שתף קטע נבחר

כך אתם הורסים את הלפטופ שלכם

מממשיכים להטעין את הלפטופ גם כשהסוללה מלאה, נתקלים בכבל ההטענה, מזלזלים בתיק מרופד ומטלטלים אותו כשהוא במצב שינה. אלו רק חלק מהדברים שאתם עושים ואשר הורסים את הלפטופ שלכם. אתר "המקצוענים" עם טיפים לתחזוקה ולשימוש חכמים יותר

גם לכם הסוללה של הלפטופ נגמרת תוך חצי שעה, חלק מהמקשים לא עובדים והמסך מלא בשריטות? אם אתם לא מקפידים על שימוש נכון, זה רק עניין של זמן עד שתצטרכו לשלוח את הלפטופ למעבדה או להחליפו בחדש. התיקונים עולים הרבה מאוד כסף ולא תמיד כלכליים. ומעבר לכך, זה לא הדבר הכי נחמד לגלות שחומרים ששכחתם לגבות נמחקו לנצח. ממה להיזהר ואיך להקפיד על תחזוקה חכמה? לפניכם העצות שיחסכו לכם הרבה כסף ועוגמת נפש.

 

במדריך זה נרחיב על נזקים שנגרמים לסוללה, לשקע הטעינה, לשברי מסך ולנזק שגורם טלטול של המכשיר. במדריך הבא נפרט על נזקים שנגרמים כתוצאה משפיכת נוזלים, אכילה ליד הלפטופ וניקוי לא נכון שלו.

 

צרכן עצבני (צילום: index open)
שוב נגמרה הסוללה תוך חצי שעה?(צילום: index open)

התקלה הנפוצה ביותר: נזק בלתי הפיך לסוללה

כשמו כן הוא, מחשב נייד אמור להיות נייד ולאפשר לכם להשתמש בו כשהוא אינו מחובר לחשמל. הבעיה: הטענה לא נכונה של הסוללה מקצרת את חייה תוך כמה חודשים של שימוש, ומונעת מכם את האפשרות להפעיל את המחשב ללא חיבור לחשמל.

 

"בלפטופים ישנים יותר, הסוללה היא סוללת ניקל-מטאל", מסביר יניב פוריאן מ-פי.סי.טק מחשבים באתר "המקצוענים". "הלפטופים החדשים יותר עובדים על סוללת ליתיום. ועדיין, למרות שסוללת הליתיום החדשה היא איכותית יותר, גם היא מוגבלת במספר מחזורי הטענה. לרוב היא מאפשרת בין 300 ל-1,000 טעינות מחזוריות (מאפס ל-100 אחוז הטענה), בהתאם לאיכות הסוללה. ממש כפי שבמכשיר הסלולארי מחליפים כל שנה-שנתיים את הסוללה, כך גם נצטרך להחליף בשלב מסוים את הסוללה של הלפטופ בשל בלאי טבעי שלה. מה שמאיץ את הבלאי של הסוללה הוא שהמחשב כל הזמן מחובר למטען. הדרך הנכונה והיעילה ביותר לעבוד עם לפטופ, היא להפסיק את ההטענה ברגע שהסוללה מלאה ולתת לה להתרוקן באופן טבעי. אחרת, אורך חיי הסוללה יתקצר משמעותית. אם עושים זאת מספר פעמים, זה לא נורא. אבל אם עובדים עם הלפטופ לאורך זמן כשהוא כל הזמן מחובר לחשמל, הסוללה תחזיק מעמד רק חצי שעה במקום 3 שעות, כעבור תקופה מסוימת".

 

לדבריו, "כיום, יש מחשבי פרימיום שיש להם חיישן, שמזהה את מצב הסוללה ומפסיק את ההטענה ברגע שהסוללה מלאה, ומגן עליה מפני הטענה רצופה. ואולם, למי שאין את החיישן הזה בלפטופ, מומלץ לשמור על הסוללה בכך שמקפידים לנתק את ההטענה באופן יזום".

 

צריך לזכור שבמקרה של נזק לסוללה, לרוב זה יקרה כשאתם כבר לא במסגרת תקופת אחריות היצרן. "היצרן נותן בדרך-כלל אחריות של 3 שנים ללפטופ, אבל אחריות של רק 3 חודשים עד שנה וחצי על הסוללה (משתנה מחברה לחברה)", מסביר אומר משה קאשי מאזר אלקטרוניקס בע"מ. "זה תיקון לא זול במיוחד, שכן סוללה יכולה לעלות כמה מאות שקלים ולעתים גם 1,000 שקל. אמנם יש סוללה תחליפית, אבל היא פחות מומלצת. לסיכום: אם אין לכם סוללה חיצונית שניתנת לשליפה ולהחלפה עם סוללה מלאה, הקפידו על ריקון מלא של הסוללה".

 

אם אתם לא יכולים להקפיד על הכלל ה'נוקשה' הזה, הקפידו לעשות זאת לפחות אחת לשבוע. "מומלץ לעבוד עם הסוללה כשהיא אינה בטעינה ולהקפיד לרוקן אותה עד הסוף, פעם בשבוע לפחות", ממליץ איציק ניסנוב מאיציק מחשבים באתר "המקצוענים". "הקפדה על ריקון הסוללה, ישמור על התפוקה שלה לאורך זמן".

 

עוד כתבות בנושא:

הכל על תיקון תקלות במחשב

מתי צריך להזמין טכנאי מחשבים ומתי לא? 

שדרוג מחשב: השדרוגים העיקריים

 

נקודה רגישה: החיבור שבין שקע הטעינה ללפטופ

"כששקע הטעינה מחובר ללפטופ חשוב מאוד להיזהר ולא לתת מכה באזור השקע, שכן זה גורם למגע לא טוב של השקע ולתקלות בהטענה", ממליץ ניסנוב. "החלפת שקע טעינה היא לא תיקון זול במיוחד ויכול להגיע גם ל-500 שקל עבור הלחמת שקע חדש. לכן, אם הלפטופ ישן במיוחד, זה הופך את התיקון ללא כלכלי ולכן כדאי להימנע ממנו".

 

   (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

זהירות, שביר: לא מקפידים על תיק מרופד ונתקלים עם הרגל בכבל הטעינה

בחיים המודרניים, כשהלפטופ מלווה אותנו לכל מקום: בין חדרי הבית, לעבודה, בנסיעות ובסביבת ילדים ובעלי-חיים – זה רק עניין של מזל עד שיקרה משהו למסך.

 

מהן הסיבות הנפוצות לשבר במסך המחשב? קאשי: "החלפנו כ"כ הרבה מסכים שנשברו בגלל רגע של חוסר תשומת-לב. זה יכול להיות בגלל שהלפטופ לא היה בתוך תיק איכותי ומרופד ונפל אמנם מגובה נמוך אבל בנקודת השבר של המסך. לכן, חשוב מאוד לא לחסוך בעניין תיק הנשיאה של הלטופ, בייחוד אם מדובר במכשיר יקר יחסית. פעמים רבות, הלפטופ נופל בגלל שהרגל נתקעת בכבל הטעינה של הלטופ ומושכת אותו לכיוון הרצפה (או שילד או בעל-חיים נתקלים בכבל). סיבה נוספת היא שילד זורק חפץ לכיוון הלפטופ, או שהמכשיר פשוט לא מונח בצורה טובה על המשטח ומחליק עם תזוזה קלה של היד (בעיקר אם הוא ממוקם בקצה שולחן או דלפק)".

 

האם תיקון מסך הוא כלכלי? קאשי: "לא תמיד. זה בהחלט יכול לעלות כמה מאות שקלים ואף 1,500 שקל במחשבים מתקדמים יותר. אם הנייד עלה 7,000 שקל, כמובן שהתיקון ישתלם. אם לעומת זאת המכשיר עלה כ-2,500 שקל והוא כבר כמה שנים בשימוש, לא תמיד התיקון כלכלי, שכן יכולות להתגלות תקלות ברכיבים פנימיים נוספים או בסוללה בהמשך".

 

   (צילום: shutterstock)
מה קרה לדיסק הקשיח שלי? (צילום: shutterstock)

טלטול של הלפטופ כשהמחשב דלוק יכול לפגוע בדיסק  

אמנם מחשב נייד אמור לאפשר לכם להתנייד איתו, אך מוטב להזיז אותו ממקום למקום כשהוא כבוי. אם אתם מעבירים בצורה לא אחראית את המחשב מחדר לחדר בעת שהוא דלוק (ואף במצב שינה), אל תתפלאו אם ייגרם נזק לדיסק הקשיח.

 

"זה רלוונטי בעיקר למחשבים ניידים ישנים עם דיסק קשיח שפועל באמצעות מחט מכאנית", מסביר קאשי. "כיום מרבית המחשבים החדשים נמכרים עם כונן קשיח מסוג SSD שעמיד יותר לתנודות ונענועים. אם אין לכם כונן SSD, היו הרבה יותר זהירים בעת הזזת המחשב. הקפידו לכבות ולהדליק אותו שנית גם אם אתם סטודנטים שעוברים עם המחשב דלוק מכיתה לכיתה במהלך יום הלימודים שלכם".

 

מה עלות החלפת הכונן הקיים לכונן SSD? "תוכלו להחליף כונן רגיל לכונן SSD, ובכך לא רק להגן על הלפטופ מפני טלטולים אלא גם לשפר משמעותית את הביצועים שלו ולאפשר לכם כונן קשיח שפחות ירעיש, תמורת 500-750 שקל", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "כאמור, אם המחשב ישן במיוחד, לא בטוח ששווה להשקיע בשדרוג מסוג זה. ואולם, אם הוא חדש יחסית, ואתם לא מתכננים להחליפו בקרוב, שווה לשקול לשדרג. מחיר זה אמור לכלול לרוב גם את מערכת ההפעלה. בכל מקרה, ערכו סקר שוק קצר לפני שאתם בוחרים טכנאי, והשוו מחירים".

 

במדריך הבא:  על נזקים שנגרמים כתוצאה משפיכת נוזלים, אכילה ליד הלפטופ וניקוי לא נכון שלו.

 

צריכים טכנאי מחשבים? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים