שתף קטע נבחר

פוטין יחכה: נתניהו נשאר ללחוץ על הבית היהודי לאיחוד בימין

ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט לדחות בכמה ימים את טיסתו לרוסיה במאמץ לסגור את האיחוד בימין. הבוקר התברר לו שיו"ר הבית היהודי רפי פרץ וח"כ מוטי יוגב מנסים לסכל את האיחוד עם "עוצמה יהודית". נתניהו ייפגש איתם בקרוב. הערכות: איחוד שכזה ישחוק את בנט ושקד

 

רפי פרץ בנימין נתניהו מוטי יוגב  ( צילום: רויטרס, אלי מנדלבאום)
הרב פרץ, רה"מ נתניהו וח"כ יוגב( צילום: רויטרס, אלי מנדלבאום)

ראש הממשלה בנימין נתניהו נשאר בארץ לסדרת פגישות שמטרתה לסגור את האיחוד בימין ולא יטוס לפגישה שתוכננה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

 

גורמים פוליטיים מסרו כי "בשל ההתפתחויות האחרונות ביטל נתניהו נסיעתו לרוסיה. ב-12:00 ייפגש עם יו"ר הבית היהודי רפי פרץ וח"כ מוטי יוגב כדי ללחוץ עליהם להסכים לאיחוד". ישיבת מזכירות הליכוד שתוכננה להתכנס אחר הצהריים בכפר המכבייה לאשר את השריונים נדחתה למחר.

 

בהסכמת רוסיה, הפגישה שתוכננה למחר בין ראש הממשלה לנשיא פוטין תידחה בכמה ימים. השניים יקיימו מחר בבוקר שיחת טלפון ומועד הפגישה החדש ייקבע בהקדם.

 

בסביבת נתניהו הבינו כי בכירים בבית היהודי, ובראשם היו"ר פרץ וח"כ יוגב, פועלים מאחורי הקלעים ומערימים קשיים על האיחוד, כדי לא לאפשר את כניסת "עוצמה יהודית" למפלגה המאוחדת.

 בצלאל סמוטריץ', יו
יו"ר האיחוד הלאומי ח"כ סמוטריץ'(צילום: יצחק קלמן)

נפתלי בנט ואיילת שקד הצהרה משותפת (צילום: AFP)
ראשי הימין החדש בנט ושקד(צילום: AFP)

נתניהו קיבל את המסר ונקט צעד דרמטי כשהודיע על דחיית נסיעתו המדינית לרוסיה. נתניהו, אמרו גורמים פוליטיים, מפעיל את כל כובד משקלו כדי להוציא את האיחוד לפועל ולכן נשאר בארץ עד סגירת הרשימות. 

 

עוד אמרו בכירים במערכת הפוליטית כי הצעד של נתניהו נועד למנוע בזבוז קולות חשובים לגוש, אבל גם להקטין משמעותית את כוחה של מפלגת הימין החדש בראשוות נפתלי בנט ואיילת שקד. נתניהו, אמרו במערכת הפוליטית, מבין בין היתר שאיחוד גדול בימין משמעותו ניתוק של בנט ושקד מ"חללית האם" שלהם כפי שרואה זאת ראש הממשלה.

 

נתניהו חושש ממצב שבו בנט ושקד יפעילו לחצים כבדים על הבית היהודי והאיחוד הלאומי ביום שאחרי הבחירות כדי לגבש חזית אחידה ולדרוש תיקים בכירים. מפלגת הימין המאוחדת תנטרל לשיטתו את כוחם.

 

יו"ר האיחוד הלאומי, ח"כ בצלאל סמוטריץ', התייחס בעמוד הפייסבוק שלו להתפתחויות: "תוכנית ה-100 של טראמפ תוגש לשולחנו של נתניהו בקרוב.  העבר הלא רחוק לימד אותנו דבר אחד - אי אפשר לסמוך על הליכוד, וגם רשימת תומכי ההתנתקות ופליטי יש עתיד של בנט לא בדיוק עמוד יציב. לכן החלטנו לרוץ יחד גם עם עוצמה יהודית, ולהבטיח שאף קול ימין לא ילך לפח.

 

"נכון, החיבור לא בא בטבעיות גם לנו, אבל בימים אלה הסיכון פשוט גדול מדי. הקמפיינים המשמיצים והספינים המכוערים שעוד יעשו על גבי הציונות הדתית בעקבות הבלוק הטכני הזה ידועים וצפויים. אבל זה בדיוק מה שזה: בלוק טכני. בעשרה באפריל אנחנו ניפרד כידידים והבית היהודי-האיחוד הלאומי ימשיכו לייצג את דרכה האמיתית והחד משמעית של הציונות הדתית".

 

התפנית של עוצמה יהודית 

מוקדם יותר היום הודיעו ראשי מפלגת עוצמה יהודית לבכירי הבית היהודי שהם מקבלים את הצעת המיזוג שבמסגרתה ישולבו נציגיהם במקומות החמישי והשמיני. מסתמן כי במקום החמישי ברשימה המשולבת יוצב ח"כ לשעבר מיכאל בן ארי. איתמר בן גביר שאמור היה להיות השני ברשימת עוצמה יהודית צפוי לוותר על מקומו וייתכן שמי שישובץ במקום השמיני הוא ברוך מרזל.

 

אלא שזה עדיין לא סוף פסוק. כעת נדרש אישור מצד 950 חברי מרכז מפלגת הבית היהודי למהלך המיזוג ושם צפויים קשיים לא מעטים.

 

רבני עוצמה יהודית פנו הבוקר להנהלת המפלגה וביקשו מראשיה לקבל את הצעת האיחוד לאומי-הבית היהודי. לדברי הרבנים, בהם הרב דב ליאור והרב יהודה קרוייזר, "חרף העובדה שההצעה שהעבירו אנשי הבית היהודי והאיחוד הלאומי לא הוגנת הרי שהיות וגורל ארץ ישראל על כף המאזניים יש לקבל ההצעה".

 

בימים האחרונים הופעלו לחצים אדירים מצד גורמים בבית היהודי שלא מעוניינים בריצה משותפת עם עוצמה יהודית. כך למשל התנגדו ח"כ מוטי יוגב והמועמדת יפעת ארליך, מזכ"ל המפלגה ניר אורבך והח"כ הפורש ניסן סלומינסקי. אף שאצל נתניהו הבינו שהיו"ר, הרב רפי פרץ, מתנגד, עד כה נראה היה כי עמדתו - המגובה בסמוטריץ' שכבר חבר לבית היהודי - היא כי יש לבצע את החיבור על רקע חשש מאובדן קולות לגוש הימין.

 

עו"ד איתמר בן גביר מעוצמה יהודית אמר בריאיון לאולפן ynet כי "הציעו לנו הצעות שהן קצת מעליבות, וגם היום קיבלנו הצעה שהיא פשרה של הפשרה של הפשרה. לכולם ברור שאנחנו מביאים יותר מ-100 אלף מצביעים, אבל החלטנו שבין הכבוד האישי לבין זה שגורל ארץ ישראל חשוב לנו - שלא תעלה ממשלת שמאל. בחרנו שלא יהיה גנץ בשלטון ואפילו במחיר של ויתורים אישיים".

 

- בתוך הימין יש אנשים שאומרים שהשיח שלהם מזהם את הדמוקרטיה.

"נעם פדרמן לא מצביע לנו כי הוא חושב שאנחנו מתונים מדי. זה בסדר, אני מקבל את המחמאה. לגבי מוטי יוגב שבאמת מתנגד, אני חייב לומר שאני לא זה שאמר שאעלה עם די-9 על בית המשפט העליון. אני לא בטוח שהוא יוצא יותר ממלכתי ממני".

 

- לפי הסקרים אתם לא נכנסים.

"להערכתי, המקום החמישי שלנו נכנס. לגביי, אני אמור להיות מוצב במקום השמיני. הסכמתי לזוז צעד אחד אחורה, אני מתלבט אם לא להמשיך בעריכת דין ולפנות את המקום למישהו אחר, אבל השאלה היא לא אישית, העניין הוא לאומי".

 

- מה הבטיח לכם נתניהו?

"נתניהו לא הבטיח שום דבר, אבל אני מבין שברור לכולם שיפעילו כאן חוק נורבגי, שתהיה אפשרות גם לנציג במקום השמיני להיכנס, ומה שחשוב כאן לומר שזו החלטה שיכולה להכריע את הבחירות".

 

אופציית החיבור לאלי ישי

ברקע הניסיונות לחבר מפלגות בגוש הימין, דחה אתמול יו"ר מפלגת יחד, אלי ישי, הצעה של מפלגות הבית היהודי והאיחוד הלאומי להתמנות לשר בממשלה הבאה ולקבל את המקום השמיני במקרה של ריצה משותפת בבחירות.

 

ישי, לשעבר יו"ר ש"ס ושר הפנים, הודיע ליו"ר הבית היהודי פרץ וליו"ר האיחוד הלאומי ח"כ סמוטריץ' כי בתום התייעצות עם הרב מאיר מאזוז הוא דוחה את ההצעה.

 

לפי ההערכות בבית היהודי, ישי מסוגל להביא כ-20 אלף קולות אך הוא דורש לעצמו מקום בתוך הרביעייה הפותחת. בבית היהודי מסרבים להצעה הזו מכול וכול ובתיווכו של ראש הממשלה נתניהו הוצע להבטיח לו כי אם המפלגה תיכנס לממשלה, הוא יקבל את התיק השלישי. כדי שלא לבזות אותו במקום נמוך ברשימה, דוגמת המקום התשיעי שהוצע לו, עלתה אף הצעה לשבץ אותו במקום ה-120 ובהמשך למנותו לשר שאינו חבר כנסת.

 

נכון לאמש סירב כאמור ישי להצעה הזו, אך ייתכן שתיקבע לו פגישת חירום נוספת עם ראש הממשלה שעשוי להפציר בו ולנסות לשכנע אותו באמצעות הבטחה פומבית למנות אותו לשר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: רויטרס, אלי מנדלבאום
פרץ, נתניהו ויוגב
צילום: רויטרס, אלי מנדלבאום
מומלצים