שתף קטע נבחר

מסעדת "שגב" הפרה זכויות של עובד זר - ותפצה

אזרח אריתריאה ששטף כלים בסניף בהרצליה יפוצה בכ-90 אלף שקל משום שלא שולמו לו שכר מינימום, שעות נוספות, דמי הבראה או פנסיה

בית הדין לעבודה בתל אביב קיבל לאחרונה תביעה שהגיש עובד זר מאריתריאה נגד רשת מסעדות "שגב", שבה הועסק במשך כשלוש שנים מבלי לקבל את מלוא זכויותיו. השופטת דגית ויסמן מתחה ביקורת קשה על התנהלות הרשת וחייבה אותה לפצות אותו בכ-90 אלף שקל.

 

בינואר 2012 הוצב התובע כשוטף כלים ב"שגב הרצליה" על ידי חברת כוח האדם "ד.א.מ", שלימים נסגרה כיוון שבעליה, שניהל חברות כוח אדם נוספות, הורשע בפלילים. לטענת העובד, לאחר כשנתיים וחצי הוא נקלט כעובד במסעדה עצמה אך פוטר כעבור ארבעה חודשים לאחר שסירב לדרישתה שיעבור לחברת כוח אדם אחרת.

 

בתביעה הוא טען שלאורך שלוש שנים לא שולמו לו שכר מינימום, שעות נוספות ותנאים סוציאליים. מאחר שהמסעדה התקשרה עם חברת כוח בעייתית ולא דאגה לזכויותיו, ציין, הרי שהיא חייבת לשלם לו פיצויים.

 

מנגד טענה הרשת כי התובע הועסק אצלה ארבעה חודשים בלבד באמצעות חברת כוח אדם שונה מזו שהציג, וקיבל את כל הזכויות והשכר שהגיעו לו.

 

אבל השופטת דגית ויסמן קיבלה את עדות התובע שגובתה במסמכים וראיות כגון תלושי שכר, אישורי שכר, דוחות נוכחות ועוד. היא קבעה כי הוכח שהחל לעבוד ב-2012 ופוטר ב-2015, וציינה כי אינה מקבלת את עדות מנהל המסעדה לנוכח העובדה שכלל לא זכר את התובע ואף העז להגיד כי הוא "לא מדבר עם עובדים ובטח לא עם שוטפי כלים".

 

השופטת שוכנעה כי זכויותיו של התובע נפגעו: ברוב תקופת עבודתו הוא לא קיבל שכר מינימום, לא זכה בתשלום על שעות נוספות, בדמי הבראה או בכספי פנסיה. היא ראתה ב"שגב" כמי שאחראית להתנהלות זו אף שהתובע עבד אצלה ישירות חודשים ספורים בלבד.

 

"מהראיות ומהעדויות מצטייר מקרה חמור בו קופחו זכויותיו של התובע, כאשר העסקתו באמצעות קבלני כוח האדם נעשתה בניגוד לדין, כשזהות קבלן כח האדם אינה ברורה", כתבה. "לא נוכל להשתחרר מהתחושה שתופעה פסולה זו, בה גורמים רבים מנצלים את האפשרות להעסיק עובדים באמצעות גורמים שלישיים לשם השאת רווחים לעצמם, היא פועל יוצא מהעובדה שהתובע זר בישראל וספק אם הוא מודע לכלל זכויותיו במדינתנו".

 

בנוסף הבהירה השופטת ויסמן כי ממילא לפי חוק העסקת עובדי קבלן הייתה המסעדה חייבת לקלוט את התובע אחרי תשעה חודשי עבודה. נקבע כי הפרת החוק, כמו גם ההתנהלות הכללית שנועדה להתנער מאחריות לזכויות התובע וההתעלמות הגורפת מחובתה לוודא כי הן נשמרות, מצדיקות לחייב את המסעדה בתשלום מלוא זכויותיו.

 

המסעדה חויבה לשלם לתובע 86,421 שקל עבור הפרשי שכר, שעות נוספות, פיצויי פיטורים, דמי הבראה, דמי חגים והפרשות לקרן הפנסיה, וכן בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד של 10,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד אלי א. עבוד
מומלצים