שתף קטע נבחר

המאה הרביעית: "מהנדסות העתיד" יוצאות לדרך

100 תלמידות י"א, שלכולן כישרון בולט במקצועות הריאליים, החלו לפני יומיים את המחזור הרביעי של פרויקט "מהנדסות העתיד" – שיתוף פעולה של התעשייה האווירית, "ידיעות אחרונות" ו־ynet. בחודשים הקרובים הן יעבדו על פרויקטים טכנולוגיים פורצי דרך. "במהלך הפרויקט אני רוצה להרחיב אופקים מבחינה מדעית", מספרת אחת מהנערות, "החלום שלי הוא להיות טייסת ובעתיד אסטרונאוטית"

בשיתוף תעשייה אווירית

  

 

נרגשות ומתוחות נכנסו ביום שני 100 נערות מרחבי הארץ, כולן בכיתה י"א, לשערי התעשייה האווירית – שם ישתתפו בחודשים הקרובים בפרויקט "מהנדסות העתיד 4". אחת לשבוע הן יגיעו למפגשים שבהם יעבדו לצד נשים מובילות בתחומי המדע והטכנולוגיה על פרויקטים פורצי דרך.

 

היכנסו למתחם "מהנדסות העתיד"

 

כל הנערות ניחנות בשילוב נדיר של הצטיינות יתרה בלימודי המדעים לצד פעילות התנדבותית וקהילתית במקומות שמהם הן מגיעות. אחת מהן היא שיר סיידא בת ה־16 מאחוזת ברק בעמק יזרעאל. "על הפרויקט שמעתי מאבא שלי, שקרא עליו באינטרנט. בעידודו הגעתי למיונים, והתקבלתי לשמחתי", היא מספרת.

 

נרגשות בדרך להגשמת החלומות - מהנדסות העתיד לשנת 2019 (צילום: צביקה טישלר)
נרגשות בדרך להגשמת החלומות - מהנדסות העתיד לשנת 2019(צילום: צביקה טישלר)

 

שיר היא תלמידה מצטיינת, הלומדת כימייה וערבית ברמה של חמש יחידות ומתנדבת בהדרכת ילדים בני שבע במרכז הטניס בעפולה. "אני מצפה ללמוד, להכיר חברות חדשות ולהתפתח מקצועית באמצעות הפרויקט", היא מסבירה.

 

מוריה רודריגז (17), תושבת אילת, לומדת באולפנת אבן שמואל ליד קריית־גת. היא במגמת מחשבים – 10 יחידות לימוד בתחום. היא גם מדריכה בתנועת בני עקיבא באילת ומנגנת בגיטרה ובפסנתר. "על הפרויקט שמעתי מהמורה שלי למחשבים, שעודדה אותי לגשת למיונים", היא מספרת. "אני צופה שהוא יגדיל את הידע שלי בתחומי המדעים והייתי שמחה שהוא יעזור לי להגיע לשירות צבאי ביחידה טכנולוגית ובעתיד המקצועי לאחר מכן".

 

טל אליה (16) הגיעה מהמושב גאליה, סמוך לרחובות. היא לומדת בתיכון גבעת ברנר פיזיקה, ביולוגיה ומתמטיקה בהיקף של חמש יחידות לימוד. על הפרויקט שמעה מסבה וסבתה, שאמרו לה שהיא "מאוד מתאימה". "כל מה שאני רוצה לעשות בעתיד קשור למדעים, ולכן רציתי להתקבל לפרויקט", היא מספרת. "אני רוצה להרחיב בו את האופקים מבחינה מדעית. החלום שלי הוא להיות טייסת ובעתיד אסטרונאוטית".

 

ריאם מסאלחה (16) הגיעה לפרויקט מהכפר מראר, מזרחית לכרמיאל. היא לומדת בתיכון המקומי חמש יחידות פיזיקה ואלקטרוניקה, וכמו שאר חברותיה ל"מהנדסות העתיד", היא תלמידה מצטיינת.

 

"על הפרויקט שמעתי מאבא שלי", היא מספרת. "זה נשמע לי מעניין, החלטתי לגשת למיונים והתקבלתי. אני רוצה להיות מובילה בפרויקט ומקווה שהוא יעזור לי להגשים את השאיפה שלי להיות מהנדסת חשמל בעתיד. המשפחה מאוד מעודדת אותי ללכת לכיוון המקצועי הזה".

 

אור אביטן (17 וחצי) מקריית־ביאליק לומדת בכיתת "נחשון" למצוינות לימודית וחברתית בתיכון אורט קריית־ביאליק. ה"התמחות": חמש יחידות כימיה ופיזיקה. "את הפרויקט כולם מכירים אצלנו בבית־הספר. זו הפעם הרביעית שתלמידות שלנו משתתפות בפרויקט, והמורים מאוד עודדו אותנו לכך, לשמחתי", היא אומרת, ושןטחת את ה"אני מאמינה" שלה: "אני לא אוהבת סטיגמות שקשורות לניפוץ תקרת זכוכית על ידי נשים. אם נתייחס לנשים בצורה שווה ונאמר שזה נורמלי להיות מהנדסת, הסטיגמה תיעלם מאליה".

 

בשנה שעברה השתתפה אביטן בהאקתון (תחרות סטארטאפים) של משרד החינוך. היא וחברי הצוות שלה זכו במקום הראשון על תכנון אב טיפוס של אפליקציה לימודית אשר עוזרת לתלמידים כבדי שמיעה וחרשים. "הייתי רוצה להרחיב את הידע שלי בפרויקט 'מהנדסות העתיד' ולראות איך אני מתפקדת בעבודת צוות ואיך אני נתפסת בעבודה המשותפת. אלה דברים שניתן ללמוד רק בפרויקטים כמו זה", היא מסכמת.

 

"זה התור שלכן לפרוח ולהצליח"

את טקס הפתיחה פתח מנכ"ל התעשייה האווירית הנכנס, אלוף (מיל') נמרוד שפר, שהדגיש כי הגוף שבראשו הוא עומד רואה עצמו כבעל אחריות לאומית ולא רק כגוף עם מטרות כלכליות.

 

"העוצמה הטכנולוגית, לצד הצורך הגדול בפיתוח והעצמה של הדור הבא של מהנדסות ומדעניות שיבטיחו את המשך צמיחתה של ישראל כמעצמת הייטק, הובילו אותנו לפתוח את שעריה של החברה בפני קבוצה נבחרת של תלמידות תיכון מצטיינות ולהעביר אותן התנסות נדירה", אמר.

 

"אתן מצטרפות היום ל־300 נשים צעירות מוכשרות באופן יוצא דופן, בוגרות שלושת המחזורים הקודמים של 'מהנדסות העתיד'. חלק גדול מהן כבר השתלב בצבא בתפקידים טכנולוגיים מרתקים וחשובים, וחלקן אף החלו בלימודים אקדמיים בתחומי המדע והטכנולוגיה במקביל ללימודי התיכון. מבחינתנו זוהי ההצלחה הגדולה מכולן: הידיעה שהפרויקט אכן משפיע על חייהן של המשתתפות בו וגורם להן להאמין בעצמן, לחלום ולהגשים".

 

במהלך דבריו הפתיע שפר – בעבר סגן מפקד חיל האוויר – את הבנות. הוא סיפר להן שלא סיים תיכון ולא קיבל תעודת בגרות, מה שלא מנע ממנו להגשים חלומות. אחר כך הסביר: "נכון להיום חסרים בשוק הישראלי קרוב ל־15 אלף מהנדסים. מתוך הרצון לקדם את לימודי המדעים על ידי בנות, דווקא בנקודת הזמן המכריעה של הלימודים התיכוניים, יצא לדרך הפרויקט הייחודי הזה, אליו נרתמו גם שניים מכלי התקשורת המובילים בישראל, 'ידיעות אחרונות' ו־ynet. מטרת הפרויקט היא לעודד אתכן, התלמידות המצטיינות, להמשיך ולדבוק בתחומי המדעים גם בהמשך דרככן, תוך שאתן מקבלות השראה מנשים כמוכן, מצליחות בתפקידן, ותוך שאתן נחשפות לעולמות המופלאים בהן פועלת התעשייה האווירית".

 

"אתן שייכות לקבוצת המצוינות", אמר מפקד חיל האוויר, האלוף עמיקם נורקין (צילום: צביקה טישלר)
"אתן שייכות לקבוצת המצוינות", אמר מפקד חיל האוויר, האלוף עמיקם נורקין(צילום: צביקה טישלר)
 

 

מפקד חיל האוויר, האלוף עמיקם נורקין, אמר בטקס: "הצורך להצטיין ולטפח מצוינות שתהפוך את החברה הישראלית למשגשגת במגוון רחב של תחומים היה כאן מהרגע הראשון. ללא קבוצות של מצוינות שפעלו לאורך 70 שנות קיומה של המדינה, לא היינו מצליחים להגיע למקום אליו הגענו – לא בתחום הצבאי ולא בתחום האזרחי. זהו התור שלכן, אתן שייכות לקבוצת המצוינות ואתן תהיינה אלו שינהיגו בעשורים הקרובים את התחום הטכנולוגי ואת התחום המדעי במדינה. נכון להיום האיכות בקרב הנשים בישראל רחוקה מאוד עדיין ממיצוי ואותה תובנה מובילה אותנו בחיל האוויר לעודד נשים לבצע את כל התפקידים ולעמוד בכל החזיתות. אם חולמים מספיק חזק, בסוף חלומות מתגשמים. אנחנו מחכים לכן".

 

סא"ל קרן קובליו, מפקדת טייסת התחזוקה בבסיס רמת־דוד והאישה הראשונה שמשרתת בתפקיד זה בחיל, אמרה: "קוראים לי פורצת דרך או שוברת תקרות זכוכית, אבל אני לא אוהבת את המונחים האלה. בחיל האוויר יש הרבה מאוד תפקידים לנשים: לוחמות צוות אוויר, טייסות, נווטות, לוחמות בהגנה אווירית, מהנדסות, טכנאיות ועוד. 50% מהטכנאים במערך הטכני הן נשים. אני מעודדת אותן לחלום ולא להירתע ממקצועות טכנולוגיים. אם התחום מעניין אתכן, לכו אחרי החלום. זה לא קשור למגדר. זה קשור ליכולות, התמדה ונחישות".

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף תעשייה אווירית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
פורצות גבולות
צילום: צביקה טישלר
מומלצים