שתף קטע נבחר

ידידו הטוב ביותר של האדם הקדמון

ממצאים מאתר ארכיאולוגי בירדן מצביעים על כך שכלבים חיו עם בני האדם לפני 11,500 שנה, ושימשו לציד ארנבות

האנשים שחיו לפני 11,500 שנה באזור שהוא כיום צפון מזרח ירדן לא ידעו זאת כנראה, אבל הם היו בעיצומו של אחד השינויים החשובים ביותר בתולדות האנושות: המעבר מחיי ציידים-לקטים לחיים של חקלאים. זה השינוי שהוביל לפיתוח ערים ולאחר מכן ממלכות, ובסופו של דבר לכל הציוויליזציות האנושיות. אנשים אלו כבר חיו ביישובי קבע, והחלו לנצל יותר ויותר צמחים ובעלי חיים בסביבתם. והיה להם עוד משהו: כלבים. במאמר חדש מציעים חוקרים מדנמרק ובריטניה שביות הכלבים תרם להרחבת המשאבים הזמינים לאנשי התקופה, ושהכלבים עזרו בעיקר לצוד טרף קטן יחסית, כמו ארנבות.

 

עוד כתבות מאתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

ההשפעות ארוכות-הטווח של סמים

המדען שלא הפסיק את הזרם

פי עשרים יותר קרינה! (אז מה?)

 

האנשים ששרידיהם נמצאו באתר המכונה שובייקה 6 (Shubayqa 6) גרו במבנים עשויי אבן בזלת, כולל רצפת אבן, שהייתה חידוש בתקופתם. הבתים שימשו אותם במשך כל השנה, בלי נדידה עונתית. את הפסולת שלהם זרקו התושבים במקומות שיועדו לכך במיוחד סמוך לבתיהם, ולאחר אלפי שנים היא הפכה לאוצר של ממש עבור ארכיאולוגים שמנסים לשחזר את צורת החיים שלהם.

 

עצמות שנמצאו באתר שובייקה 6 בירדן (צילום: מתוך המחקר)
עצמות שנמצאו באתר שובייקה 6 בירדן(צילום: מתוך המחקר)

 

החוקרים מצאו במקום כ-3,800 עצמות של יונקים, מתוכן 55 עצמות השייכות לכלבים. בנוסף היו שם עצמות רבות של חיות אוכלות עשב שנשאו עליהן סימנים לכך שטורפים, ככל הנראה כלבים, בלעו, עיכלו והפרישו אותן. החוקרים משערים שהכלבים נמשכו בתחילה למאגרי הפסולת ולעצמות שבתוכם, ועם הזמן בני האדם התרגלו לנוכחותם והבינו שהם יכולים גם להרוויח ממנה.

 

כלבים ליוו את בני האדם עוד קודם לכן: נראה שהם הסתובבו כבר בחלק מיישובי התרבות הנאטופית, שהקדימה את תושבי שובייקה 6. אך הפיזור של העצמות באתר רומז על נוכחות קרובה יותר של בעלי החיים מאשר בעבר. "הם לא שמרו את הכלבים בשולי היישוב" אמרה ליסה יומנס (Yeomans), שהובילה את המחקר. "הכלבים השתלבו בחיי היום-יום, והם נתנו להם להסתובב באופן חופשי ביישוב, לאכול עצמות שנזרקו ולחרבן בתוך ומסביב לאתר".

 

מתחילים בקטן

התפיסה המקובלת הייתה שה"עבודה" הראשונה של הכלבים אצל בני האדם הייתה בציד של בעלי חיים גדולים, כמו אנטילופות או צבאים. אלו הם בעלי החיים שהזאבים, מהם התפתחו הכלבים, צדים בשיתוף פעולה זה עם זה. אך באתרים כמו שובייקה נוכחות הכלבים מגיעה עם עלייה חדה במספר העצמות של בעלי חיים קטנים יותר, שועלים ובעיקר ארנבות. היה גם שינוי בארנבות הניצודות עצמן: בעוד באתרים מוקדמים יותר היו בעיקר ארנבות צעירות, בשובייקה היו הרבה יותר ארנבות בוגרות. זה מצביע ככל הנראה על שינוי בשיטות הציד – והחוקרים מציעים שהשינוי העיקרי הוא שימוש בכלבים.

 

"השימוש בכלבים לציד של בעלי חיים קטנים ומהירים כמו שועלים וארנבות, אולי על ידי הברחה שלהם אל תוך מכלאות, יכול לספק הסבר שמתאים לעדויות שמצאנו" אמרה יומנס. כלבים שימשו, ועדיין משמשים, בציד של ארנבות ויונקים בגודל דומה ברחבי העולם, כולל במזרח התיכון. הכלבים האופייניים לאזור שלנו היום הם הסאלוקים - כלבים מהירים, בעלי רגליים ארוכות, המסתמכים על ראייה ולא על ריח כאשר הם מחפשים טרף. יש עדויות לכך שמקורם של הסאלוקים הוא בכלבים שבויתו מוקדם מאוד, וייתכן שאבותיהם הם שליוו את הירדנים הקדומים כשיצאו לצוד ארנבות.

 

מחקרים קודמים הראו שהאנשים שחיו במזרח התיכון בתקופה זו החלו להשתמש ביותר ויותר צמחים ובעלי חיים, בדרך לביות של חלק מהם ומעבר לחיים של חקלאים. ההנחה הרווחת היא ששינויי אקלים הובילו למחסור במאכלים זמינים יותר, שעליהם הסתמכו הדורות הקודמים, והכריחו את בני האדם למצוא מקורות מזון נוספים. אבל המחקר החדש מראה שתושבי שובייקה 6 לא סבלו ממחסור. החוקרים מציעים שפיתוח שיטות חדשות להשגת מזון, בהן ציד בעזרת כלבים, שיחקו תפקיד חשוב בהרחבת התפריט.

 

ד"ר יונת אשחר, מכון דוידסון לחינוך מדעי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים