שתף קטע נבחר

סקוט קלי בישראל: "הייתי יכול להישאר עוד שנה בחלל"

האסטרונאוט ששהה 340 ימים רצופים בחלל הגיע לישראל לרגל שבוע החלל הישראלי. על הדרך לשרוד זמן רב בחלל, בדרך למשימה למאדים, הוא אמר: "מה שלמדנו הוא שאנחנו יכולים לעשות את זה פיזית"

 

 
סקוט קלי, המחזיק בשיא השהות הרצופה בחלל לאמריקני - 340 ימים, הגיע לישראל לרגל שבוע החלל הישראלי של סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה. במסיבת עיתונאים שקיים הבוקר (יום א') בפלנתניה בנתניה הוא התייחס לשאלה האם אדם יכול להחזיק מעמד בשהות ארוכה מאוד בחלל: "הייתי יכול להישאר בקלות עוד שנה בחלל, אם הייתה סיבה טובה לכך. זה תלוי באנשים".

 

המשימה של קלי הייתה לשהות כשנה בחלל, כחלק מניסוי לפני טיסה מאוישת למאדים. על הסיכוי של בני אדם להחזיק מעמד בטיסה כל כך ארוכה, הוא אמר: "ביליתי יותר זמן בחלל במשימת השנה בחלל שלי, מאשר משך הזמן שייקח לבני אדם להגיע למאדים. אני הייתי בתחנת החלל 340 ימים, המשימה למאדים תיקח בערך 200 ימים רק להגיע לשם. ואז צריך להעביר בערך שנה על פני השטח בשליש מכוח הכבידה של כדור הארץ, אז אני חושב שהזמן הזה שמעבירים על מאדים יעזור להתאושש מהמסע, ואז החזרה לכדור הארץ גם כן תימשך כ-200 ימים".

 

על השהייה הארוכה מאוד בחלל, הוא אמר: "מה שלמדנו הוא שאנחנו יכולים לעשות את זה פיזית, אחד האתגרים הוא קרינה. סופגים הרבה קרינה בתחנת החלל, ובמסע למאדים כנראה יספגו יותר. יש דרכים לפתור את זה עם מיגון נכון או עם האצה של תהליך ההגעה לשם, כדי שלא נישאר חשופים למשך זמן רב כל כך לקרינה. אבל אני חושב שאנחנו יודעים היום הרבה על המסע הזה. אני אצטט את מה שאח שלי מארק אמר: 'המסע למאדים הוא לא מדע טילים, הוא מדע המדינה'. הוא קשור בתמיכה הפוליטית של הציבור הרחב והמוכנות להשקיע במשימה מהסוג הזה. ככה מגיעים למאדים, עם כסף". 

 

קלי (54), אחד האסטרונאוטים המפורסמים בעולם - שפרש מנאס"א לאחר שסיים את המשימה הארוכה שלו בחלל, סיפר כי היה בחלל ארבע פעמים - פעמיים הגיע לשם במעבורת חלל ופעמיים בחללית סויוז ששוגרה מקזחסטן. הוא סיפר על התנאים בחללית הרוסית: "סויוז היא חללית קטנה ודוחסים בה שלושה אנשים. אין שם שעון ואי אפשר לדעת מתי ישגרו אותנו. פתאום שומעים בחור רוסי בכריזה - שאומר 'שיגור'". לדבריו, בניגוד למרווח הגדול במעבורות החלל האמריקניות, שהוצאו משימוש לפני כמה שנים, צפוף מאוד בתוך החלליות שמשגרת רוסיה לחלל. 

 

סקוט קלי בנתניה עם שר המדע וראש העיר נתניה (צילום: ירון דרוקמן)
סקוט קלי בנתניה עם שר המדע וראש העיר נתניה(צילום: ירון דרוקמן)

 

הוא דיבר על נסיוי התאומים עם אחיו התאום, מארק, גם הוא אסטרונאוט בנאס"א שהיה בעבר בחלל. "הוא 6 דקות מבוגר ממני. אנחנו דומים מבחינה גנטית. הוא היה 50 ימים בחלל, אני הייתי 500. הם מצאו דברים מעניינים בניסוי הזה. הטלמורים התקבצו. מצאנו ש-7% מה-DNA השתנה בזמן השהות בחלל", אמר קלי.

 

התנאים בשהייה בחלל אינם קלים. קלי, שהתבדח לא פעם במהלך דבריו, אמר כי האסטרונאוטים שותים למעשה את השתן שלהם - לאחר שהוא עובר סינון: "המים יותר טובים מהמים בפלורידה". הוא גם דיבר על השינוי לטובה ברגליים, שבהם לא נעשה שימוש במהלך השהות בחלל. הוא סיפר כי מעסה אמרה לו: "לא ראיתי אף פעם רגליים כמו שלך".

 

"מאסק - אדיסון של זמננו"

קלי נשאל גם על החברות הפרטיות, המסייעות לנאס"א בתשלום כמובן. "אילון מאסק מאוד סייע לנאס"א. יצרנו שותפויות בנושא מאדים כדי לשלוח צוותים לשם. נתנו להם דרישות ותקציב ואמרנו 'תביאו לנו חללית'. לדעתי יש פה שותפות גדולה", אמר קלי. "אילן מאסק הוא איש של חזון. אמרתי לעצמי בהתחלה שהאיש משוגע כי נאס"א בדקה את האפשרות להגיע למאדים לפני שנים והגיעה למסקנה שזה לא יילך. הוא חזה ועשה ואני כבר לא אומר שהוא משוגע. הוכח שטעיתי. הוא אדם מוכשר ואני חושב שייתכן והוא ייחשב לתומאס אדיסון של זמננו". 

 

סקוט קלי והשר אקוניס (צילום: גלעד קוולרצ'יק)
סקוט קלי והשר אקוניס(צילום: גלעד קוולרצ'יק)
 

 

בדבריו הזכיר קלי שזו הפעם הראשונה שהוא מבקר בישראל. "זה גם נחמד להיות במקום עם כוח כבידה", הוא אמר. "אנשים שואלים אותי מה הדבר הטוב ביותר בלהיות אסטרונאוט. בשבילי, הדבר הטוב ביותר בלהיות חלק מתוכנית החלל, הוא שהדברים שאנחנו עושים הם קשים ומאתגרים באופן בלתי רגיל. אני שמח על ההזדמנות לשתף בחוויות שלי את העם בישראל, במיוחד לכבוד אילן, רונה ואסף רמון, שאנחנו בנאס"א רואים בהם משפחה שלנו".

 

באירוע בנתניה השתתפו גם שר המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס וראש העיר נתניה מרים פיירברג. השר אקוניס אמר: "השנה אנחנו מציינים את שבוע החלל הישראלי על שם אילן רמון, בסימן פטירתה הטראגי של רונה רמון. היא עשתה רבות למען פעילות חינוכית בשנים מאז איבדה את אהובה ואת בנה. באישורה של רונה, השיק משרד המדע לפני שנה מלגות על שם אילן ואסף".

סקוט קלי בנתניה (צילום: ירון דרוקמן)
סקוט קלי בנתניה(צילום: ירון דרוקמן)

 

 

 

שר המדע דיבר על הנגשת המדע: "השנה אנו משנים את מתכונת שבוע החלל ומקיימים מגוון פעילויות פתוחות וכבר מאבחנים את בקושי הענק להשתתף בפעילויות. ראיתם כאן חלק קטן, פעילויות דומות קורות בכל רחבי הארץ. שהנכדים יביאו את הסבים, הסבתות וההורים. שבוע החלל עומד השנה בסימן אירוע לאומי עצום. בעוד כחודש החללית הישראלית הראשונה צפויה לנחות על הירח באמצע אפריל. זה אחד האירועים החשובים בתולדות המדינה. הנחיתה של 'בראשית' תהיה הוכחה נוספת לכך שאנחנו מעצמת מדע וטכנולוגיה. ישראל תהיה המדינה הרביעית בעולם שמנחיתה חללית על הירח. לפנינו עשו זאת ארצות הברית, רוסיה וסין. אני גאה על כך שתעשיית החדשנות הישראלית היא חלק מהדבר הזה. היום יום השואה הבינלאומי. לחשוב על כברת הדרך שעשה העם היהודי מאז היא מעוררת השראה. זה נס ענק שקרה".

 

אירועי שבוע החלל הישראלי בהובלת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע מתקיימים החודש בעשרות מוקדים ברחבי הארץ, בין התאריכים 27-31 לינואר. עשרות פעילויות יתקיימו במהלך השבוע ובהן: הדמית הנחיתה על הירח ; פעילות אינטראקטיבית מדעית, שבה יוכלו ילדים לחוות בעצמם כיצד נוצרים מכתשים על גבי הירח; סדנת בניית דגמים של נאס"א; שעת סיפור תיאטרלית במסגרתה שחקן ימחיז לילדים סיפור/אגדה הקשורים לירח; פעילות אינטראקטיבית של טביעת רגל על פני הירח, תערוכות, סדנאות חלל, הרצאות אסטרונאוטים ועוד פעילויות לכל המשפחה. האירועים ללא תשלום. פרטים באתר סוכנות החלל הישראלית

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוולרצ'יק
סקוט קלי בנתניה
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים