שתף קטע נבחר

מטבע נדיר מימי אגריפס ה-1 התגלה בנחל שילה

במהלך טיול בית ספרי, מצא אחד התלמידים בחלקו המזרחי של הנחל מטבע מהמאה ה-1 לספירה

מטבע עתיק מימי שלטונו של אגריפס הראשון התגלה בשבוע שעבר בנחל שילה שבאזור השומרון. המטבע הועבר ליחידת קצין מטה הארכיאולוגיה במנהל האזרחי ויישמר כחלק מאוצרות המדינה.

 

המטבע שהתגלה (צילום: דוברות מתפ״ש)
המטבע שהתגלה(צילום: דוברות מתפ״ש)

 

במהלך טיול בית ספרי שהתקיים בנחל שילה, מצא אחד התלמידים בחלקו המזרחי של הנחל מטבע עתיק. התלמיד פנה למדריך הטיולים של הקבוצה אשר יצר קשר עם פקח יחידת קצין מטה הארכיאולוגיה במנהל האזרחי למקום. התלמיד מספר את המטבע לידי הפקח.

 

"זהו ממצא מרגש. לכל ממצא ארכיאולוגי יש סיפור מאחוריו ששופך עוד אור על ההיסטוריה של ארץ ישראל ועם ישראל", אמר חנניה היזמי, קצין מטה הארכיאולוגיה במנהל האזרחי. "ממצאים מסוג זה משלימים לנו עוד חלק בפאזל ההיסטורי של עמנו".

 

אגריפס הראשון (10 לפני הספירה עד 44 לספירה) היה מושל הבשן והגליל בשנים 41-37 לספירה ומלך יהודה בשנים 44-41 לספירה. הוא נולד בשם מרקוס יוליוס אגריפס, והיה נכדם של הורדוס ומרים החשמונאית ובנם של אריסטובולוס וברניקי.

המטבע שהתגלה (צילום: דוברות מתפ״ש)
המטבע שהתגלה(צילום: דוברות מתפ״ש)

 

הוא חונך בחצרו של קיסר רומא, ובשנת 23 לספירה נסע ליהודה. גיסו אנטיפטס הפך אותו לממונה על המסחר בטבריה מטעם רומא, אולם בשל סכסוכים מקומיים נאלץ לעזוב את התפקיד. הוא חזר לרומא, שם התקרב לגיוס קליגולה, יורש העצר הרומי ואחיינו של הקיסר טיבריוס. לאחר שנתפס מדבר בגנות שליטי רומא נאסר, אך שוחרר לאחר מותו של טיבריוס ב-37 לספירה.

 

מיד לאחר ששוחרר מינה אותו קליגולה לטטרארך של חבל הבשן, הגליל ואזורים נוספים מדרום לדמשק. עוד לפני שמונה למלך, היו לאגריפס הישגים מדיניים חשובים. בשנת 40 הצליח לשכנע את קליגולה לחזור בו מכוונתו להציב פסל בבית המקדש. כשהפך קלאודיוס לקיסר רומא בשנת 41, מינה את אגריפס למלך יהודה ומסר לידו כמעט את כל תחום שלטונו של הורדוס בעבר.

 

תקופת שלטונו הקצרה נחשבת לתקופה של שקט, יציבות ושגשוג ביהודה. על אף שתמך בגלוי בכת הצדוקים ומינה את ראשיה לתפקידים הבכירים בשלטון, מקורות הפרושים (חז"ל) מעידים כי שלטונו גילה קורת רוח כלפי כל הכתות. אגריפס עשה מאמצים להתחבב גם על האוכלוסייה הלא-יהודית של הארץ, על ידי החצנה של חיבתו לתרבות היוונית, אך המתחים בין יהודים ללא יהודים הוסיפו להתקיים בזמן שלטונו ואחרי מותו. בשנת 44 מת בפתאומיות. מקום מותו ונסיבות מותו לא נודעו בוודאות. לאחר מותו ירש אותו בנו, אגריפס ה-2.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות מתפ״ש
המטבע שהתגלה
צילום: דוברות מתפ״ש
מומלצים