שתף קטע נבחר

מצוקה מעבר לים: המחלקה לישראלים בחו"ל של משרד החוץ

הברחות סמים, תאונות שונות או סתם שאלות של הורים לחוצים - אלו הם רק חלק מהמקרים אליהם נדרשים עובדי המחלקה במסגרת תפקידם, כששעות העבודה נמשכות הרבה מעבר למסגרת הזמן הנורמטיבית. "אנחנו מטפלים בבני אדם במצוקה ומשתדלים להכיל הכל"

התיירים הישראלים בעולם מספקים למשרד החוץ עבודה בלי הפסקה. המוניטין בעולם של התייר הכחול-לבן אינו גבוה, ואם מסתמכים על הדו"ח המקיף שערכו במשרד החוץ לגבי ההסתבכויות של ישראלים בחו"ל - יש לכך גם ביסוס סטטיסטי. בשנה האחרונה נעצרו 48 אזרחים ישראלים, רובם צעירים, בגין בלדרות של סמים במזוודות.

 

מדובר בזינוק של 100 אחוז במספר העצורים בהשוואה ל־2017. מה מבריחים? קוקאין, גראס, כדורי מסיבות ועוד. המעצרים הם בכל העולם, בדגש על מדינות דרום אמריקה ואירופה כגון ספרד וברזיל. גם בהודו ובקנדה נרשמו מעצרים של ישראלים. בין היתר, נעצר ישראלי עם 260 ק"ג של סם במזוודה.

 

מחלקה לישראלים בחו
"משתדלים להכיל הכל". צוות המחלקה(צילום: משרד החוץ)

על הטיפול באותם אזרחים שסרחו ובסיוע לאחרים שנקלעו למצוקה מחוץ לארץ הקודש, אמונה מחלקת ישראלים בחו"ל באגף לעניינים קונסולריים במשרד החוץ - אחת המחלקות העמוסות ביותר במשרד. "מדובר כאן בטרגדיות של צעירים שמתפתים לעשות כסף קל אבל נאלצים לשלם מחיר כבד מאוד. כאשר אזרח ישראלי נעצר עובר על החוק המקומי במדינה זרה אין לנו יכולת לשחרר אותו, למרות שחושבים שיש לנו את הכלים לכך", אומרת סימה דובדבני, מנהלת המחלקה.

 

המחלקה כולה מונה ארבעה עובדים, אשר ב-2018 טיפלו בלא פחות מ-1,535 אירועים שבהם היו מעורבים ישראלים מעבר לים. משנת 2015 ועד עתה נרשם זינוק של 49 אחוזים, ברקע העלייה בכמות הישראלים המבקרים בחו"ל.

 

הסטטיסטיקה מדברת בעד עצמה ומלמדת על תפקידה הרגיש של המחלקה: 298 אירועים נגעו למעצר של אזרח ישראלי; 260 אירועים של מנותקי קשר; 189 אירועים של אשפוז שהצריכו התערבות של משרד החוץ והשגרירויות; 134 אירועים של פטירה; 57 אירועים של טיפול בנפגעי סמים ופגועי נפש; 39 אירועים של בירור מעורבות ישראלים בפיגועים, תאונות וכד'; 26 אירועים של מסירת הודעה לישראלי בחו"ל (בדרך כלל על פטירות במשפחה או נפילת חיילים); 22 תאונות עם נפגעים ישראלים ועד.

 

סימה וחבריה למחלקה הם בבחינת ה"אמא והאבא" של המטיילים הישראלים בחו"ל. לאנשי המחלקה אין יום ואין לילה, אין שבתות ואין חגים, כשמחצית מבין האירועים שהתקבלו טופלו לאחר שעות העבודה.

 

אחד התפקידים הקשים של המחלקה הוא להודיע למשפחות על פטירה של ישראלי בחו"ל. על פי הנוהל, ניידת משטרה מגיעה אל המשפחה ומדווחת לה על מות יקירם. מרגע זה נמצאת המשפחה בקשר עם אנשי המחלקה. " אנחנו מרגישים סוג של פסיכולוגים שצריכים להכיל את הכאב של המשפחות. זה מאוד קשה. מוות טבעי של ישראלי זה דבר אחד אבל לפעמים יש צעירים שנהרגים בנסיבות קשות והשיחות עם המשפחות מאוד כואבות. ש סיפורים שלא יוצאים לנו מהראש במשך חודשים", סיפרה דובדבני.

 

בנושא הביטוחים נראה כי חל שיפור משמעות, כאשר רובם המוחלט של הישראלים מקפידים לעשות ביטוח טרם יציאתם לחו"ל. חרף המגמה החיובית, אנשי המחלקה עדיין נאלצים לטפל במקרים של מטיילים אשר החליטו לעזוב את הארץ ללא ביטוח. מקרה שהטריד מאוד את המחלקה שייך לבחור צעיר שנסע לטיול בתאילנד ועבר תאונת דרכים קשה. הוא לא היה מבוטח ועלויות הטיפול הרפואי והניתוחים שעבר הגיעו ל-50 אלף דולר. משפחתו הייתה קשת יום ולא היה ביכולתה לעמוד בהוצאות. מי שלבסוף סיפק את המימון היו חבריו לצבא שגייסו יחד עם חב"ד תרומות עבורו, כאשר המבצע כולו בוצע בשיתוף ובתיאום עם המחלקה. " זה היה מרגש לראות את ההתגייסות עד שהטיסו אותו לארץ. אנחנו תיאמנו את כל המבצע למרות שזה לא היה מתפקידנו. הכל היה נמנע אם הצעיר היה מבטח את עצמו", ציינו.

מחלקה לישראלים בחו
"אין יום ואין לילה". צוות המחלקה(צילום: משרד החוץ)
 

טיפול בישראלים במצוקה בחו"ל יכול להימשך בין כמה שעות לכמה ימים ולעתים אף שבועות. יש גם אירועים מורכבים של חילוצים שבהם צריך לתאם בין גורמים רבים.

 

בחודשים האחרונים ערים במחלקה לישראלים לחו"ל לכמה תופעות חדשות ומטרידות:

הברחות של צמח הגת בכמויות מסחריות. מדובר בעיקר בצעירים ישראלים שמפתים אותם לקחת איתם מזוודות מלאות בגת לאירופה. בשלושת החודשים האחרונים נעצרו שישה צעירים ישראלים בגין הברחת גת. באירופה הגת נחשב סם מסוכן. "כואב הלב שצעירים מסתבכים בגלל זה. זה יכול להגיע למאסרים כבדים ואסור להתפתות לזה", מזהירה דובדבני.

 

ישראלים שמשתמשים בקנאביס רפואי ברישיון נעצרים במדינות ששם הדבר אסור. חובה לבדוק האם הרשיון לקנאביס תקף במדינה שאליה טסים. רק לאחרונה, למשל, נעצר ישראלי הסובל מבעיות בריאות שנכנס לסיני עם קנאביס רפואי.

 

ישראלים שטסים לחו"ל להשתלת איברים נעצרים לעיתים על חשד לסחר באיברים. חובה לבדוק את חוקיות ההשתלה במדינה שאליה נוסעים. לאחרונה נעצרו שני ישראלים במדינה אירופית בגין חשד לסחר באיברים, ובסוף השבוע נעצרו שלושה ערבים-ישראלים בטורקיה עקב כך.

 

 

איסור על עישון סיגריות אלקטרוניות ברחבי תאילנד ואיסור על עישון סיגריות בחופים. על פי החוק בתאילנד, חל איסור להחזיק בסיגריה אלקטרונית (Vaping). אדם שיימצא עובר על החוק עלול להיקנס, להישפט ולהיכלא. כמו כן, קיים איסור על עישון סיגריות בחופים, שנאכף בקשיחות.

 

קניית מזכרות עתיקות באזרבייג'ן. רק לאחרונה נעצרו ישראלים שקנו שטיח אזרי, שנחשב בעיני השלטונות לעתיקות. שנה קודם נעצרה ישראלית באזרבייג'ן לאחר שקנתה תכשיט, שנחשב גם הוא כעתיקות אסורות להברחה.

 

שימוש ברחפנים בסיני. מספר ישראלים נעצרו שם לאחרונה בגין העבירה הזו, המצרים לא מגלים סובלנות לתופעה. כמו כן, נרשמו בסיני שוב מעצרים על הכנסת קליעים במזוודה. האזהרה הזו נכונה גם לגבי מדינות רבות אחרות בעולם: חובה לבדוק את התיק ולהוציא ממנו כדורים ואביזרי נשק אחרים שנותרו בו מהסדיר או מהמילואים.

 

בקשות הזויות אל מול סוגיות מורכבות

לצד הטיפול בסוגיות מהותיות נתקלים אנשי המחלקה אינספור פעמים בפניות מוזרות של מטיילים. כך למשל זוג ישראלים שחנו את רכבם בחניון באוסטריה ויצרו קשר עם אנשי המחלקה בבקשה שיתערבו ויפתחו אותו עבורם. הם נענו בנימוס כי אין זה מתפקידו של הקונסול בוינה להתערב במקרה שכזה. ישראלי אחר התקשר למחלקה ודיווח כי הוא מודאג לשלומו של אחיו שנמצא בשדה תעופה באירופה לקראת טיסת המשך לארה"ב. כשנשאל כמה זמן לא יצר קשר עם האח האובד השיב: "חצי שעה".

 

במקרה הזוי נוסף התקשרה בחרדה אם שבנה מטייל בתאילנד בטענה כי הוא סובל משלשול ושיש לחלצו בדחיפות. לצד מקרים מעלי גיחוך נדרשים במחלקה גם לאירועים מורכבים הרבה יותר. באחד מהם ניסה אזרח ישראלי בצפון אמריקה להבריח גראס שהחביא בתוך תיק האוכל של בתו הקטנה. האב נעצר ואנשי המחלקה פעלו בקדחתנות עד שהצליחו לאתר את האם שטסה לקחת את בתה.

 

באירוע אחר הגיע קשיש ישראלי בן 98 לשדה התעופה הית'רו בלונדון, כשברשותו פתק עם כתובתו של אחיינו, אותו הציג לאנשי השדה. המחלקה יצרה קשר עם האחיין שכלל לא היה מודע לביקור המשפחתי.

 

"אנחנו תמיד מנסים לפחות להכווין את האדם למי לפנות. חלק מהאנשים יודעים להעריך את העזרה שלנו ומכירים תודה. יש כאלה שלא תמיד שבעי רצון", מוסיפה דובדבני.

 

שרית אביבי, עובדת המחלקה, סיפרה כי לפני חודש וחצי פנה לעזרה אזרח ישראלי ששהה באחת ממדינות מזרח אירופה. הוא סיפר שהכיר מישהי ממוצא אוקראיני והוא חושד שהיא עומדת לשדוד אותו. "מצאנו אדם במצוקה אמיתית. הרגשנו שהוא אבוד לגמרי והחלטנו שצריך לעזור לו וליווינו אותו עד שחזר לארץ. זה אולי לא התפקיד שלנו אבל לא תמיד הדברים ברורים ואצלנו אין שחור ולבן. חשבנו שהאיש הזה צריך עזרה ובלי העזרה שלנו הוא באמת עלול להיקלע לצרה".

 

אביבי מוסיפה כי לעתים ישראלים מגיבים בחוצפה ודורשים הרבה מעבר לשירות שבכוחו של משרד החוץ לספק. כך למשל אב שטיסתו של בנו מתאילנד לישראל התעכבה בשל תקלה במטוס, התקשר והביע את תדהמתו שמדינת ישראל לא שולחת מטוס חילוץ למקום. "שלחתם מטוס לאנטבה, אז למה לבנגקוק לא?", שאל ברצינות.

 

בסופה הטרופית האחרונה בתאילנד דרשו ישראלים שמשרד החוץ ידאג לחלץ את ילדיהם במעבורת מקוסמוי. "קיבלנו שיחות מהורים מודאגים. אלו היו שיחות לא נעימות אבל זה חלק מהעבודה שלנו. אנחנו מטפלים בבני אדם במצוקה ומשתדלים להבין ולהכיל".

 

סטלה ראפ, סמנכ"לית אגף קונסולרית במשרד החוץ, מספרת כי בעולם תמיד מופתעים לשמוע על שירות הסיוע שמעמידה ישראל לטובת אזרחיה מעבר לים, זאת יותר מהמקובל במדינות אחרות.

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד החוץ
המחלקה לישראלים בחו"ל של משרד החוץ
צילום: משרד החוץ
מומלצים