככל שניתן בבחירות הפנימיות שיתקיימו במפלגותיהם ויחרצו גורלות (או לפחות את גורלם הפוליטי).

 

כמי שגדולה על ערכי מדינה דמוקרטית, יפתיע אולי לגלות את הנתון שמצביע על כך שרק ארבע מפלגות בישראל מקיימות הליך של בחירות פנימיות לרשימה לכנסת. אלו מפלגות הליכוד, העבודה, מרצ והבית היהודי, כאשר במוסדות האחרונה שוקלים לבטל את הפריימריס השנה. זאת כמובן וכצפוי, לאור מצבה העגום בסקרים, פוסט נטישתם של נפתלי בנט, איילת שקד ושולי מועלם את המפלגה.

 

המפלגה הראשונה שתקיים בחירות מקדימות הינה מפלגת השלטון, הליכוד, אשר תקיים את הבחירות בחמישה בפברואר. אולי לא שמתם לב, אבל מפלגת הליכוד הינה מפלגה עם תחלופה גבוהה למדי של חברי כנסת וזאת בזכות שיטת הבחירות הפנימיות, אשר מחייבת כל מתמודד לכנסת שהתמודד במחוז בחירה (צעירים, נציגי איזורים בארץ - תל-אביב, ירושלים וכדומה) ונבחר לכנסת בבחירות הקודמות, להתמודד ברשימה הארצית בבחירות הנוכחיות.

 

ב-30 המקומות הראשונים יש מקום ל-12 מועמדים מהרשימה הארצית. זאת מאחר ויש הבטחת ייצוג לנשים, מקום לשיריון מועמד של יושב ראש המפלגה ונציגי המחוזות הנכנסים לרשימה החל מהמקום ה-19. לבחירות המקדימות בליכוד נרשמו סך הכל 78 מועמדים ברשימה הארצית (מתוכם ניתן לבחור 12 בפריימריז פתוחים של כלל חברי מפלגת הליכוד) ו-86 מועמדים בעשרה מחוזות (אותם בוחר מרכז הליכוד. ניתן לסמן חמישה מועמדים).

 

- ()
פריימריז במרצ. זנברג

 

התחרות בליכוד עזה ויצרית והלחץ מופעל בעיקר על יושבי השורות האחוריות בכנסת, קרי בעיקר בקרב חברי הכנסת אשר התמודדו במסגרת מחוזות הבחירה וכעת נדרשים להתמודד במסגרת הרשימה הארצית. השמות החמים אשר צפויים להתברג בראש הרשימה הפעם הם גדעון סער שחזר מפרישה זמנית, מירי רגב, גלעד ארדן, ישראל כץ ויולי אדלשטיין. לגבי אדלשטיין יהיה מעניין לראות האם החיכוכים שהיו לו עם משפחת נתניהו יפגעו בפופולריות שלו.

 

שבוע לאחר מכן, ב-12 בפברואר יתקיימו הבחירות המקדימות והמסקרנות במפלגת העבודה. בבחירות המקדימות יתמודדו סך הכל 44 מתמודדים על מקום ברשימה לכנסת. הסקרים אינם צופים גדולות ונצורות למפלגת העבודה, אשר מאבדת כשני שליש מכוחה (בכנסת הנוכחית למפלגת העבודה יש 24 מושבים בעוד שהסקרים חוזים לה בין שבעה לשמונה מושבים) ועל-כן חברי כנסת מכהנים רבים פרשו מהמירוץ. המפלגה, שבנתה את המדינה ושהיתה מגנט לגנרלים ואנשי אקדמיה התרוקנה ממועמדים "כבדים".

 

- ()
סער. חוזר בסערה

 

מצד שני, במצב הנוכחי ניתנת הזדמנות לכוחות חדשים ורעננים להכניס רגל בדלת. מועמדים כמו מיכל צ'רנובסקי - אשה חרדית צעירה, יאיא פינק, תומר פינס ואחרים, כולם צעירים חדורי אידיאלים. הכוכבים הצעירים של המפלגה יכולים להשתבץ במקום טוב ברשימה, הגם אם לא ריאלי, דבר אשר יסייע להם בהתמודדות עתידית. יש לזכור כי במפלגת העבודה יש הבטחת ייצוג לשתי נשים בכל עשירייה, שריון לנציג יושב הראש במקום השביעי ברשימה ושריון למזכ"ל המפלגה במקום ה-11, כך שצפוף מאד שם. השמות החמים הצפויים להתברג בראש הרשימה הם שלי יחימוביץ', איציק שמולי וסתיו שפיר. סביר להניח שחברי כנסת רבים המכהנים כיום, ימצאו את עצמם מחוץ לכנסת במידה ומצב המפלגה לא ישתפר לקראת הבחירות.

 

המפלגה האחרונה, נכון לעכשיו שמקיימת הליך של בחירות פנימיות היא מפלגת מרצ אשר הסקרים חוזים לה בין חמישה לשישה מנדטים. הבחירות המקדימות יתקיימו ב-14 בפברואר וגם שם צפוף מאד. למרצ הבטחת ייצוג של 40% לנשים בכל חמישיה, מה שאומר שעד למקום השישי ברשימה יהיו 3 נשים (יושבת ראש המפלגה, חברת הכנסת תמר זנדברג ועוד שתי נשים שיבחרו) וכן הבטחת ייצוג לבן מיעוטים. וכך, הלכה למעשה, הגברים מתמודדים על אחד משני מקומות ריאלים. למרצ חברי כנסת פעלתנים. חלק מהמועמדים הם בעלי פרופיל ציבורי גבוה יחסית. שלושה מזכ"לי תנועת שלום עכשיו לשעבר נמצאים ברשימה - מוסי רז, מזכ"ל המפלגה; אבי בוסקילה, אשר התמודד מול תמר זנדברג על תפקיד יושב ראש מרצ וזכה ל-29% אחוזי תמיכה ויריב אופנהיימר, אשר התמודד בעבר על מקום ברשימת העבודה לכנסת ומשך רוב שנותיו היה חבר מפלגת העבודה.

 

ומה קורה בשאר המפלגות? ובכן, במפלגות האחרות נקבעות הרשימות לכנסת על-ידי יושבי הראש או על-ידי וועדות מסדרות. יאיר לפיד, בני גנץ ונפתלי בנט נמצאים במירוץ לבניה או חיזוק הרשימות שלהם. יאיר לפיד מחפש חיזוק בטחוני שעשוי להוות שובר שיוויון למפלגתו מול זו של הלוחם העולה בני גנץ והוא בדמות רא"ל גבי אשכנזי. נפתלי בנט ממשיך בגיוס שמות מוכרים בקרב מחנה הימין ובני גנץ עסוק אף הוא בהרכבת רשימה למרות שבמקרה שלו, רבים מתדפקים על דלתו בשאיפה שיצרפם לרשימתו.

 

ככל הנראה, בעוד חודש מהיום, ב-23 בפברואר, היום האחרון להגשת רשימות המועמדים של המפלגות בבחירות לכנסת ה-21, נשמע על עוד שמות של מצטרפים למפלגות הגדולות וכן על איחוד כוחות. סיכוי גדול לאיחוד רשימות קיים בין יאיר לפיד (יש עתיד) לציפי לבני (התנועה) ובין בני גנץ (חוסן לישראל) לאבי גבאי (מפלגת העבודה). איחוד רשימות עשוי לסייע למועמדים לחזק את הרשימות ויתכן ויסייע בשכנוע קולות ימין רך להצביע לרשימות ה"מרכז", בסופו של דבר, למסרים של הקמפיינים יהיה חלק גדול ביותר בעיצוב התודעה הציבורית. נמשיך לעקוב מקרוב!

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים