שתף קטע נבחר

תקדים: בוטל פסק דין להתרת נישואים

גבר יהודי ואישה חסרת דת השלימו הליך פרידה, וזמן קצר לאחר מכן התחרטו בניסיון לשקם את הזוגיות. ביהמ"ש נדרש לראשונה לסוגיה החריגה

בהחלטה תקדימית שהתקבלה לאחרונה ביטל סגן נשיאת בית המשפט למשפחה בבאר שבע, אלון גביזון, התרת נישואים שבוצעה ארבעה חודשים קודם לכן לבקשת בני זוג שלא יכולים להתגרש בבית דין דתי.

 

זוהי הפעם הראשונה שבית המשפט למשפחה דן במקרה שבו בני זוג מתחרטים על התרת נישואיהם. במקרה הנוכחי מדובר בגבר ישראלי ובאזרחית מולדובה שהתחתנו ב-2016 בנישואים אזרחיים.

 

שנתיים לאחר מכן הם ביקשו מבית המשפט למשפחה להתיר את נישואיהם – אך ימים ספורים לאחר שבקשתם התקבלה ובית המשפט הוציא פסק דין להתרת נישואים, הם הגישו בקשה לביטולו.

 

השניים טענו כי אכן נקלעו לסכסוך אלא שאז התחרטו והחליטו לשקם את היחסים. לדבריהם, הם חשבו שייקח לבית המשפט הרבה יותר זמן לפסוק בתביעה בשל פגרת בתי המשפט וחגי תשרי, ולכן לא מיהרו להגיש בקשה לביטול ההליך.

 

הוויכוח המרכזי בנושא היה מול היועץ המשפטי לממשלה, שטען כי לבית המשפט למשפחה כלל אין סמכות לבטל התרת נישואים. ואולם, השופט אלון גביזון קבע כי יש אפשרות חוקית לעשות זאת, אם כי על בתי המשפט להשתמש בה במקרים חריגים בלבד.

 

השופט ציין כי אכן לפי חוק שיפוט בענייני התרת נישואין הסמכות של בית המשפט למשפחה היא "חד כיוונית" – כלומר הוא רשאי לשנות מעמד של נשואים למעמד של גרושים ולא להיפך. ואולם, בנסיבות המיוחדות, ולנוכח התרשמותו מכנותם של בני הזוג, הוא רשאי להשתמש בסמכות הכללית שמוענקת לו בחוק בתי המשפט להעניק כל סעד שיראה לנכון.

 

לגופו של עניין ציין השופט כי פסק הדין להתרת נישואי בני הזוג ניתן שלא בנוכחותם מתוך הנחה שהם עדיין מעוניינים להתגרש. אלא שבדיעבד התברר כי במועד מתן פסק הדין הם כבר החליטו לחזור לחיות יחד. הוא הבהיר שאינו מתכוון לזקוף לרעתם את ההמתנה עם הגשת הבקשה לביטול הגירושים, שכן האמין להם כי שגו בתום לב.

 

"יוצא, איפוא, כי פסק הדין שהתיר את נישואים הצדדים ניתן מתוך הנחה שאינה נכונה במועד בו הוא ניתן, כי הם מבקשים להתגרש, ועל ביטול פסק הדין הינו ביטול מעיקרו", נכתב בפסק הדין.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים